https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Poslovil se je dolgoletni predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem

12.02.2024 ob 12:45  

Iz Zveze Slovencev na Madžarskem so sporočili, da se je za vedno poslovil njihov dolgoletni predsednik, Jože Hirnök.

»Da so porabski Slovenci pred več kot tremi desetletji storili prvi in ključni korak k samostojnemu organiziranemu delovanju, je v največji meri zaslužen Jože Hirnök, ki so mu takrat v Porabju zaupali pomembno nalogo vodenja Zveze Slovencev na Madžarskem. To vlogo je vestno, odgovorno in predano opravljal skoraj tri desetletja. Jože Hirnök ni zaslužen samo za ustanovitev Zveze, temveč za ves nadaljnji razvoj te organizacije, ki si prizadeva za ohranjanje slovenstva v Porabju. Zahvaljujoč njemu sta obe državi – tako Slovenija kot Madžarska – prepoznali pomen slovenske skupnosti v Porabju. Jože Hirnök je veliko dosegel tudi v razvoju infrastrukture, ki omogoča porabskim Slovencem izvajanje njihovih dejavnosti. Porabske Slovence pa je pomembno povezal tudi z rojaki v Prekmurju. Dragi Jože, počivaj v miru!« so zapisali pri Zvezi Slovencev na Madžarskem. 

Jože Hirnök je bil soustanovitelj in prvi predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem. Zveza je pod njegovim vodstvom v zelo kratkem času naredila pomembne korake v svojem delovanju. Prvi tak korak je bila ustanovitev lastnega časopisa - Porabje. V prvi številki je Jože Hirnök med drugim napisal, da so Slovenci v Porabju ob ustanovitvi Zveze prvič vzeli svojo usodo v svoje roke, da se je potrebno za slovenstvo boriti in da ponos ter pripadnost slovenstvu odpira nove perspektive.

Svojo narodno-zavedno držo in ponos pripadnosti slovenskemu narodu je ohranil skozi vso svoje vodenje Zveze Slovencev na Madžarskem, vodil jo je kar 29 let, vse do maja 2019.

Za svoje delo je leta 2006 prejel red za zasluge predsednika Republike Slovenije za ohranjanje slovenske manjšine in pomemben prispevek k razvoju slovenske kulture v Porabju na Madžarskem. Leta 2019 je prejel priznanje in zahvalo Urada vlade Republike Slovenije za dolgoletno vodenje Zveze Slovencev na Madžarskem in neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulturne ter narodne identitete med pripadniki slovenske avtohtone narodne skupnosti na Madžarskem, je zapisano na spletni strani urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Foto: arhiv Pomurec, FB Zveza Slovencev na Madžarskem

    Fotogalerija