https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Arso izdal opozorilo pred zelo onesnaženim zrakom

12.01.2024 ob 9:30  

Danes in v naslednjih dneh je pričakovati preseganja dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu celinske Slovenije.

Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kljub sončnemu vremenu ni pričakovati znatnega znižanja ravni delcev.

Agencija RS za okolje predlaga redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na območju Pomurja je kakovost zraka izredno slaba zato priporočajo zmanjšanje telesno dejavnost na prostem, odrasli in otroci s težavami oziroma z boleznimi dihal ter odrasli z boleznimi obtočil pa naj se telesni dejavnosti na prostem izogibajo. 

Vir:Arso

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi, zato na NIJZ svetujejo, da vsi prebivalci, zlasti pa ranljive skupine (dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki), ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci upoštevajo naslednja priporočila:

  • Redno spremljajmo obvestila in napovedi ARSO o kakovosti zraka in upoštevajmo Priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev glede na stopnjo onesnaženosti zraka;
  • Bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod;
  • Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem;
  • Bivalne prostore (doma) učinkovito prezračujemo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Prostore, kjer je večje število ljudi (npr. šole, uradi), zaradi omejevanja širjenja akutnih okužb dihal učinkovito prezračujemo čim večkrat;
  • Če imamo vgrajene prezračevalne sisteme, v njih uporabljajmo za delce visoko učinkovite HEPA filtre;
  • V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč;
  • Bodimo pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati;
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčno-žilni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2024 ob 12:05 gost

      Avioni in no kot zmotno rečejo politiki krave.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.01.2024 ob 12:44 gost

      Evo, že se začne kampanja proti drvam.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2024 ob 13:45 gost

        Kaj pa od njih lahko še pričakuješ , vspovsod te lahko napizdijo še tam kjer je to nemogoče . Banda pokvarjena.......

        10 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.01.2024 ob 15:53 gost

      Glave bi trebalo nekYerim ugasniti.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.01.2024 ob 15:56 gost

      šraufati

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.01.2024 ob 16:01 gost

      Imamo novo ministrico -neizkušeno za kmetijstvo , ki je lagala , kaj pa porečete na to ...ali nam je takšno treba ?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.01.2024 ob 16:07 gost

      Bo nadaljevala dobro delo košarice v Sloveniji , imamo zadnje pol leta 50% deflacijo . 16.1

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.01.2024 ob 16:08 gost

      Ti bedni levaki bi izvolili še opico , če bi jedla banano z levo roko !!!!!!16:7

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.01.2024 ob 17:31 gost

      Kako je lahko onesnažen zrak zdaj ni bilo ognjemeta že 12 dni. 1 januarja pa ni bil onesnažen zrak. Res čudna zadeva ko se za novo leto bliska ognjemet ni onesnaženo zdaj pa je onesnaženo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.01.2024 ob 18:02 gost gost

      Lahko je onesnažen zrak, ka kurijo z vsem mogočim, samo s tisim ne, ka bi mogli. Pa ne samo v mestu, še bole na vaseh se kuri tudi z drekon., če treba, samo, ka se ne nabavijo kvalitetna drva. To je že leta, pa se nič ne ukrene, samo jamra. Inšpekcije naj opravlajo svoje delo, pa redno predpisujejo globe, kak je to v normalnih državah. Tudi v Avstriji in še kje so globe, prinas se pa vsi samo bunijo, pa grozijo, ko se jim stopi na prste. Kontrolirati iz kerih dimnikov se kadi smrdeči temen dim, preveriti in ukrepati. Samo jamranje nič ne zaleže, ker je narod pokvarjeni, pa se jim j. za vse. Temu narediti konec.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.01.2024 ob 19:55 gost

      Pa mi smo nej normalna država,kaj ne veš.Smo kot posebna šola.Mi smo vse nekaj ekstra.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.01.2024 ob 9:39 LAŽETE , ZAVAJATE gost

      Še nikoli nihče ni bil javno prisoten kot priča pri tem vašem merjenju, zato je dosti vašega laganja in zavajanja banda levičarska, vse je pa namenjeno ustrahovanju in zajebavanju ubogega ljudstva. 1. Zrak ni bil onesnažen 1. januarja po ognjemetu. 2. Zrak ni bil onesnažen pred 30 leti ko je bilo v Soboti ZA 300 % VEČ KURIŠČ NA DRVA kot danes 2024. 3. Drva niso škodila našim prednikom, ko so kurili v odprtih kuriščih brez dimnikov, ker če bi škodila človeštva več ne bi bilo. 4. Zakaj so DRVA VEDNO PROBLEM, KO SO NA VLADI ZBLOJENI ZMEŠANI LEVIČARJI NIKOLI DRUGAČE, ko se pa non stop brez potrebe prevažate po svetu z letali pa ni problem in onesnaženje. MARŠ BANDA LAŽNIVA POKVARJENA, TUDI VAŠ ČAS SE POČASI IZTEKA.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.01.2024 ob 8:53 gost

        Drva so že ok. Ampak pred 30 leti niso skurili toliko smeti, plastike in ostalih nevarnih odpadkov kot danes. Moj sosed kuri polne plenice od stare mame, ker drugače mu je kontejner za smeti v enem mesecu premali.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.01.2024 ob 9:41 gost

      KO VAM KDO RESNICO NAPIŠE PA BRIŠETE KOMENTAR, BRAVO.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.