https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

7 nasvetov za učinkovito uporabo notranjega kamina!

02.02.2024 ob 6:05  

Notranji kamin je ne le vir topline, ampak prinaša tudi občutek domačnosti in eleganco v vsak prostor. Vendar pa je učinkovita uporaba kamina več kot le vžig ognja v hladnih večerih - vključuje premišljeno skrb, vzdrževanje ter poznavanje trikov za maksimalen izkoristek. V nadaljevanju predstavljamo sedem ključnih nasvetov, ki vam bodo pomagali izboljšati toplotno učinkovitost vašega notranjega kamina, obenem pa zmanjšati porabo.

Ker so energenti vsako leto dražijo, je notranji kamin za mnoge smiselna odločitev. Ta bo poskrbel za okolju prijazno, dolgoročno in varčno ogrevanje bivalnih prostorov, pogosto pa so tudi dodatno ogrevalno telo k centralnemu ogrevanje.

Da pa boste deležni vseh prednosti notranjega kamina, ga je potrebno pravilno uporabljati.

1. Pravilna priprava drv

Splošno znano je, da ima svež les visoko vsebnost vlage, zaradi česar takšna polena proizvedejo manj toplote in več dima. Rezultat tega je, da bo notranji kamin slabše gorel in bo zato tudi energetsko manj učinkovit.

Pri kurjavi v kaminu je pomembna izbira vrste lesa, saj to vpliva na toplotno učinkovitost, čas gorenja in količino dima ter saj, ki jih proizvaja ogenj. Na splošno velja, da je les listavcev (kot so bukev, hrast, jesen in javor), zaradi višje gostote in večje vsebnosti energije, bolj priporočljivi za kurjavo, saj gori dlje in oddaja več toplote. Les listavcev proizvaja tudi manj saj in katrana v primerjavi z lesom iglavcev.

Les iglavcev, kot so smreka in bor, običajno vsebuje več smole, kar lahko povzroči večje iskrenje in puščanje katrana v dimniku, to pa lahko poveča tveganje za dimniški požar. Čeprav zagorijo hitreje in so lahko primerni za zagon ognja, iglavci niso najboljša izbira za dolgotrajno kurjenje.

V vsakem primeru je treba pred kurjavo zagotoviti, da je les dobro posušen (čim bližje 20% vsebnosti vlage ali manj), saj vlažen les gori neenakomerno, proizvaja več dima in je neučinkovit v smislu toplotne moči.

Pravilno sušenje lesa, ki včasih traja vsaj dve sezoni (približno 12 do 18 mesecev), je ključno za optimalno kurjavo.

2. Izogibajte se kurjenju papirja in odpadnega materiala

Tako kot je potrebno biti pozoren na to, kakšna drva boste uporabili za kurjenje v kaminu, pa je potrebno biti pozoren tudi na to, česa se v kaminu ne kuri.

V notranji kamin ne sodijo časopisni papir, revije, reklamni prospekti in drugi odpadni papir ali material.
Takšen papir ni samo škodljiv, ampak bo ustvaril tudi več dima kot toplote, posledično temu pa bo notranji kamin energetsko manj učinkovit.

3. Redno odstranjevanje pepela

Pepel je stranski produkt izgorevanja drv, zato je popolnoma logično, da se ustvarja tudi med uporabo kamina. S tem seveda ni nič narobe, če ga redno odstranjujete, v nasprotnem primeru pa vpliva na manjšo učinkovitost notranjega kamina.

Da se temu izognete, vam priporočamo, da redno odstranjujete pepel iz kurišča. To storite, ko je kamin popolnoma ohlajen, pri čemer uporabite omelo, smetišnico ali pa uporabite sesalnik za pepel.

S tem bo vaš kamin zagotovo ustvaril več toplote.

