https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Velik porast respiratornih okužb pri otrocih v Splošni bolnišnici Murska Sobota

25.01.2024 ob 9:16  

Na Otroškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota se trenutno soočajo s primeri otrok, ki prebolevajo okužbo z virusom influence tipa A, različicami koronavirusov, s črevesnimi obolenji, zlasti pa opažajo skokovit porast števila otrok z okužbo z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). 


V Splošni bolnišnici Murska Sobota opažajo, da so bili sprva "na udaru" starejši otroci, ki obiskujejo vrtec, zadnji teden pa je velik porast okužb pri otrocih do dopolnjenega enega leta starosti, pri katerih ima okužba lahko tudi bistveno težji potek in praviloma zahteva daljši čas hospitalizacije. Najmlajši hospitalizirani otrok z RSV okužbo je trenutno star 14 dni.

Pri odraslih ter starejših otrocih se lahko okužba z RSV kaže le v obliki zamašenega nosu, medtem ko lahko pri dojenčkih okužba poteka s klinično sliko bronhiolitisa celo z dihalno odpovedjo, ki zahteva vso intenzivno terapijo z vsemi oblikami predihavanja ter zdravljenje vseh možnih zapletov. Velika večina hospitaliziranih otrok z RSV okužbo potrebuje zdravljenje z dodatkom kisika v vdihanem zraku ter drugo podporno zdravljenje.

Okužba s povzročitelji okužb dihal se običajno začne s prehladnimi znaki, kot so zamašen nos, izcedek iz nosu, kašelj, povišana telesna temperatura, slab apetit. Pri manjših otrocih in dojenčkih lahko okužba napreduje v klinično sliko hitrega ali oteženega dihanja, ki se kaže s povišano frekvenco dihanja ter z dihanjem s trebuhom, ugrezanjem spodnjih medrebrnih prostorov, pri dojenčkih s stokanjem ter premori v dihanju, vedno slabšim apetitom na račun utrujanja pri hranjenju ter vedno slabšim odvajanjem urina na račun slabšega tekočinskega vnosa. 

Da bi pri svojemu otroku poskusili preprečiti nastanek okužbe, svetujejo izvajanje sledečih ukrepov:

  • če je le možno naj starejši sorojenci dojenčkov prehodno v času pogostih okužb dihal ne obiskujejo vrtca, saj se tam okužbe širiijo najhitreje,
  • skrb za dobro higieno rok s pogostim umivanjem z milom, uporablja se lahko tudi razkužilo,
  • skrb za higieno kašlja, ker se virusi širijo preko kapljic, ki se sproščajo v zrak ob kihanju in/ali kašljanju,
  • prehlajene osebe prosite, da vas ne obiskujejo, dokler se ne pozdravijo,
  • z otrokom se izogibajte mest z velikim številom ljudi, na primer nakupovalnih centrov,
  • redno zračenje bivalnih prostorov.

V primeru, da otrok kljub vsem ukrepom zboli pa je treba poskrbeti za počitek, da zaužije dovolj tekočine, znižanje povišane telesne temperature - načeloma, ko le-ta presega 38,5℃, pri čemer se lahko uporabijo preparati kot so Paracetamol svečke, Ibubel svečke, Calpol, Brufen, Daleron, Ibuprofen v ustrezni količini glede na otrokovo težo. Nikakor pri otrocih do 18-ega leta za zniževanje povišane telesne temperature ne uporabljajte preparatov, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino (npr. Aspirin). Potrebno je skrbeti za dobro prehodnost nosu z večkratnim čiščenjem nosu s fiziološko raztopino, pri dojenčkih je smiselno opraviti toaleto nosu zlasti pred obroki za zagotavljanje lažjega dihanja. Otroka opazujte. V primeru slabšanja stanja se posvetujte z izbranim zdravnikom. S skupnimi močmi in prizadevanjem poskusimo doseči, da bodo okužbe prizadele čim manj otrok.

Foto: arhiv Pomurec, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.01.2024 ob 9:33 Franc gost

      Ljudje kot jludje rinejo na obiske , trgovine , ne pomisljo ne na svoje , ne na druge . Očitno jim je , če zbolijo , zato pa drugi trpijo . Gredo z glavo skozi zid, ni druge razlage .

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.01.2024 ob 9:57 gost

      Gobce pa motajo , pri dvigu plač zdravnikov ,oziroma so za njih krivi drugi , če zbolijo . Pamet pa taka !!!!!!!!!!

