https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Okužbe dihal v porastu

11.02.2024 ob 6:00  

Od začetka januarja 2024 je zaznati ponovno naraščanje števila obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal.


Po prehodnem upadu v zadnjem tednu v decembru in prvem tednu v januarju zaradi božično-novoletnih praznikov, ko so bile šolske počitnice in dopusti, so zaradi ponovnega druženja in vrnitve na delo pričakovano porasle viroze in gripozna obolenja v vseh starostnih skupinah. V Sloveniji gripo trenutno povzroča virus influence A, redko virus influence B.

Tudi število okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) je v izrazitem porastu, predvsem med najmlajšimi otroki. RSV je sicer najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok. K akutnim okužbam dihal prispevajo tudi drugi za sezono običajni respiratorni virusi – kar precej je rinoviroz t.j. običajnega prehlada, ki ga povzročajo rinovirusi.

Število bolnikov s potrjenim covid-19 upada že od začetka decembra 2023 – v preteklem tednu je bilo s PCR ali hitrim antigenskim testom potrjenih 79 okužb. Za primerjavo – v začetku decembra 2023 je bilo v enem tednu potrjenih kar 1135 primerov. Število potrjenih primerov covid-19  ne odraža celotnega bremena covid-19 v Sloveniji – ker je potek covid-19 pri otrocih, mladostnikih in mlajših odraslih lahek, se ne testirajo, ne potrebujejo zdravstvene oskrbe in covid-19 prebolijo, ne da bi jih zdravstveni sistem zaznal. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da je okuženih s SARS-CoV-2 precej več, kot jih zdravstveni sistem zazna, vendar se intenzivnost kroženja zmanjšuje.

Vir: NIJZ

Sezona akutnih okužb še traja in bo trajala vsaj do marca. Veljajo enaka priporočila kot doslej. Akutne virusne okužbe dihal najbolj ogrožajo ranljive, kot so dojenčki, majhni otroci, starejši in osebe s kroničnimi boleznimi ter nosečnice. Posebej pomembno je, da najbolj ranljivi upoštevajo preventivne ukrepe in se zaščitijo pred resnim in neugodnim potekom bolezni. 

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.02.2024 ob 8:39 gost

      Vsak tretji bolan pa vseeno vse zunaj med ljudmi. Kajti starši se morajo pokazati na vse vrstnih povorka. Jebe se staršam če je otrok bolan samo da so videni med družbo pred prijatelji. Pa če otrok posledično okuži druge otroke bodo pac ostali doma na bolniškem po napornem vikendu.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.02.2024 ob 9:04 gost

      Ja res je poplnoma se strinjam ! 8:39

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.