https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Življenjska povezanost mokrišč in ljudi

02.02.2024 ob 16:30  

Ob svetovnem dnevu mokrišč, ki ga vsako leto praznujemo 2. februarja, letos pod sloganom »Življenjska povezanost mokrišč in ljudi« namenjamo razmislek pomenu mokrišč za blaginjo ljudi. 


Zdrava mokrišča predstavljajo vir pitne vode in hrane in zibelko biotske raznovrstnosti,  ter so izjemnega pomena za blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe ter zdravje in dobro počutje ljudi. Vlaganje v trajnostno rabo, ohranjanje in obnovo mokrišč pomeni vlaganje v prihodnost človeštva. Slednje je bistvenega pomena za premagovanje podnebno-biotske krize in doseganje ciljev trajnostnega razvoja. 

Ljudje se že tisočletja naseljujejo v bližini mokrišč. Več kot milijarda ljudi po vsem svetu je dnevno odvisna od mokrišč za pridobivanje vode, hrane, prevoz, pa tudi rekreacijo. Mokrišča na svetovni ravni zagotavljajo ekosistemske storitve (prehrana, pitna voda, blaženje vremenskih ekstremov)  v vrednosti 41,5 bilijona evrov letno. Kljub številnim koristim pa so mokrišča eden najbolj ogroženih ekosistemov na Zemlji, ki je bil močno degradiran ali popolnoma uničen. Izgubljamo jih trikrat hitreje kot gozdove.

Projekti za obnovo mokrišč v Sloveniji

V zadnjih letih v Sloveniji potekajo projekti, ki so primarno namenjeni obnovi mokrišč na območjih Nature 2000. Projekti so sofinancirani iz državnega proračuna in iz različnih evropskih finančnih mehanizmov, kot so program LIFE, Evropski sklad za regionalni razvoj in Norveški finančni mehanizem. Med te projekte spada tudi projekt Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri - Natura Mura, s temeljnim ciljem ohranjanja in varstva okolja, izboljšanja mokrotnih habitatov in biotske raznovrstnosti na območju Natura 2000 Mura in UNESCO Biosfernega območja Mura. 

Pomen mokrišč za blaginjo ljudi

Pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov je izpostavljeno, da je ohranjanje mokrišč  in njihove biotske raznovrstnosti ključno za zmanjševanje svetovne revščine. Življenjsko okolje približno 40 % rastlinskih in živalskih vrst na svetu namreč predstavljajo mokrišča.

Mokrišča delujejo kot spužve, saj absorbirajo odvečno vodo v času obilnega deževja in jo počasi sproščajo v času suše. Z varstvom, obnovo in smotrno rabo mokrišč in vodnih virov skrbimo za varno preskrbo s pitno vodo ter zdravje in dobro počutje prebivalcev. Prav tako pa s prilagojenimi kmetijskimi praksami in smotrno rabo mokrišč lahko zaustavimo spreminjanje mokrišč, zmanjšamo porabo vode in onesnaževal ter obenem zagotovimo trajnostno pridelavo zdrave hrane.

Mokrišča so pomembna tudi za uravnavanje mikroklime in blaženje ekstremnih vremenskih dogodkov kot so suše in poplave. Nasprotno pa izguba in degradacija mokrišč poslabšuje podnebno krizo, saj se sproščajo toplogredni plini, ekosistemi in ljudje, ki so od njih odvisni, pa so bolj izpostavljeni posledicam podnebnih sprememb.

Ljudje, ki živijo na območju mokrišč, so razvili družbeno-kulturne vrednote in tesno povezanost s tem edinstvenim ekosistemom, ki je postal sestavni del njihove kulture, obstoja in duhovnega življenja. Pesmi, plesi in zgodbe kot kolektivni izrazi spoštovanja in čaščenja mokrišč so bogata tradicija, in še vedno del vsakdanjega življenja številnih od približno treh milijonov domorodnih prebivalcev, ki živijo v vsaj 5000 različnih kulturah po vsem svetu.

Mokrišča so naravni varuhi pred onesnaževanjem, sestavni del obnove in odpornega urbanističnega načrtovanja ter imajo ključni prispevek širšemu konceptu »eno zdravje«. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je naše zdravje odvisno od zdravih ekosistemov, vključno z mokrišči. Pristop »eno zdravje« ima za cilj trajnostno uravnotežiti in optimizirati zdravje ljudi, živali in ekosistemov, z željo boljšega obvladovanja bolezni in preventivo pred svetovnimi epidemijami.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2024 ob 17:39 gost gost

      PRVI JE NASIP PA TE MEKA ZAŠTITETE NJIVE DOMOVE TE MATE ČAS ZA OSTALO NI DENARJA HA

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2024 ob 22:38 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2024 ob 17:46 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kreten,koga briga nasip.....bedak.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2024 ob 17:53 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Koji kur...c. si ti....bednik....mokrišče je baba..drkađijo... elevanten . ..

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.02.2024 ob 18:02 gost gost

      TURBA GORI OSLEK

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.02.2024 ob 7:00 Fritz gost

      Obnova mrtvic je vstran metanje denarja. Če se želijo ohraniti mokrišča bo potrebno rekam in potokom omogočiti razlivne pasove, kar bo omogočilo nastajanje novih mokrišč. Mrtvica pa je kot že ime pravi - obsojena na propad.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.02.2024 ob 7:34 Gost gost

      Razlivna obmocja ob potokih pa po obcinah zasipavajo in delajo gradbene parcele. To so bila vsa monrisca. Bravo, vsi kvazi gozdarji, naravovarstveniki in zeleni, samo za eur se vam gre.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.