https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Materinščina je temelj identitete in kulture naroda

21.02.2024 ob 6:05  

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco, je leta 1999 razglasila 21. februar za svetovni dan maternega jezika. Z letošnjo temo Večjezično izobraževanje je steber medgeneracijskega učenja želi organizacija poudariti pomen večjezičnih izobraževalnih politik in praks za trajnostni razvoj.

Mednarodni dan maternega jezika oz. materinščine, je namenjen spodbujanju in spoštovanju lastnega in hkrati drugih maternih jezikov po vsem svetu oziroma ohranjanju večjezičnosti ter jezikovne in kulturne raznolikosti.

Obeležujemo ga od leta 2000 v spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so leta 1952 v Pakistanu zahtevali enakopravnost za svoj jezik. Protestni shod je pakistanska policija prekinila s streljanjem na množico protestnikov in jih pri tem več ubila.

Materni jezik je jezik, s katerim prvič pridemo v stik prek svojih staršev ali skrbnikov. Je jezik, ki je sestavni del naše identitete in najbolj neposreden izraz kulture. Materinščina je jezik, v katerem se najlažje izražamo, čustvujemo, razmišljamo, tudi sanjamo.

V slovenščini se danes sporazumevajo tudi državljani naših sosednjih držav ali skupine izseljencev v Avstraliji, Argentini, Ameriki in Kanadi, kar nakazuje, da je jezik kot živ organizem prisoten povsod po svetu in doma v naših srcih.

Jezik predstavlja značajno orodje pri ohranjanju kulturne identitete nekega naroda. Od rojstva, ko z njim prvič stopimo v stik, je jezik nepogrešljiv člen našega vsakdana. Tvori in oblikuje nas, omogoča nam nemoteno sporazumevanje ter nas spremlja vse življenje.

Zanimivosti o slovenskem jeziku:

  • Slovenščino govori le približno 2,5 milijona ljudi na celem svetu.
  • Slovenščina je bila prvi zapisani slovanski jezik. Brižinski spomeniki - prve slovenske pisane besede sežejo v 10. stoletje.
  • Slovenščina je eden redkih jezikov, ki pozna dvojino.
  • Slovenščina je s skoraj petdesetimi narečji eden najbolj raznolikih jezikov, ta so združena v sedem narečnih skupin.
  • Slovenščina je bila 12. jezik na svetu, v katerega je bila v celoti prevedena Biblija, in sicer že leta 1583.
  • Najdaljša slovenska beseda ima kar 26 črk: dialektičnomaterialističen (nanašajoč se na dialektični materializem).
  • Najpogosteje uporabljana slovenska beseda je »je«.

Foto: arhiv Pomurec, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2024 ob 7:10 gost gost

      ENE SO SLOVENCI PA ŠE VEDNO TERAJO JUŽNI JEZIK KDO JIM JE DAL DRŽAVLJANSTVO MI V TUJINI PA SE MOREMO DRŽATI TUJEGA JEZIKA ČE HOČEŠ KAJ DOSEČI ŠKODA ŠE MALO PA SLOVENŠČINE NE BO

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2024 ob 7:58 gost

        ja, naj se malo zamislijo tisti, keri v svoje familije sprejemajo tujerodne zete, pa znjime še po balkansko gučijo

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.