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.01.2024 ob 10:38 gost

      O plačah zdravnikov se malo prepričaj kake imajo. Za to kar delajo bi nom morali polovico odvzeti. Kako prisego so podpisali najprej zdravljenje potem denar. Današnji zdravniki pa imajo prisego najprej veliko denarja in zelo malo ali pa nič zdravljenja. Kajti o kaj se daj dogaja nima nobene veze z malimi plačami kajti 15.000 tisočakov na mesec je plača za vrnuti polovico plče. To kaj zdaj dela postrani kao fides je eno veliko,,,,, IZSILJEVANJE,,,, za veje plače kar si pa nikakor ne zaslužijo. In hvala za vlado po 33 letih samostojne Slovenije kera ne naseda izsiljevanju. Pa nisem podpornik nobene stranke.

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.01.2024 ob 10:42 gost

        tij lale.... doktore bi po tvoje za šenke morali delati, tij polupismeni pa ščeš tri jurje plače hehehehe

        5 9 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.01.2024 ob 10:43 gost

      Bravo,,, za zapisano. Samo če bi živeli v srednjem veku bite stranka Janeza Janše in desni skrajneži sezgali na grmadi za ta zapis. Kati za tem izsiljevanju zdravnikov stoji eden in edin Januš grozni. Keri se kao že pripravlja na pred časne volitve. Ker priganja logarja naj te ustanovi stranko da mu bo pomagal ustanoviti novo skrajno desno vlado.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.01.2024 ob 10:45 gost

      10.42 kreten pijan. Ti raje šank liži pa se nevmesavaj v politiko ker se samo v alkohol razumeš. Pa še tukaj te gostilničar prevara ker si en navaden pijanec. Keri niti ni sposoben priti sam domov.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.01.2024 ob 12:12 gost

      Hvala zdravnikom

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.01.2024 ob 12:19 gost

      Splosna retorika v medijih (in spletnih komentarjih) je “te svinje zdravniki!!!” ne pa “svinje tistih nekaj (zdravniskih ali nezdravniskih) odlocevalcev o zdravstvenem sistemu, zdravstveni opremi, stevilu delujocih ambulant, stevilu razpisanih mest za neko specialnost s katero bi potem bilo mozno pogledati vec pacientov, prej priti do zdravnika itd”. Ker je sovrastvo uperjeno proti VSEM ZDRAVNIKOM, kar tako, na splosno, ker so barabe in lopovi in dvo-tro-stiri-zivke, prepolni kesa, itd itd. bo morda - bognedaj - prislo do kake tragedije, ko bo besni pacient v cakalnici ki NISO polne zaradi tistega zdravnika ki je tisti cas razpisan v doticno ambulanto na katero caka, verbalno in fizicno napadel, morda se kaj hujsega (kot se junasko in brez vesti promovira te dni na spletnih medijih). Bognedaj da pride do tragedije, da kdo vzame “red” v svoje roke in dvigne roko nad mladega zdravnika, oceta treh majhnih otrok, in se sele po storjeni skodi vprasa za nazaj, ali je res zdravnik tisti, ki je kriv za slab zdravstveni sistem... Denar je eno, Fidesova stavka — ne je podpirati, ce se vam gabi!, ampak sovražni govor na takem nivoju proti ljudem ki NE ODLOCAJO o sistemu je zelo zelo nevaren. Morda imate vi, osebno, dovolj zdrave pameti, da kaj takega ne bi naredili, ampak nekdo ki samo bere in bere na dnevni bazi take sovrazne komentarje nima dovolj pameti v glavi, da bi znal spletni komentar lociti od dejanske namere v realnem zivljenju

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.01.2024 ob 15:06 lepi gost

      zdravnikom vzeti polovico plače in jih razdeliti med medicinske sestre saj so one tiste ki opravijo večino dela

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.01.2024 ob 16:05 gost

      Medicinska sestra na oddelku si zasluži večjo plačo kot zdravnik. Keri kao dežura v resnici pa spi na delavnem mestu ali pa sploh ni v službi. Čaka doma kao v pripravljenosti samo da se nabirajo ure.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.01.2024 ob 16:44 gost

      To velja za diplomirane med.sestre katere so dostikrat bolj plačane od zdravnikov

