https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Valerija Glavač - direktorica, ki z dobro ekipo dosega odlične rezultate

 

V današnji rubriki Fokus predstavljamo direktorico skupine MOL Slovenija, Valerijo Glavač. Je menedžerka, ki pri svojem delu izpostavlja dobro sodelovanje, strokovnost in spoštovanje dogovorov. Preberite, kaj je njen recept za uspešno vodenje podjetja tudi v kriznih časih.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Valerija Glavač je po izobrazbi univ. dipl. ekonomistka Ekonomske poslovne fakultete Maribor. Poklicno pot je začela leta 1998 prav v družbi MOL Slovenija. Od takrat je delala na različnih mestih, bila vodja gospodarske enote in direktorica veleprodaje. Dvajsetega novembra leta 2008 pa je nastopila s svojim mandatom kot direktorica MOL Slovenija.Trenutno je odgovorna za obe aktivnosti MOL-a v Sloveniji – maloprodajo in veleprodajo.

Energetika je ena ključnih gospodarskih panog

"Imam veliko srečo, da delam v energetiki, ki je ena od najbolj dinamičnih in perspektivnih gospodarskih panog," pravi Glavačeva. Obenem, pravi, dela v tistem segmentu energetike, ki je, vsaj kar se prodaje goriv tiče, dnevno vezan na zadovoljevanje ene od temeljnih človekovih potreb, potrebe po mobilnosti: "Ljudje se svoji mobilnosti najtežje odrečejo, zato so njihove dnevne odločitve povezane z oskrbovanjem s temeljnim energentom, ki ga v najbolj kvalitetnih parametrih zagotavljamo v skupini MOL in MOL Slovenija."

"Tako elemente krize premagujemo na svojstven način in imamo srečo, da lahko tudi v takem obdobju zadovoljujemo enega od temeljnih motivov vsakega upravljanja. To je motiv po razvoju in rasti," pove direktorica MOL-a. Ker so družba v tako razširjenem in uglednem mednarodnem koncernu skupine MOL, pravi, so si poleg organske rasti lahko privoščili tudi akvizijsko rast: "S tem ko smo prevzeli nekdanjo mrežo Tuš Oil, smo z eno potezo potrojili naše prodajne zmogljivosti v Sloveniji. Zato mi je v pravo veselje delati v poslovnem sistemu, ki je danes že tretji najpomembnejši oskrbovalec s tekočimi gorivi v državi." Napovedali pa so tudi nadaljnje ambicije rasti, ki jih bodo uresničevali v naslednjih letih.

Nenehno se je treba pilagajati

Zaradi gospodarske krize, pravi Glavačeva, se v podjetju morajo odpovedati določenim prijemom, ki bi se jih lotili sicer: "Upravljanje že v svojem bistvu vsebuje nenehno prilagodljivost in dinamičnost, ki ju imajo za uresničevanje poslovnih strategij vkomponirane že običajne poslovne razmere. Zadnja izdaja finančne krize so predvsem izredne razmere globalnih razsežnosti, s tem pa sta dejavnik nepredvidljivosti in potreba po prilagajanju tudi večja."

V MOL Slovenija, pravi direktorica, imajo to prednost, da so na eni strani še zelo prilagodljivi, dovolj okretni in dobri poznavalci razmer na trgu, na drugi strani pa tesno povezani z uglednim mednarodnim koncernom, kjer so jim na razpolago številna znanja in izkušnje, ki jih s pridom implementirajo tudi na mali slovenski trg.


"Po mnogih letih organske rasti imamo prav v sedanjem času srečo, da smo tudi z akvizicijo ustvarili takšno ekonomijo obsega našega poslovanja, da lahko začnemo z aktivnostmi pozicioniranja MOL med slovenskimi potrošniki goriv. Zato smo v sedanjem trenutku bolj atipični in lahko implementiramo več poslovnih prijemov, kot bi si jih lahko privoščili v drugih okoliščinah," nam zaupa direktorica skupine MOL Slovenija.

Dobra ekipa je ključna za uspeh 

"V vseh storitvenih dejavnostih je človeški dejavnik odločilen pri doseganju ciljev in uspehov, prav zato verjamem, da je dobra ekipa tista, ki je vodilo dobrega dela in posledično tudi odličnih rezultatov," meni Glavačeva ter doda: "Stavim na demokratično vodenje in sem pri tem tudi odprta ter dovzetna za vsakršno sodelovanje, seveda do mere, ko to prinaša tudi poslovne uspehe. Moja zavest in energija sta usmerjena v kolektiv, za katerega verjamem, da lahko uresničuje še kako zahtevne cilje."

Prijaznost do kupcev je nujna za kvaliteto dela

Glavačeva si želi, da bi delovali kot dobra ekipa pod okriljem velike multinacionalke in da bi svoje delo opravljali profesionalno in dosledno. Vsakega kupca sprejmejo z nasmehom, dobro voljo in prijaznostjo: "Zavedamo se, da je prijaznost na poti, ko se potrošniki ustavijo na naših bencinskih servisih, eden izmed najpomembnejših trenutkov vsakega dneva, zato je tudi naša odgovornost, da so ti izpopolnjeni s prijaznostjo, ustrežljivostjo in kakovostjo. Dejstvo, da imamo vrhunsko gorivo na trgu, moramo oplemeniti z najkvalitetnejšo storitvijo in ko bomo to zavest pripeljali do slehernega sodelavca, bom to štela kot uspeh tako skupine MOL kot MOL Slovenija."

