https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Obeležujemo dan varne rabe interneta

06.02.2024 ob 6:05  

Danes obeležujemo dan varne rabe interneta, ki so ga na Točki osveščanja o varni rabi interneta, Safe.si, razširili tud na ves februar. V mesecu varne rabe interneta, bodo na Safe.si z različnimi aktivnostmi opozarjali predvsem na problematiko spletnega nasilja med mladimi. 


Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet. Znotraj nje od leta 2005 deluje tudi Safe.si. V Sloveniji smo dan prvič praznovali leta 2006, kot glavni koordinator za Slovenijo pa so ga na Safe.si razširili na ves februar, ki so ga poimenovali mesec varne rabe interneta.

Mladostniki so močno vpleteni v spletno nasilje, opozarjajo na Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Po besedah Marka Puschnerja s Safe.si je spletno nasilje doživela že polovica slovenskih osnovnošolcev zadnjega triletja in 60 odstotkov srednješolcev. Kot je poudaril za STA, spletnega nasilja v kakršnikoli obliki, ne smemo tolerirati.

Ob tem je opozoril, da zaradi velike razširjenosti spletnega nasilja mladi njegovih milejših oblik ne razumejo več kot nasilje, a kljub temu trpijo. Da bi opozorili mladostnike, starše in učitelje na perečo problematiko spletnega nasilja, so na Safe.si v okviru meseca in dneva varne rabe interneta pripravili številne aktivnosti. Kot so zapisali na svoji spletni strani, šole in druge organizacije spodbujajo, da v mesecu februarju organizirajo svoj dogodek, kot so razredna ali učna ura, kulturni ali tehniški dan, delavnica ali druga aktivnost, ki obravnava problematiko odgovorne in varne rabe interneta ter mobilnih naprav s poudarkom na problematiki nasilja na spletu med otroki in mladostniki.

Ker je spopadanje s problematiko spletnega nasilja zahtevno, so prav tako pripravili priročnik za šole o spletnem nasilju, ki ga bodo predstavili šolskim delavcem na konferenci ob izidu 14. februarja. Predstavili bodo, kako naj šole pravilno ukrepajo in kako naj pri tem sodelujejo s policijo, starši in centri za socialno delo, poroča STA. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.