https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ozrite se v nebo, ponoči meteorski roj Kvadrantidov

03.01.2024 ob 17:30  

Ponoči bomo lahko na nebu opazovali vsakoletni meteorski roj Kvadrantidov.

Meteorski roj Kvadrantidov se pojavi v začetku januarja, svoj vrhunec pa doseže v noči na 4. januar. Njihovo ime izvira iz zdaj že zastarelega ozvezdja Quadrans Muralis, ki je ležalo med ozvezdjem Volar in Velikim vozom.

Kvadrantidi so eno izmed najbolj opaznih meteorskih rojev, znanih po svoji kratkotrajnosti in visoki aktivnosti. V povprečju je na temni lokaciji vidnih 110 utrinkov na uro, ob vrhuncu pa tudi do 200. Povprečna hitrost utrinkov v meteorskem roju Kvadrantidov je okoli 40 kilometrov na sekundo. 

Kvadrantidi so posledica trčenja Zemlje z drobnimi delci asteroida 2003 EH1, ki je verjetno izgubil kometno jedro. Ko ti delci vstopijo v Zemljino atmosfero, se zaradi trenja segrejejo in svetijo, kar povzroča svetel meteorski pojav.

Meteorski roj je najbolj viden v temni in jasni noči. Radiant Kvadrantidov je vedno nad obzorjem. V drugi polovici noči, ko je je radiant najvišje, je zato opazovanje najlažje.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.01.2024 ob 19:17 gost

      Ges se samo v nebo lejko ozrem ko bo padal denar z neba. Ne pa ene posrane pikice.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.01.2024 ob 19:49 kaplar gost

        Ozrite se v nebo, kar ni priporočljivo, se vam lahko zgodi, da boste videli I. J. Janšo !!

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.01.2024 ob 22:34 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.01.2024 ob 0:39 gost

      Prekmuec.razocaran san kak slovenci sgejo ka bi unicili prekmurski jezik ges san Prekmurec pa scen obdrzati svoj materin jezik

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.01.2024 ob 1:11 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.01.2024 ob 16:47 Anonimus gost

      Ste obsedeni z Janšo? Ne veste nič drugega kot da vas vodi vaša neumnost in pokvarjenost.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.