4. Redno vzdrževanje in čiščenje notranjega kamina

Če uporabljate kamin vsakodnevno, potem mora biti odstranjevanje pepela med vašimi vsakodnevnimi opravili. Poleg tega pa je potrebno notranji kamin vsaj še enkrat na teden tudi temeljiteje očistiti in pregledati.

Med nepogrešljivimi deli kamina, ki jih je potrebno očistiti, so kaminski vložki, steklo kamina, predal za pepel in tudi keramika na zunanjem delu.

Čiščenje kamina je idealni trenutek, da ga tudi temeljito pregledate in preverite za morebitne razpoke ali poškodbe

5. Ustrezno dimenzioniranje dimnika in njegovo vzdrževanje

Vsak notranji kamin mora imeti tudi ustrezen dimniški priklop in dimnik preko katerega se odvajajo plini, saje in dim, ki nastajajo kot stranski produkt gorenja.

Dimniški priklop naj bo 160 – 200 cm od gotovih tal, merjeno od sredine priklopa, medtem, ko za dimnik zadostuje cev premera od 160 do 200 mm, pri čemer je njegova najmanjša višina približno 4,25 m.

Pravilno dimenzioniran dimnik je ključnega pomena za učinkovit vlek plinov, prav tako pa je potrebno poskrbeti tudi za njegovo redno vzdrževanje. Za to poskrbi dimnikar, ki mora dimnik vsaj enkrat letno strokovno pregledati in očistiti – najbolje pred začetkom kurilne sezone.

6. Nastavitev dovoda zraka do kaminskega kurišča

Nestrokovno ročno dovajanje zraka lahko drastično poveča porabo polen in s tem močno zmanjša učinkovitost kamina. Zato potrebuje za popolno gorenje tudi ustrezen dovod zunanjega zraka, saj zrak iz prostora zaradi vse boljšega tesnjenja oken, ni dovolj.

Dovod zraka od zunaj se najpogosteje vgradi v višino estriha in je povezan neposredno s kaminskim kuriščem. Praviloma je dovolj, če za to uporabite cev premera 125 mm oziroma 55 x 220 mm, če je cev pravokotne oblike. Cevi morajo imeti tudi vsaj 2 cm toplotne izolacije zaradi morebitnega kondenza.

7. Uporaba ustrezne opreme za kamin

Uporaba notranjega kamina pa bo učinkovitejša tudi, če boste pri tem uporabili ustrezno opremo in pripomočke predvsem za čiščenje in kurjenje drv.

Med nepogrešljivimi so zagotovo kocke za podžig, s katerimi boste lažje in hitreje zakurili ogenj ter razne garniture za kamin, s katerimi boste lažje nalagali drva in uravnavali ogenj v kaminu.

Za čiščenje in vzdrževanje kamina pa boste seveda potrebovali posodo za pepel, grebljico, lopatico in metlico, delo pa si lahko močno olajšate s sesalnikom za pepel.

Pri izbiri kamina za vaš dom je pomembno, da se odločite za zanesljivega proizvajalca, ki zagotavlja kakovost, učinkovitost in estetiko. Kamine podjetja Peči Keramika d.o.o. odlikuje dolgoletna tradicija ter zavezanost k uporabi vrhunskih materialov in najnaprednejših tehnologij, kar pomeni, da so njihovi kamini ne samo učinkoviti in ekonomični, ampak tudi vizualno privlačni.

Vsak kamin je zasnovan tako, da dopolnjuje prostor, zagotavlja optimalno izgorevanje in minimalni vpliv na okolje.

Izbrati kamine podjetja Peči Keramika pomeni staviti na kvaliteto, trajnost in brezčasen dizajn, ki bodo ogrevali vaš dom še mnoga leta.

*Oglasni prispevek

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2024 ob 20:17 Brane gost

      Imam kaminski vložek Nestor martin z sistemom Woodbox,zakurim ga vedno zgoraj,izredno visoka učinkovitost,vedno čisto steklo kar zagotavlja Woodbox sistem,minimalna poraba,NESTOR MARTIN JE ZAKON.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.