https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes je čas za mastne jedi in prve pustne krofe

08.02.2024 ob 10:55  

Na debeli četrtek, ki je četrtek pred pustnim torkom, mora biti miza v skladu z dediščino polna mastnih pustnih jedi.

Pustni čas

Pustovanje je eden izmed najstarejših ljudskih običajev, ki izvira iz časa pred krščanstvom. V Sloveniji je bilo pustovanje prvič omenjeno v 17. stoletju, pred tem obdobjem pa so predvsem po starem Rimu divjale grozljive maske, ki naj bi predstavljale umrle prednike. Naši predniki so ob tej priložnosti izvajali obrede, za katere so verjeli, da bodi iz dežele pregnali zle duhove in priklicali toplo pomlad, v kateri se bo narava ponovno prebudila. 

Nekoč je veljalo, da pust traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Datum pusta se letno spreminja in je odvisen od velike noči. Velika noč pade na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni, pustna nedelja pa nastopi 47 dni pred tem. Glavno dogajanje ob pustu je osredotočeno na čas od debelega četrtka, glavni pustni dan je pustni torek, pustno dogajanje pa se zaključi na pepelnično sredo, ko pusta obsodijo in pokopljejo. Čeprav pust povezujemo s prihodom pomladi, pa njegovo ime razkriva še drug pomen – pust namreč pomeni »pustiti meso« in po pustu se začenja 40 dnevi post pred veliko nočjo.

Debeli četrtek

Z debelim ali tolstim četrtkom se začenja pustni čas v ožjem pomenu, ki bo trajal vse do pustnega torka. Ponekod bodo pusta pokopali šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo. 

Četrtek pred pustnim torkom je po izročilu imenovan tudi mali pust ali mali fašenk, ki je znan tudi kot god debelih ljudi. V skladu s kulturno dediščino se mora miza na ta dan šibiti pod pustnimi dobrotami.

Med slanimi jedmi so značilne krvavice in pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem ter kuhana svinjska glava ali rilec, med sladkimi pa krofi, flancati in miške.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.02.2024 ob 11:32 gost

      Baši se lendavski nadvojvoda , če sploh kaj imaš , morda se te bo usmilil sosed in ti kaj ponudil , odvisno v kakšnem odnosu si z njim ....če si v takšnem kot na portalu bo brca v r.t. ha,ha,ha,ha, ha ,ha

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.02.2024 ob 15:12 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,lepo,da te skrbi ,sociale je še nekaj,paket pomoči pa sem tudi prevzel,sosedov pa nimam,bivam sredi gozda na drevesu,Ciganica mi nosi čmrgo za žejo.....idilično,pravim.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.02.2024 ob 23:13 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.02.2024 ob 12:54 gost

      Ne čudim se, da stavkajo, saj niti zdravstvena ministrica nit Golob ne prideta na pogajanja. Čeprav so jim obljubili nekaj in to podpisali, zdaj pa tega vlada ne priznava več. Podpisanih zavez se je potrebno držati. Mediji zelo subjektivno prikazujejo celotno ugodbo, jasno usmerjajo mnenje proti zdravnikom. Jaz sem drugačnega mnenja - še vedno, ko sem bil na kakem pregledu so bili prijazni in strokovni, nimam jim kaj očitat. Da je njihova najvišja plača, ki jo lahko dosežejo 2500 eur neto, pa povsem razumem, da želijo več in si tudi zaslužijo več. Sam delam v gospodarstvu in glede na svojo usposobljenost ne bi bil pripravljen delati za tak denar. Zaslužijo si boljše plačilo in predvsem več hvaležnosti in boljši odnos od ljudi, ki jim pomagajo

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.02.2024 ob 23:14 kitajc gost

      https://www.asia-supermarket.si/caji-kitajski

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.