https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes je dan zaljubljencev

14.02.2024 ob 10:00  

Na dan sv. Valentina praznujemo valentinovo, v zadnjih desetletjih pa je tudi pri nas postal dan zaljubljencev. Na ta dan si radi izkažemo ljubezen z manjšo pozornostjo.

Ljubezen si na ta dan izkazujemo na različne načine. Nekateri še vedno vztrajajo pri voščilnicah. Spet drugi raje izberejo manjša darila ali odidejo skupaj na večerjo. Na valentinovo si običajno poklanjamo rože in čokolado, v zadnjem času pa tudi nakit in parfume.

Malo ljudi v Sloveniji valentinovo obravnava kot praznik, saj je to le eden izmed običajev, ki smo ga, kot skoraj vse druge države v Evropi, posvojili od Američanov, podobno kot noč čarovnic in črni petek.

Vendar pa je dediščina valentinovega bila v Evropi še pred njenim prenosom čez lužo, v 19. stoletju, že zelo bogata. Prve povezave med godom sv. Valentina in romantično ljubeznijo segajo v Anglijo in Francijo v 14. stoletje, kjer je bil 14. februar po izročilu dan, ko si ptički iščejo svoj par. V Sloveniji smo valentinovo prevzeli proti koncu 20. stoletja. 

V Sloveniji imamo za valentinovo rek: Sv. Valentin ima ključ do korenin. Gre za staro pogansko navado, ko so naši predniki začeli ob prvi priložnosti v drugi polovici februarja pripravljati zemljo za rahljanje in setev. Valentinovo torej ni le oltar, ob katerem obnavljamo svojo ljubezen do partnerja in bližnjih, je tudi simbol nove rasti, plodnosti in življenja. Potem je že prav v tem času pomisliti na čudežni ključ, ki nas spomni na pozitivno držo, pomlad in obilje, ki prihajajo.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2024 ob 11:34 gost

      Lendavski si zaljubljen sam vase anda v tvojo dupe

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2024 ob 13:10 gost

      ,,, Karel,,,, največji portalov pisec je zaljubljen v januša groznega. Kerumi se je začela rušiti stranka butalcev.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2024 ob 13:35 gost

      Končno se bo vžgala iskrica ljubezni med Debelim in Karlom. Naj vajina ljubezen traja večno.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.02.2024 ob 15:42 gost

      Srbko Maljavac te čaka tam v grmu z šopkom vrtnic in našopirjeno ritko ! Vista la Beibi !

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.02.2024 ob 18:41 gost

      Srbin je utrujeni od Maljevca zato se danes ne oglaša ! Ibre

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.02.2024 ob 21:55 Sensibilne Kitajke gost

      https://old.delo.si/kultura/holivudske-gejse-so-kitajke.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.