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.01.2024 ob 18:25 gost

      Kmalu bo minilo peto leto, odkar sem nazadnje sedla pred televizijo. 📺 Natanko toliko časa mineva, odkar sem ob rojstvu otroka, potrebovala storitve našega zdravstvenega sist Tistimi, ki danes bojda stavkajo za višjo plačo. ⬆️ Kadarkoli se pojavi njihova stavka, se pojavijo tudi določene skupine ljudi, ki z vsemi pestmi trkajo na vest, na empatijo.❤️ Pozabili smo, da jim zaupamo svoje zdravje, popolnoma zaupamo, kadar jih seveda potrebujemo. Zaupamo jim tisto, česar v življenju, ni moč kupiti z denarjem. 💰 Hkrati pa se je, "zahvaljujoč" medijem v zadnjem desetletju pričelo izgubljati zaupanje v njih. In ko enkrat izgubiš zaupanje v nekoga, takrat dobiš na drugi strani osebo, ki izgublja odgovornost. Vsi vidijo samo plače, vedno se prikazuje bruto zneske, nihče pa ne vidi števila opravljenih ur zanje? Nihče ne vidi, da zdravnika, ki poleg rednega dela v ambulanti, opravlja še dežurstvo, včasih, ah kje včasih, večinoma otroci ne vidijo tudi po 2 dni skupaj! Si sploh predstavljate, da greste zjutraj v službo in opravite v eni izmeni, kar štiri izmene skupaj, brez prestanka? Domov se tako vrnete naslednji dan popoldne. In ne, nikakor vas ne čaka dvodnevni "dopust". Naslednje jutro se namreč zgodba ponovi. Pa ne zato, ker bi bili tako objestni, da želite obogateti, temveč zato, ker tistega za drugo, tretjo ali četrto izmeno, preprosto ni! Zato, ker zdravnikov primanjkuje. Če ste morda opazili, pa verjamem, da ste - zdravnikov primanjkuje! Za ta nadvse zaskrbljujoč pojav, ni kriva plača, temveč razvrednotenje tega poklica. Razmislite kdo vas bo zdravil, če slučajno zbolite. Boste pomoč poiskali pri medijih, ali v politični stranki ali nemara pri nekomu, ki se je 6 let šolal za pridobivanje osnovnega znanja o človekovem organizmu ter vsaj enkrat toliko za specializirano znanje iz točno določenega področja? In to znanje, vse te nadčloveške napore ob vse prej kot normalnih delavnikih in sposobnost sprejemanja odgovornosti za življenje druge osebe, je potrebno POŠTENO plačati. Hipokratova zaprisega govori o empatiji, o brezpogojni pripadnosti in pomoči ljudem, brez izjeme. Že res, ampak ne govori o tem, da bi moralo opravljanje tega poklica biti prostovoljno. Pa smo zopet pri denarju. Nekoč sem bila šokirana ob razkritju plačilnega razreda za zdravnika začetnika, brez specializacije. Dobil je namreč natanko toliko denarja, kot diplomirana medicinska sestra z manj kot 10 let delovne dobe. Si predstavljate to? So mar v zdravstvu, kar naenkrat vsi enaki? Zdravniki začnejo stavko, potem se kmalu oglasijo zdravstveni tehniki, nato kuharji in hišniki ter nenazadnje še čistilke. Skorajda ob vsaki stavki je tako in menim, da je to skrajno nespoštljivo. Že res, da brez kateregakoli člena zdravstveni sistem ne deluje sinhrono, ampak odgovornost za življenje ali smrt, pa vedno nosi zdravnik! Mi smo odgovorni za vzdrževanje svojega zdravja, zdravniki pa so odgovorni za povrnitev zdravja, ob nastopu bolezni. Za delni razpad zdravstvenega sistema niso krivi zdravniki, temveč relativno hitro spreminjanje dinamike potreb po zdravljenjih in ponudb. Po domače povedano, zaradi življenja, kot ga živimo je čedalje več bolnih, posledično več pritiska na diagnostične preiskave. Po drugi strani imamo tudi vse višjo starostno mejo, kar seveda dodatno obremenjuje zdravstvene storitve. Mladih ljudi, ki bi se odločali za nekoč veličasten poklic, pa danes, ko smo ga popolnoma razvrednotili ni. Razvrednoten ni zgolj finančno, temveč tudi etično in moralno. Nekoč je bil zdravnik visoko cenjen in spoštovan, danes pa postaja dobesedno zasmehovan. Pa še misel glede "praznih čakalnic". Vidimo jih vsi, nihče pa ne vidi medicinske sestre, ki sedi pred 136-im mailom (DOBESEDNO) in odgovarja na sporočila. Za njo v ambulanti sedi zdravnik pred kupom kartotek, ki mu jih medtem, ko se vmes še oglaša na telefon, nalaga na mizo med. sestra. Ljudje pa si v svojih glavah rišejo slike teh istih izčrpanih sester in zdravnikov, kako sedijo za mizicami v čajni kuhinji in pijejo ta četrto kavo. ☕️ Mogoče ja, nekje v pravljici, kar pa naše zdravstvo že zelo dolgo časa več ni. Pravljica z glavnimi junaki in pred smrtjo rešenimi srečnimi ljudmi se je žal že zdavnaj končala. 😏

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.