https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenski turizem po pandemiji Covid-19 v polnosti okreval

27.01.2024 ob 6:00  

Kljub globalnim izzivom, kot so neugodna gospodarska situacija, visoki transportni stroški in omejitve potovanj, ter avgustovskim hudim poplavam v Sloveniji, je turizem pri nas okreval hitreje od evropskega in globalnega povprečja. Število turističnih prihodov in prenočitev je tako ponovno doseglo ravni izpred pandemije COVID-19.


Na četrtkovi novinarski konferenci v Ljubljani sta se Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, in mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije strinjala, da leto 2023 lahko v slovenskem turizmu ocenimo kot uspešno. Po podatkih Statističnega urada RS smo v Sloveniji lani našteli skoraj 6,2 milijona prihodov turistov. Ustvarili so nekaj več kot 16,1 milijona prenočitev, kar je največ doslej.  Glede na leto 2022 se je število prihodov povečalo za 5,5 odstotka, število prenočitev pa za 3,5 odstotka. V primerjavi s predkoronskim letom 2019 pa je bilo prihodov turistov za 0,6 odstotka manj, medtem ko se je število njihovih prenočitev povečalo za 2,2 odstotka.

Po najnovejših podatkih Svetovne turistične organizacije so mednarodni prihodi na svetovni ravni leta 2023 zaostajali za letom 2019 še za 12 odstotkov, v Evropi pa za šest odstotkov. Slovenija je torej okrevala hitreje od evropskega in svetovnega povprečja. Glede na leto 2019 je bilo povečanje števila ustvarjenih prenočitev turistov v Sloveniji v letu 2023 2,2-odstotno. Pri tem je število prenočitev tujih turistov poraslo za 1,6 odstotka, prenočitev domačih turistov pa je bilo za 3,8 odstotka več. Razmerje med prenočitvami domačih in tujih turistov se je praktično izenačilo s tistim iz obdobja pred pandemijo.

Direktorica STO mag. Maja Pak Olaj se je strinjala, da smo z letom 2023 v slovenskem turizmu lahko zadovoljni. V leto 2024 so na STO vstopili z ambicioznim načrtom številnih promocijskih in komunikacijskih aktivnosti, ki jih izvajajo na tujih in na domačem trgu in ki so v letih 2024 in 2025 osredotočene zlasti na tematiko umetnosti in kulture. Njihovo delo je usmerjeno v en sam osrednji cilj – prispevati k nadaljnji kakovostni rasti in višji dodani vrednosti slovenskega turizma.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je dejal, da na te rezultate moramo biti ponosni, saj jih je turistična panoga ustvarila kljub avgustovskim katastrofalnim poplavam na višku glavne poletne sezone. Pomembno je tudi, da se krepi tudi vrednost izvoza potovanj. V obdobju od januarja do novembra 2023 je  po podatkih Banke Slovenije namreč znašala 3,08 milijarde evrov, kar je za 10 % več kot v istem obdobju lani. Ti rezultati prav tako dokazujejo, da je slovenski turizem odporen.

Verjame, da smo na dobri poti k uresničitvi vizije slovenskega turizma zelene butičnosti, z manjšim odtisom in večjo vrednostjo za vse. Minister Han je ob tem poudaril, da ministrstvo skladno s strategijo slovenskega turizma do 2028 na državni ravni sledi cilju povečanja kakovosti turističnih storitev in dvigu dodane vrednosti. 

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2024 ob 9:45 jakec gost

      slovenski turizem je okreval predvsem ,zaradi odlične poteze,kijo je izvedla prejšnja vlada ,to so bili turistični BONI v času korone,toliko domačih gostov kot jih je bilo v tistih časih ,ki so reševali turizem nebo več nikoli in stem pripomogli ,da turizem ni preveč zaostal,sam sem koristil te bone in tam srečal ljudi ,tudi takšnje ,ki so bili prvič v življenju na dopustu ,pol veste ,da so bili boni glavni zadetek za turizem in državo ,čeprav so se nekateri norčevali is tega,kako se z boni vlada samo prilizuje ljudem

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2024 ob 10:39 svoboda gost

        Svobodno priznavam, da je tudi prejšnja vlada imela nekaj dobrih potez, a ker je bila prejšnja smo morali vseeno korenito poseči v zakonodajo, ne oziraje se na posledice !

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2024 ob 21:17 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.01.2024 ob 16:09 gost

      Nej bolj je okreval minister za gospodarstvo v prejšnji vladi Počivalšek, Vizjak, Hojs grims keri načrno turisam v Bledu oddaja stanovanja. Vsi prekmurski župneki keri so poslovali z Madžari Hrvati in z pomočjo prejšnje vlade prodali vse kar je bilo vrednega.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.01.2024 ob 18:30 gost gost

      Venec položili tudi na židovskem pokopališču v Murski Soboti Vestnik.si, 27. 1. 2024, za RS, ki je propadla prej kot SFRJ.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.01.2024 ob 18:32 prekmurec gost

      Tudi v Murski Soboti položili venec, iz blokade v blokado, blokiraš tisto česar te je strah !!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.