https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov

09.01.2024 ob 7:15  

Zdravniki in zobozdravniki bodo danes zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov opozorilno stavkali. Stavka bo v javnem zdravstvu trajala od 7. do 21. ure, delo bo potekalo v okrnjeni obliki, dopoldne pa bodo izpeljali tudi zbore stavkajočih zdravnikov, na katerih bodo predstavili svoje zahteve.

V času stavke bodo v zdravstvu opravljali zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, le za nosečnice, otroke in starejše bodo opravljali tudi nenujne storitve. Za večino zdravstvenih storitev bo sicer veljal enak razpored kot ob praznikih.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fidesu so v ponedeljek do večera čakali na morebitni odziv vladne strani, ki po besedah predsednika Fidesa Damjana Polha "v letu in pol ni naredila prav nič za to, da bi javni zdravstveni sistem imel neko perspektivo v tej državi". V Fidesu poudarjajo, da lahko konflikt rešijo le z dialogom, ki pa ga z vladne strani ni.

Vlada je v ponedeljek pozno zvečer na dopisni seji le imenovala pogajalsko skupino, ki jo vodi višji sekretar na ministrstvu za javno upravo Mirko Stopar. A v Fidesu so že pojasnili, da zgolj začetek pogajanj ne bo dovolj, da bi odpovedali nadaljevanje stavke, ki naj bi trajala od 15. januarja do preklica. 

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Civilna iniciativa Glas ljudstva, ki se z zdravniško stavko ne strinja, pa bo popoldne v središču Ljubljane pripravila drugo t.i. opozorilno stavko pacientov. Predstavnik iniciative Dušan Keber je odločitev zdravnikov in zobozdravnikov za stavko označil kot neutemeljeno in neetično, saj so se ob vseh ugodnostih, ki so jih izpogajali v preteklosti, čakalne dobe podaljšale, piše STA.

 

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2024 ob 8:27 gost

      Vsak doktor bi moral enega pacienta pregletati na dan več ne ker se otrudi in plačo najmanj 20 000 eurov.

      18 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2024 ob 8:38 gost

      Starejša populacija zdravnikov so bili srcem in dušo za pacienta , zdajšna mlada populacija pa samo ,da te sprejme in na hitro odpravi

      18 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2024 ob 8:40 gost

        pameten naš narod.....najboukše, ka sami svojo deco včijte, pa najboukše, ka se sami zdravite.....pametni kak ste eni, itak nikoga ne nucate!

        17 11 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.01.2024 ob 8:42 gost

      Drži! Dobrih in res zavzetih - saj v zdravstvenih domovih jih več ni ,,,, mladi zdravniki pa se na tebi le učijo ,,,,,

      18 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.01.2024 ob 8:45 gost

      Gost ob 8:40 če pa je vse res kot so zapisali predhodniki !

      18 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.01.2024 ob 9:00 1x gost

      Pohlep po denarju ! Lani so jim dvignili plače za 5 plačilnih razredov, pa še vedno jamrajo. Najprej naj poskrbijo, da se čakalne dobe skrajšajo.

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.01.2024 ob 11:21 gost

      Zdravniki štrajkajo sodniki štrajkajo učitelji štrkajo. Vedno samo štrajkajo. Že 33 let samo štrajkajo. Nihče nič nedela samo za svoje riti skrbijo. Sodnikom rešujejo zadeve evropska sodišča zdravniki ljudi prenaročajo in ustvarjajo čakalne dobe učitelji itak samo pol leta delajo. Vsi pa imajo več kot 40 dni dopusta pa nikoli res nikoli niso na delavnih mestih. So pa na morju v planinah v tujin na toplem na safariju in v božji materi samo na delavnem mestu niso.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2024 ob 12:55 gost

        ti pa verjetno kaki navaden delavec, ker se nisi htel učiti in zdaj misliš, ka se bo slovenija rešila, če bodo vsi imeli iste plače, ovi šolani in ti, ki negi kake kartone zlagaš, strokovnjak socialistični!

