https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Korovski gozdovi v roke avstrijskemu prodajalcu stavbenega lesa

Cankova, 06.01.2012 ob 14:05  

Kot smo poročali včeraj, je 215 hektarjev gozdov na Korovski gori odkupil Kajetan Ritzinger iz Avstrije. Danes predstavljamo napore Občine Cankova, ki se je pri slovenskih pristojnih organih zaman borila, da bi gozdovi ostali v slovenski lasti ter, kdo pravzaprav je Avstrijec, ki je kupil naše gozdove.

Včeraj, po objavi prispevka na naši strani, smo uspeli od Občine Cankova pridobiti dokumente, ki zadevajo njihova prizadevanja za nakup gozdov. Dokumentov zaradi varstva osebnih podatkov ne bomo objavili, objavljamo pa njihove povzetke.

Iz dokumentov je razvidno, da se je občina zelo zavzemala za nakup zemljišč, zaradi svoje majhnosti in nezmožnosti tako velikega finančnega zalogaja, so se obrnili na Kmetijsko-Gozdarsko zbornico Slovenije, na Sklad kmetijskih zemljišč RS in Upravno enoto Murska Sobota.

Državni organi na dopise niso odgovorili

Župan poleg že znanih dejstev poudarja da: "Občina ni mogla uveljaviti predkupne pravice, ker nima proračunske postavke in niti finančne zmožnosti za takšen nakup," in še "Ne morem sprejeti dejstva, da o takih primerih občine, ki smo na področju Nature 2000 in Krajinskega parka Goričko; upravna enota niti ne obvesti, da bi imeli možnost posredovati še v zakonitem roku Zakona o upravnem postopku." Odgovora pristojnih na ta dopis ni bilo.

Fuks graba

Marič bi lahko gozdne parcele prodal po delih, pa tega ni hotel

Župan v imenu občine prosi za informacijo o odobritvi pravnega posla s strani UE Murska Sobota. Odgovor murskosoboške upravne enote je bil, da je prodaja potekala v skladu s slovenskimi zakoni, da prodajalec (Marič) parcel, teh je 39, noče prodati po delih, ampak samo kot celoto, ter da je bil Ritzinger edini, ki je ponudbo prodajalca tudi sprejel (sklad kmetijskih zemljišč se je, zaradi »nemogočih« pogojev, predkupni pravici odpovedal).

Iz teh zapisov in odgovorov lahko sklepamo, da bi Marič, če bi želel, lahko prodal parcele tudi po delih, ter bi tako več možnosti za nakup imeli tudi cankovska občina, sklad kmetijskih zemljišč ali pa tudi kdo drug.

Gozdovi v roke avstrijskemu prodajalcu stavbenega lesa

Po podatkih, dostopnih na internetu, je Ritzinger podjetnik, ki se ukvarja s prodajo stavbenega lesa, vezanih plošč in podobnega. Dodajmo, da je doma iz severa Avstrije, v bližini Cankovi več kot 200 km oddaljenega Lunz am See-ja.

Korovski les bo prepotoval lep del Avstrije ...

Zgodba o prodaji gozda se širi zelo hitro. Tako je na Občino Cankova med drugim prišlo tudi pismo podpore Civilne iniciative Za Primorsko, ki župana podpira v njegovih namerah glede spremembe slovenske zakonodaje in opozorilo še na nekaj podobnih prodaj gozdov tujcem na njihovem območju.

Ne dramatiziramo, ampak opozarjamo

Naj poudarimo še enkrat: prodani gozdovi niso le navadni gozdovi, ampak so kot del Krajinskega parka Goričko in Nature 2000, ter s tem na zaščitenem območju. Nacionalni interes, zapisan v zakonu je, da takšna ozemlja ostajajo v slovenski lasti, kar pa za dotični primer ne moremo potrditi.

Lunz am See

Upamo torej lahko le, da les iz korovskih gozdov ne bo kmalu oporni steber kakšne nove vile petičneža v katerem od avstrijskih smučarskih središč.

 

Preberite tudi:

Prodaja gozdov na Goričkem: Sami jih nočemo, tujci so jih veseli

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. legenda57
      07.01.2012 ob 13:16 legenda57

      bunijo se samo te,če na prireditvi urinirajo obiskovalci po drevesih,po cesti,nesmeš postaviti male lesenjače,ka se ne zliva z pokrajino,pa tou je zaščiteno ka je pod krajinskim parkom,pod nature2000 itd................itd.........da bi pa trbelo vdariti po mizi te pa pssssttt.Za fuks grabo de postavo ceno ali pa de zabrano vstop mij se pa zbrišimo pod nosom.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.