https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Balkonske ograje - pogosta vprašanja in odgovori!

19.01.2024 ob 6:05  

Balkon je prostor, ki v naših domovih ponuja priložnost za sprostitev, uživanje na svežem zraku in občudovanje okolice. Ključnega pomena za dobro izkušnjo pa so balkonske ograje, ki zagotavljajo varnost, hkrati pa igrajo pomembno vlogo pri estetiki vašega doma.

Osnovna funkcija balkonskih ograj je zagotavljanje varnosti, saj:

● zagotavljajo brezskrbno gibanje na balkonu,
● poskrbijo za udobno bivanje na balkonu,
● preprečujejo prekomerno nagibanje čez balkon,
● preprečujejo morebitne padce z balkona.

Toda, kakšna naj bo balkonska ograja, da bo popolnoma zadovoljila vsem varnostnim zahtevam?

Zaradi varnostnih lastnosti balkonskih ograj je v prvi vrsti pomembno, da je ograja kvalitetna.

Kateri materiali so najboljši za balkonsko ograjo?

Obstaja več vrst ograj, katero boste izbrali, pa je odvisno od vaših želja in prioritet. Lesene ograje so priljubljene zaradi svoje naravne lepote, vendar zahtevajo redno vzdrževanje, kot je barvanje in lakiranje. Kovinske ograje so bolj trpežne, vendar jih zob časa in neugodni vremenski izzivi hitro načnejo, zato potrebujejo dodatno zaščito, še posebej pred korozijo.

Poznamo tudi inox balkonska ograje in steklene balkonske ograje, a med najbolj priljubljenimi ostajajo balkonske ograje iz aluminija. Kljub svoji trdnosti so izjemno lahke in zato enostavne za montiranje.

Poleg tega pa imajo alu ograje še številne ostale prednosti:

Nezahtevno vzdrževanje: aluminij je znan po svoji trpežnosti, zato alu ograje ne potrebujejo veliko vzdrževanja.
Estetika in prilagodljivost: zaradi izjemnih lastnosti se lahko aluminijaste ograje izdelajo v različnih izvedbah in se tako prilagodijo številnim arhitekturnim slogom in vašemu okusu.
Lahkost: ker je aluminij lahek material, je montaža zelo enostavna. Namestitev ne zahteva posebnega orodja ali znanja, kar omogoča, da lahko ograjo postavite sami in tako prihranite pri stroških.
Prijazno do okolja: aluminij je popolnoma reciklabilen material, kar pomeni, da se lahko reciklira brez izgube kakovosti in tako pomaga zmanjšati vpliv na okolje.

Kako vzdrževati balkonsko ograjo?

Različni materiali zahtevajo različno vzdrževanje. Lesene balkonske ograje najtežje kljubujejo slabim vremenskim pogojem, zato zahtevajo redno barvanje in lakiranje. Medtem ko so alu ograje zaradi visoke odpornosti proti koroziji in drugim vremenskim dejavnikom, za vzdrževanje veliko bolj nezahtevne.

Dovolj bo samo redno čiščenje oziroma spiranje z vodo, da se odstranijo prašni delci in morebitna umazanija. Uporaba agresivnih čistil in grobih krtač se močno odsvetuje, da se ne poškoduje zaključni premaz. Če opazite praske in udrtine, ne skrbite, saj jih lahko hitro popravite z rahlim poliranjem.

Na vsake toliko časa se priporoča pregled ograje, ali so vsi vijaki trdno pritrjeni in je ograja še dovolj varna.

Kako pomembna je pravilna namestitev balkonske ograje?

Pravilna namestitev balkonske ograje je ključnega pomena. Le pravilno montirana ograja je lahko dovolj varna, zato svetujemo, da se njene namestitve ne lotite sami, temveč jo prepustite strokovnjakom.

Je iz vidika varnosti pomemben tudi slog ograje?

Seveda. Ni vsaka ograja varna ograja. Pri balkonski ograji moramo biti še posebej pozorni tudi na stil ograje oziroma postavitev posameznih elementov. Izberite ograjo, ki ima med posameznimi elementi majhne odprtine.

Tako bodo preprečeni padci skozi odprtine, hkrati pa bo onemogočen prehod manjših predmetov in bo še dodatno poskrbljeno za vašo varnost.

Kako visoka mora biti balkonska ograja?

Balkonska ograja je z zakonom predpisana, saj velja, da mora imeti vsaka površina, ki je namenjena hoji in je več kot 30 cm od tal, varovalno ograjo. Pri tem pa je pomembno tudi, koliko je ograja visoka.

V tehničnih pogojih za graditev stanovanjskih stavb je določeno, da morajo biti balkoni zavarovani z balkonsko ograjo višine najmanj 100 cm. Kar pomeni, da je lahko tudi višja, nikakor pa ne sme biti nižja od enega metra.

Višino balkonske ograje prilagodite svojim potrebam in temu, kdo živi v vašem gospodinjstvu (majhni otroci, starostniki) ob tem pa upoštevajte spodnjo mejo.

Upamo, da smo razjasnili vaša vprašanja in vam ponudili koristne informacije o balkonskih ograjah. Pred nakupom natančno preverite možnosti, se posvetujte z strokovnjaki, če je potrebno, in poskrbite, da bo vaš balkon varno in privlačno mesto za uživanje. Ostanite varni in uživajte v lepoti svojega balkona!

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.