https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na Slovenskih železnicah lani prepeljali 15 milijonov potnikov

12.01.2024 ob 6:00  

Vedno več ljudi za pot do cilja izbere vlak. Število potnikov na vlakih Slovenskih železnic od leta 2021 namreč spet raste, lani so jih našteli več kot 15 milijonov.

Razloge za rast v družbi vidijo v sprostitvi ukrepov po epidemiji covida-19, novih vlakih ter ugodnih ponudbah za potovanja z vlaki. Do leta 2028 nameravajo število prepeljanih potnikov povečati na 25 milijonov.

Lani za četrtino več potnikov kot leto prej

Število prepeljanih potnikov je bilo že v letu 2022 večje kot v letu 2019, pred pandemijo covid-19. V letu 2022 je bilo število prepeljanih potnikov v primerjavi z letom 2021 višje za več kot četrtino. Zanimanje za potovanja z vlaki se je povečalo tako v notranjem kot tudi v mednarodnem prometu, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Pri Slovenskih železnicah ocenjujejo, da je število prepeljanih potnikov tudi ob koncu leta 2023 še večje kot v letu 2022. Prepeljali so več kot 15 milijonov potnikov. Glede na vse načrtovane aktivnosti pričakujejo, da bodo leta 2028 prepeljali 25 milijonov potnikov.

Vlaganje v železniški promet in izboljšanje ponudbe javnega prometa je nujno za doseganje visokih ciljev. Na potniškem prometu Slovenskih železnic si želijo več vlaganj, nadgradenj, dvotirnosti in tudi elektrifikacije regionalnih prog.

Več novih sodobnih vlakov

Številne nove potnike so med drugim privabili z 52 novimi garniturami vlakov, od katerih so zadnjo prevzeli septembra 2022. Na ta račun so uspeli ponudbo delno razširiti, še več možnosti za to bodo imeli z dodatnimi vlaki, ki so jih naročili junija lani.

Prve od že naročenih 20 dodatnih potniških garnitur pričakujejo že v letu 2025 in bodo pomembno izboljšale kakovost prevozov na neelektrificiranih progah. V letu 2026 nato pričakujejo še štiri lokomotive in 20 vagonov, ki bodo dali pomemben prispevek k ponudbi v mednarodnem prometu. V nadaljevanju bi si želeli še dodatne hitre vlake z nagibno tehniko, so zapisali.

 

K povečanju števila prepeljanih potnikov pomembno vpliva nova ponudba povezav, ki je možna z več novimi vlaki. SŽ-Potniški promet si v mednarodnem železniškem potniškem prometu prizadeva oblikovati ponudbo vlakovnih povezav in tržno komercialnih ponudb, ki bodo v čim večji meri upoštevale javni pomen železniškega potniškega prometa v Sloveniji in povpraševanje na trgu. Potnikom so danes na voljo direktne vlakovne povezave do vseh sosednjih železniških uprav.

Za še večjo rast števila potnikov na železnici se jim zdi pomembna tudi ponudba dopolnilnih storitev. Storitve prevoza potnikov po železnici tako skupaj z različnimi partnerji nadgrajujejo v celovito prevozno storitev Od doma do cilja. Prav tako je na večjih železniških postajah potnikom že na voljo možnost izposoje koles, uporabe kolesarnice in parkirišč za kolesa.

Ljubljana je kot največja železniška postaja izbrana za pilotni projekt, kjer lahko potniki po prihodu z vlakom svojo pot nadaljujejo z električnimi avtomobili. Potnik, ki potuje z vlakom, prejme na osnovi vozovnice pet evrov dobroimetja za prvo izposojo električnega avtomobila, v nadaljevanju je zanj uporaba cenejša za 33 odstotkov.

Z vlakom je prijaznejše do okolja

Železnica ima še eno ključno prednost v primerjavi z drugimi oblikami prevoza. Zadnji statistični podatki Evropske komisije kažejo, da železniški promet predstavlja le 0,4 odstotka emisij toplogrednih plinov iz prometa. V Sloveniji se v prometnem sektorju letno porabi 36 odstotkov vse energije. Od porabljene energije v prometu 99 odstotkov pade na fosilna goriva, zato železnica predstavlja učinkovito alternativo drugim vrstam prevoza, so še zapisali.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2024 ob 7:10 bedaki in konji gost

      Od decembra 2025 bo šel ves potniški promet iz Avstrije proti Italiji (ja, tudi v Trst) mimo Slovenije. Ampak who cares, a ne? Najverjetneje bo kmalu šel tudi ves potniški promet z Madžarske proti Italiji mimo Slovenije. Mi pa naj bomo veseli!??

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2024 ob 12:36 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Seveda mo veseli bar nede telko onesnaženja rajši peški kak z našin vlakom hitreje prijden.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.