https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Dolgi vasi so se poklonili žrtvam holokavsta

Dolga vas, 26.01.2024 ob 12:27  

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, so se danes, 26. januarja, s polaganjem vencev poklonili žrtvam tudi na Judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi.

Tudi letos so se v Lendavi zvrstili dogodki, ki nagovarjajo javnost k trajnemu spominjanju in pomnjenju na največje zlo 20. stoletja. Žrtvam holokavsta so se že tradicionalno poklonili tudi na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. S polaganjem vencev in krajšo komemorativno slovesnostjo so se jim poklonili župan Občine Lendava Janez Magyar, svetovalka Urada Predsednice Republike Slovenije Eva Tomič, generalna konzulka Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi Gertrud Kelemen, podpredsednica Judovskega združenja Slovenije - skupnosti tradicionalnih Judov Sara Božanić in predsednik Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Tomi Horvat.

Holokavst (lat. holocaustum iz gr. holókauston »žgalna daritev«) je oznaka za nacistično množično uničenje šestih milijonov Judov med drugo svetovno vojno. V mednarodnem zgodovinopisju se uporablja tudi termin šoa (hebr. šo’ah (nepričakovani propad, uničenje). Holokavst označuje sistematično preganjanje in uničevanje evropskega judovstva, ki so ju izvajali nacistična Nemčija in njeni kolaboranti med drugo svetovno vojno. Glavni cilj je bil iztrebiti vse Jude, kar so nacisti imenovali »dokončna rešitev judovskega vprašanja« ali Endlösung. Tarča zdesetkanja in na koncu uničenja so bili tudi pripadniki različnih drugih etničnih, verskih in političnih skupin, ki so bili nesprejemljivi za nacistični režim. Umore so večinoma izvajali s pogromi, množičnimi streljanji in sistematičnim iztrebljanjem v koncentracijskih taboriščih, ki so jih večidel vzpostavili v Nemčiji, Avstriji in na Poljskem.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2006 razglasila 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan leta 1945 so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem, kjer je med drugo svetovno vojno tragično preminilo okoli 1.5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov in Poljakov. V to koncentracijsko taborišče smrti je bilo pripeljanih več kot dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Letos od osvoboditve taborišča praznujemo 79 let. 

Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji. Številne žrtve je namreč holokavst terjal tudi med slovenskimi Judi, še zlasti v Prekmurju, kjer jih je v predvojnem obdobju živelo največ. Leta 1944 je judovska skupnost, ki je živela predvsem na območju Murske Sobote in Lendave, doživela usoden udarec in množično uničenje v koncentracijskih taboriščih. Največ slovenskih Judov je smrt dočakalo prav v Auschwitzu.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija