https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Meja med delovnim in prostim časom se zabrisuje

04.02.2024 ob 6:05  

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je na znanstveni konferenci o sedenju, staranju in kronični bolečini na delovnem mestu opozoril, da se meja med delovnim in prostim časom zabrisuje. Izpostavil je, da je treba na delavce gledati kot na ljudi, ki imajo tudi izven delovnega procesa organizirano življenje, stiske in skrbi.

Juvan je v nagovoru na znanstveni konferenci izpostavil, da produktivnost strmo narašča, delovni tedni pa postajajo vedno daljši in bolj naporni. Namesto da bi se ločevali od delovnega procesa, smo tega prinesli še v svoje domače okolje, dnevne sobe, na dopust in počitek - delo je postalo del osebnosti, smisel življenja. Vse to pa ima seveda vpliv na vse vidike zdravja, je dejal. Ravno zato so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlagali in v DZ sprejeli nov institut, pravico do odklopa, je navedel. 

Izpostavil je, da smo družba sedečih ljudi. V Sloveniji po podatkih Eurofounda pri delu skoraj ves čas sedi približno tretjina zaposlenih, ženske nekoliko pogosteje kakor moški. Kronično bolečino po pet let stari raziskavi Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine čuti dobra petina anketiranih, ženske bistveno pogosteje kot moški. Raziskava je pokazala tudi, da kronična bolečina s starostjo narašča ter da pri dveh od petih anketiranih vpliva na delo v službi, je navedel.

Delavke in delavci imajo namreč pravico do dela in delovnega okolja, ki jim zagotavlja varnost in zdravje pri delu, delodajalci morajo oceniti tveganja, se o tem posvetovati z delavkami in delavci ter izvajati ustrezne ukrepe. Vse to, vključno s promocijo zdravja na delovnem mestu, delodajalcem nalaga zakonodaja. Praksa kaže, da so ocene tveganja pogosto pomanjkljive, da bodisi niso upoštevana vsa tveganja bodisi so ukrepi za njihovo obvladovanje neučinkoviti. "Zato temu področju skupaj z inšpektoratom za delo posvečamo posebno pozornost," je dejal.

Od te konference si zato želi predvsem to, da ugotovijo, da je za varnost in zdravje delavcev treba na delavce gledati kot na ljudi, ki imajo tudi izven delovnega procesa organizirano življenje, stiske in skrbi, navaja STA.

Konferenca je potekala v organizaciji ministrstva za delo, Zdravstvene fakultete, Zbornice zdravstvene in babiške nege – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ter Zbornice delovnih terapevtov.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2024 ob 8:43 gost

      Umik nadurnega soglasja nad 48 ur ni kršenje nobenega zakona. Škoda nastaja izrecno zato, ker UKCLJ in vsi ostali zavodi niso sposobni organizirati dela brez, da bi na dnevni bazi kršili Zakon o delovnih razmerjih. Vlada nima nobenega argumenta v tej stavki: A) 2krat prekršila dogovor s sindikatom B) ni sposobna organizirati zdravstva niti za najnujnejše posege, brez da krši zakon o delovnih razmerjih, ne samo zdravnikom, ampak vsem zdravstvenim delavcem. C) se sploh ne zaveda obsega težav, zaradi demografskega pritiska na premalo količino zaposlenih Fides lahko stavko brez nadurnega dela nad 48ur vleče v nedogled, ker s tem ne krši ničesar, kvečjemu se drži zakonov. Pa srečno, ker "cesar je nag".

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.02.2024 ob 18:10 svoboda gost

        Meja med delovnim in prostim časom se zabrisuje in bo treba le delati, delati in spet delati !

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.02.2024 ob 4:32 gost

      Delo debeli denarnice, so rekli v Komunjari....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.