https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Pomurju zabeležili največ okužb s kampilobaktrom in salmonelo

03.02.2024 ob 9:20  

Po podatkih NIJZ je bilo letos do začetka tega tedna prijavljenih 43 primerov kampilobaktrskih in 13 primerov salmonelnih okužb. Enako kot lani so največ primerov obeh okužb zabeležili v pomurski statistični regiji.

Najvišja stopnja obolevnosti zaradi kampilobaktrskih okužb je bila v pomurski statistični regiji (4,4/100.000 prebivalcev) ter pri otrocih do prvega leta starosti. Najvišja stopnja obolevnosti zaradi salmonelnih okužb je bila prav tako v pomurski statistični regiji (3,5/100.000 prebivalcev) ter pri odraslih med 65 in 74 let.

Število prijavljenih primerov okužb s kampilobaktrom in salmonelo je po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) skozi leta nihalo, je pa število okužb s salmonelo ob koncu leta 2022 poskočilo. Na višku je bilo zabeleženih nekaj manj kot 100 okužb. Tudi lani so na NIJZ zabeležili en izbruh s salmonelo. 

Bakterija kampilobakter povzroča eno najpogostejših bakterijsko povzročenih črevesnih nalezljivih bolezni pri ljudeh po vsem svetu - kampilobakteriozo. Kampilobakterioze se pri ljudeh večinoma pojavljajo posamično. Število obolenj je največje v toplejših mesecih leta. Kot vzrok za nastanek kampilobakterioz je najpogosteje navedeno uživanje toplotno nezadostno obdelanega perutninskega mesa, pa tudi nepasteriziranega mleka in pitne vode brez priprave, navaja NIJZ.

Lani so prejeli 1093 prijav kampilobakterioze (1140 prijav v letu 2022). Zbolelo je 467 žensk in 626 moških. Najvišja stopnja obolevnosti je bila pri otrocih do prvega leta starosti. Največ okužb so zabeležili na vzhodu države. V bolnišnici so zdravili 307 ljudi, so zapisali na spletni strani. 

Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami, navaja NIJZ.

Zabeležili so tudi 262 prijav salmoneloze (415 prijav v letu 2022). Lani je zbolelo 121 žensk in 141 moških. Najvišja stopnja obolevnosti je bila pri otrocih med prvim in četrtim letom starosti. Največ okužb so zabeležili prav tako na vzhodu države, najmanj pa v primorsko-notranjski regiji. V bolnišnici so zdravili 92 ljudi, navaja STA.

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2024 ob 13:59 Komentar gost

      Zakaj pa se sejem Alpe Adrija nesme komentirati? Se kdo boji komentiranja?

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.02.2024 ob 22:46 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2024 ob 17:03 gost

      Preberite delo si mnenja kolumne zakaj ne zaupamo

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.02.2024 ob 10:12 lopata211521 gost

      covid pa čudežno zginil xD

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.