https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi podelili priznanja za izjemne dosežke na področju kulture

08.02.2024 ob 16:45  

Včeraj so v Lendavi obeležili slovenski kulturni praznik s posebno občinsko slovesnostjo, posvečeno spominu na našega velikega pesnika Franceta Prešerna. Župan Občine Lendava Janez Magyar je podelil priznanja za izjemne dosežke na področju kulture, medtem ko je občinstvo uživalo v  bogatem umetniškem programu, ki so ga soustvarili učenci Dvojezične osnovne šole I Lendava in Glasbene šole Lendava.


Župan Janez Magyar je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril, da se ob tej priložnosti ne spominjamo le umetnikov in ustvarjalcev, temveč tudi tistih, ki skrbijo za ohranjanje naše dediščine, podpirajo, organizirajo in sodelujejo iz ozadja. Vsem, ki  prispevajo k bogatitvi naše kulturne krajine je izrekel posebno zahvalo.

Letos obeležujemo 80-letnico rojstva velikega slovenskega grafika Štefana Galiča, ki je, kot je to sam večkrat poudaril, svojo umetniško ustvarjalnost črpal prav iz dediščine okolja, v katerem je živel. Ob pomembni prelomnici odkupa njegovega umetniškega ateljeja in otvoritvi razstave njegovih še nikoli razstavljenih risb v Sinagogi Lendava naslednji teden je o sijajnem opusu izjemnega človeka spregovoril poznavalec njegove ustvarjalnosti in letošnji slavnostni govornik ob dnevu slovenske kulture, umetnostni zgodovinar, dr. Janez Balažic. V svojem slavnostnem govoru je povzdignil umetnost, duhovno in presežno ter izpostavil svojo očaranost nad duhom prostora Lendave in lendavskimi umetniškimi ustvarjalci.

Za dosežke na kulturnem področju je župan letos podelil priznanje Gledališki in koncertni dvorani Lendava za 20 let delovanja, odličnemu poznavalcu zgodovine in zbiratelju Francu Korenu in Rozaliji Vajdič, ki je z bogatim znanjem s področja zeliščarstva zaznamovala številne generacije šolarjev, sodelavcev in vseh tistih, ki so jo prosili za pomoč. Priznanje sta prejela tudi Nikolaj Bažika in Ludvik Gönc, nerazdružljiv tandem in nezamenljiv del kulturnega doma in njegovega življenja.

Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika si obiskovalci lahko ogledajo razstavo del lanskoletne nagrajenke, profesorice francoščine in primerjalne književnosti, prevajalke, pesnice in glasbenice Klarise Jovanović v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Občina Lendava (Tomaž Galič)

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.02.2024 ob 17:50 OMG gost

      Kaj pa imajo tile moški modeli zveze z kulturo, halo?? Zdaj že hišniki in ozvočevalci dobijo priznanje na tem področju, pa glasbenik ki preigrava jugo rock..no vsaj skuša ga posnemati...res ste ga redno v Lendavi v kmico brsnoli.

      25 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.02.2024 ob 18:49 gost

        Lendavski , če si ti to napisal stopi zraven ,,,, ti pa dobiš priznanje za klošarja ! hi,hi,hi,hi,hi 17:50

        5 21 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.02.2024 ob 23:13 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.02.2024 ob 18:52 Svizec gost

      OMG, popolnoma se strinjam. Pa vi občinari z vašim na čelu, se vam je popolnoma zmešalo? Pa vi veste, kaj je Prešernova nagrada. Vajdičeva je bila učiteljica in zeliščarka. In kaj? Ta dva dečka svoje delo opravljata v svoji službi, za katero dobita plačo. OK, Koren je neki pesnik, ki vsaj malo povoha kulturo in ima že neko priznanje. Gospa, ki stoji med njimi sploh nima zapisano, zakaj je dobila priznanje. Lepo vas prosim, vsaj naslednje leto se ne delajte norca iz Prešerna. To je vendar SLOVENSKI !!!!!! kulturni praznik.

      30 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.02.2024 ob 19:23 Žive naj vsi narodi.. gost

      V Lendavi nimajo nobenih umetnikov, pevskih zborov, gledaliških skupin, etno glasbenikov, pisateljev, ljubiteljskih folklornih skupin in godbenikov..? Ubogo tako mesto, kjer lahko hišnik dobi Prešernovo nagrado, Prešeren se v grobu obrača. Če ste že na tem nivoju podeljevanju tako pomebnih priznanj, bi lahko nagrado dali tudi blagajničarki v kulturnem domu ali v skrajnem primeru kelnarci v gosinskem lokalu ,ki je v stavbi kulturnega doma, ali pa kakšnemu električarju, ki vam zamenjuje pregorele žarnice..