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2024 ob 18:57 Geza gost

        Ne piši na pamet, danes sem bil naročen, ambulante delajo nemoteno, čakal sem cirka 3min glede na termin, osebje prijazno,,sb murska sobota,, vse pohvale osebju ki so tudi samo ljudje,,

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.01.2024 ob 12:24 gost

      Samo google in youtube ukinite urgentne centre in bolnišnice

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.01.2024 ob 12:50 gost

      Sedaj bi se njim morali ostali pridružiti,kmetje,delavci itd.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2024 ob 12:57 gost

        maš prav, in iti nad to nesposobno vlado. Eni mislijo, ka bodo s šinfanjem doktorov kaj dosegli....mi pacienti bomo še na slabšem, na žalost!

        16 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.01.2024 ob 13:51 Sodniki so priznali gost

      da vladavine prava ni https://www.24ur.com/novice/slovenija/vladni-dogovor-s-sindikati-javnega-sektorja-je-nedopustno-barantanje

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.01.2024 ob 13:56 gost

      Pravilno,naj štrajkajo in se borijo za svoje pravice, jih podpiram.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.01.2024 ob 15:45 Karel K. gost

      Te poarcialne stavke nič ne spremenijo v Sloveniji, nikomur se ne bo izboljšal finančni status. V Sloveniji mora priti do generalne stavke, do državljanskega upora, da se na ta način spremeni poliitčni sistem in kadrovska sestava politike in državnih funkcionarjev. Te parcialne stavke nobeden predsednik države, nobeden minister ne jmlje resno ampak se posmiha na vse to, saj ve, da mu nič ne bo škodovalo, ne politično ne kazensko.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2024 ob 15:49 gost

        Budaleština slovenska namesto , da bi se združili v eno in naredili ornk štrajk ,,,,,cucki zahojeni brez možganov

        19 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.01.2024 ob 17:40 gost

      Naj štrajkajo bedaki nesposobni. Samo za denar se njim gre. Ko jih jebe take idiote nesposobne. Gospa,,,,, Berta,,, na pomurcu vsak dan vse težave reši v 10 minutah. Doktur za vse bolezni samo pokličite pa je vse rešeno.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.01.2024 ob 18:13 gost

      No,tebi nemre pomagati nihče.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      09.01.2024 ob 18:54 Drc gost

      Zdravniki prisegajo na velikost kapitala, za Hipokratova prisego jim sploh ni mar. Lani so jim dvignili plačo za 5 plačilnih razredov, letos bodo izsilili verjetno še več, pa tudi naslednje leto bodo štrajkati, ker jim nikoli ni dovolj. Sram jih je lahko, medtem ko gospodarstvo prelazu za minimalna in tako polni proračun za zdravniške plače OZ, za vso javno upravo,ki nov stop izsiljuje večje plače vključno z šolstvom, policijo itd

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      09.01.2024 ob 21:26 gost

      Vsak stavek,ki ga napišeš pove, da dejansko ne veš nič, niti ne poznaš osebno zdravnikov, ne veš kaj delajo, kje delajo,koliko delajo, nič. Nula. Pojma nimaš o tem, upam, da ti je uspelo narediti srednjo šolo. O zdravnikih pusti, da se ukvarjajo tisti, ki sistem poznajo.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.02.2024 ob 14:51 babaha gost

      Scejo vekse place meti ? naj bi delali svoje delo kak trbej pa naj bi resavali lidi, njihova zivlenja nej ka jih pistijo mrejti. Resilec si pozovejs pa nescejo priti ali Pa pridejo 1 vro kesnej kda je že vse prepozno.mladi lidi majo rak ipd. pa jih neščejo operejrat ampak se ne zavedajo ka to osebo nešče ma rad pa jo nešče zgibiti , njin je to samo ena oseba RADA BI VIDLA CI BI NESCE NJIHOV MEU RAK KAK BI GA HITRO OPEREJRALI .Pa te še ščejo vekse place ne zaslužijo pa si niti 5€ . ne pravin ka vsi, so zmejs izjeme ampak večinoma pa tak delajo kak san omenila. KATASTROFA

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.