Najbolj se sprosti na terenu

Narava menedžerskega dela Valerije Glavač od nje zahteva, da večino svojega časa preživi prav v pisarni, dejavnost oskrbovanja z gorivi pa se odvija tudi na terenu: "Čas, ki ga preživim na terenu, je čas, ko uživam, ko se sprostim in zame predstavlja umik od suhoparnega vsakdana. Moj delovni prostor je razpet med pisarno, terenom, srečanji s sodelavci in poslovnimi partnerji, kakor tudi med različnimi lokacijami, kjer je prisotna skupina MOL."

Dober menedžer mora biti profesionalen in dosleden

Nepogrešljive lastnosti dobrega menedžerja so po mnnenju Glavačeve pragmatičnost, strateško razmišljanje, obenem pa mora biti odličen manager inovativen, pošten, imeti pa mora tudi vizijo in izdelana moralna načela. "Pri svojem delu skušam biti demokratična in odprta za različne ideje in predloge, drži pa tudi, da delo managerja velikokrat zahteva sprejemanje pomembnih odločitev in take odločitve sprejemam z veliko mero odločnosti in odgovornosti. Vselej stremim k temu, da svoje delo opravljam profesionalno in dosledno," nam zaupa.

Mol Slovenija dosega odlične rezultate

O tem, zakaj je MOL Slovenija v zadnjih letih dosegel visoke rezultate, direktorica razmišlja: "Odlikujejo nas odličnost, kakovost, varnost, čistost in vrhunskost naših goriv, izdelkov in na splošno naše storitve. Z lastno blagovno znamko kotička za kavo - "Coffe corner" smo obogatili ponudbo na naših bencinskih servisih." Ohranili so tudi kartico Tuš Klub zvestobe, s katero lahko imetniki kartice še vedno koristijo ugodnosti.

Hkrati so predstavili zlato in srebrno kartico podjetja MOL, ki imetnikom nudi ugodnosti ne samo v Sloveniji, temveč v vseh drugih državah, kjer posluje MOL. "K temu naj dodam še ključen recept za uspeh, ki je rast, rast in rast. Če k temu dodamo še srečo, da z organsko rastjo ustvariš tudi pogoje za kakšno akvizicijo, je nadaljnjih receptov za uspeh še mnogo," nam zaupa svoj recept za uspeh v poslovnem svetu.  

Pri delu je demokratična

"Časi avtoritativnega vodenja so že zdavnaj zgodovina, zato se zelo trudim, da na vsakem koraku upravljam s človeškimi viri na prijazen, sproščen, vendar strokoven in odgovoren način," pove Glavačeva, ki skuša biti čim bolj demokratična pri vodenju, obenem pa dovolj odločna, ko za tovrstne prijeme ni časa oziroma ni primerne situacije.

Temeljna prvina uspešnega dela je po mnnenju Glavačeve zahtevnost v zagovarjanju velikih ciljev in načrtov na eni strani ter nato dosledno spoštovanje dogovorjenega: "Ne glede na to, ali je to zapisano ali potrjeno z ustnim dogovorom, je tisto, kar smo se dogovorili, ZAKON."

Moralno avtoriteto si vsak dober menedžer izgradi

Menedžer ima po direktoričinem mnenju veliko vlogo kot moralna avtoriteta: "Gre za odnos, ki temelji na strokovnosti, znanju, korektnosti, poštenosti ter drugih človeških in poslovnih vrlinah. Pri tem ni razlike, ali jih prelivaš v prakso z moškim ali z ženskim načinom vodenja. Upravljanje je univerzalna kategorija in ob spoštovanju zgornjih parametrov si moralno avtoriteto preprosto izgradiš."

Zagon za delo Valeriji Glavač dajejo predvsem pogovori s prijatelji, dobra kava in dober spanec, ki ga, pravi občasno primanjkuje: "Vse te tri stvari me razveseljujejo in dajejo energijo, da sem kos vsakdanjim obveznostim ter da jih opravljam z veseljem." 

                                                  

NAJ 5 Valerije Glavač:

 

Svetovni voditelj: Težko bi izpostavila osebnost. Zame mora svetovni voditelj posedovati predvsem pomembne lastnosti, k katerim stremim tudi sama. Med te sodijo, moralna načela, demokratičnost, poštenost in  odkritost. Menim, da je takih voditeljev več kot zgolj eden.  

Glasbena skupina/izvajalec: Odvisno od razpoloženja.

Knjiga: Lahkotno poučne. Vsaka, ki jo primem v roke, je nekaj posebnega.

Kraj v Pomurju: Bukovniško jezero.

Želja v življenju: Da bi se ljudje med sabo razumeli in spoštovali ter osebni mir.

 

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Komentarji

    1. gost
      18.03.2012 ob 7:42 revež gost

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.