https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Mladoletnikom zasegli skupno 96 petard

29.12.2023 ob 7:15  

V Gornji Radgoni so policisti trem mladoletnikom zasegli skupno 96 petard.

Ob tem policisti opozarjajo, da nepremišljena, nepravilna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto vodi v telesne poškodbe, moti pa tudi živali ter onesnažuje okolje. Poudarjajo, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. 

Pirotehnični izdelki povzročajo nepotreben stres ljudem in živalim, poškodbe zaradi uporabe pirotehnike pa so vedno pogostejše. Tudi na ministrstvu za notranje zadeve pred silvestrovanji opozarjajo, naj veselja prazničnih dni ne uničijo poškodbe zaradi pirotehnike.

Prodaja, posest in uporaba vseh vrst petard (dvojne, bliskovne, poskakujoče), ki so po mnenju javnosti najbolj moteče za ljudi in živali, so za fizične osebe prepovedane. Tudi sicer težave in poškodbe povzročajo prav ti pirotehnični izdelki, ki so pri nas prepovedani, dostopni pa so v tujini.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok (na primer pokajoče vžigalice, pokajoči trak, božične pokalice, pasje bombice, pokajoči konfeti) je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Pirotehnične izdelke smemo uporabljati samo v skladu z navodili proizvajalca. Zaradi varnosti je posamezniku prepovedana:

  • predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka in posest takih izdelkov,
  • uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,
  • lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi in posest takih izdelkov,
  • preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Prostorsko in časovno sta omejeni prodaja in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok. Njihova prodaja je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. Januarja, so še zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Fotografije so simbolične: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.12.2023 ob 12:24 en gost

      Faaah... cejlih 96 petard so večin mladoletnikon zasegli... Gda san ges mladoleten bil, san mel stalno par tisoč petard. Ka smo tau iz avstrije vozili vsaki den ej. Tau smo cejle dneve metali. Telko petard san mel pod postelo skritih, ka či bi se mi tisto vužgalo, bi me znankar s postelo vred vo nad strejo zdignilo. XD

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.12.2023 ob 22:38 An gost

        Prav maš tau se je sekalo na pune vsako zimo san mel jakne cele osmojene pa zažgane tau so bili čase nej pa zdaj ka mladina nikan nede pa samo doma gleda božične filme kak se pedri segrevajo ob kamine

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.12.2023 ob 12:48 gost

      Za vse to so krivi starši in detki pa babice. Keri razvajajo svoje otroke in vnuke. Kajti tisti keri nimajo kaj na krožnik dati sigurno nekopujejo petard. To pa so samo bogat uni keri svojim otrokom in vnukom dajo denar samo da se z njim ni potrebno ukvarjati.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.12.2023 ob 22:32 Fran gost

      Današnja policija se zna samo na mladoletnike spraviti pa radaj postavite kaj drugoga so tak nej sposobni šalabajzari Mel je 96 petard dajte no dobro ka še pop tv nej prispevka napravo

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.12.2023 ob 2:13 drujgi gost

      pa ka se preseravlete 96 kosov petard je niti nej en pak piratov nej samo se na mladijno spravlate budale policajske

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.12.2023 ob 20:54 Zdenko gost

      Grega Jerič tudi dobro vkup smodnike predelavle pa bombe pa rakete dela

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.