      20 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.02.2024 ob 19:44 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Če že izzivate,kaj pa ima Rozika z praznikom,kaj neuspeli politični Koren,kaj tam zaposleni,kaj neka ićka,kaj odkup stare hiše......?

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.02.2024 ob 21:53 gost

      Pustite vi hišnika Lucija. On ima skriti talent. Kdaj smrdi po zganjuri skup z Sucom in Svobodo skladat neverjetne rime o Jansizmu. To strupena poeta in talenta.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.02.2024 ob 8:35 Gramatura gost

      Jest ko poslusam tega polgara nic ne razumem. Pol uprasam enga madzara ko govori slovensko ce mi prevede in potlej ugotoviva da ga tud on ni razumel. Naj mu obcani placajo kak fajn tecaj. Sicer ce bo pa pricel temeljito citati pisma ustrahovanja njegovega lubijanskega odvetnika lahko osvoji osnove jezika srednjega primitivizma

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2024 ob 15:30 gost

        No, tudi ti nisi ravno nekakšen biser, kar se tiče pisanja. ”Le čevlje sodi naj kopitar” bi rekel Prešeren.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.02.2024 ob 10:21 gost

      Hišnik Lui, ka pije. Nemogoče. To je ena velika laž. On pije samo kavice in naravne sokove. Tolko o tem. Tudi v Svobodi ni. Je zelo zagreti Jansistom in zaprisežena kulturnik, ki se zelo ogiba opojnih substanc.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.02.2024 ob 13:41 eko gost

      Baje je bilo prvotno predvideno 6 kandidatov za priznanje, samo da poklicani delavec Eko parka ni imel časa, ker je moral vrniti pihalnik odpadlih drevesnih listov v bazo podjetja, pa tudi preobleči bi se moral, za kar pa je zmanjkalo časa.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.02.2024 ob 15:48 absurd gost

      Res je, na kakšen nivo je padlo tole podeljevanje nagrad. Velika sramota za Lendavo.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.02.2024 ob 16:44 gost

      Ne razumem, kaj se tolko spravljate na hišnika Luija. Po mojem mnenju si je nagrado zaslužil. Znano je, da je naš veliki pesnik Prešeren bil pijanec in poet, in gospod hišnik Lui, se je našemu Prešernu glede zaužitja alkohola zelo približal, če ne celo presegel. Franček Koren je pa tudi svojevrsten talent in umetnik. Ve zaigrati katerikoli jugo tugo komad na tri dure in mole, tak da ta dva sta upravičeno prišla do Prešernove nagrade, za ostale tri ne bi komentiral, sem pa negativno presenečen, da nagrade ni dobila vsestranska umetnica Pupa.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2024 ob 20:51 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Tak,Pupa je sirotica,mešanška med Slovencem štajerskim šoferjem in Srbkinjo,držala Vougri neuspešno,niti on ni biser,pjevač kao da,pa grozne moške glasilke ima,ona ,Pupa namreč, dol ti pade .....tudi okoli njenih let ti dol pade.....

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.02.2024 ob 18:04 pesnik gost

      V Lendavi očitno res ne vedo kaj pomeni Prešernova nagrada. Hodiš na otvoritve razstav in si že prislužiš to nagrado. Kam smo prišli.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.02.2024 ob 19:21 libreto gost

      Predlagam, da vsi prejemniki priznanja vrnejo ,kajti to je svojevrsten absurd, da se v današnjem času lahko kaj takega zgodi.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.02.2024 ob 20:55 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Župan je Vogrin,vsi ostali tudi tak nekak.23 .januar združiti v enotni praznik, praznik madžaronstva.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.02.2024 ob 16:26 hišnik gost

      Mene zanima ,če hišnika dobita nagrado tudi za madžarski kulturni praznik, saj na madžarskih predstavah sta tudi tam. :) :)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.02.2024 ob 19:00 gost

      Dobita, ker je bil madžarski pesnik prijatelj Franceta Prešerna, spodobilo bi se, da dobita tudi na ta dan priznanje, srčno upajmo, da ne pozabijo na ta dva modela, pa na zeliščarko in solokitarista na eno struno.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.