https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V letu 2024 dva milijona evrov za povračilo stroškov občinam

24.02.2024 ob 15:00  

Vlada Republike Slovenije je ugotovila obstoj povečanega nadzora državne meje v letu 2023 v občinah. Skupna višina zagotovljenih sredstev v letu 2024 za delno povračilo stroškov občinam znaša dva milijona evrov. 


Zakon o dopolnitvi Zakona o nadzoru državne meje, sprejet leta 2022, je vzpostavil pravno podlago za delno povrnitev stroškov občinam, ki mejijo z državno mejo, nastalih zaradi povečanega nadzora državne meje. Povečan nadzor državne meje pomeni intenzivnejše izvajanje dejavnosti in ukrepov na podlagi Zakona o nadzoru državne meje in Zakonika o schengenskih mejah, kar ima za posledico povečano prisotnost policije na območju občin ob državni meji.

Med upravičene stroške sodijo: stroški zaradi obnove in investicijskega vzdrževanja občinskih cest in javnih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi povečanega nadzora državne meje, stroški osvetlitve občinskih cest in javnih poti ter drugi stroški, ki nastanejo občinam z namenom povečati varnost občanom in so posledica povečanega nadzora državne meje.

Občinam se povrne del stroškov na podlagi metodologije, ki je določena v Uredbi o izračunu višine povračila dela stroškov občinam zaradi povečanega nadzora državne meje.

Višino nastalih stroškov zaradi povečanega nadzora državne meje občine izkažejo z ustreznimi listinami in utemeljitvijo namenske porabe. Občine pošljejo Ministrstvu za notranje zadeve zahtevek za povračilo dela stroškov, nastalih v tekočem koledarskem letu, do 15. novembra tekočega koledarskega leta. Podlaga za povračilo stroškov, ki jih občinam povrne Ministrstvo za notranje zadeve, so računi in dokazila o plačilih, ki jih občine priložijo zahtevku skupaj z utemeljitvijo namenske porabe in listinsko dokumentacijo. Nastali stroški morajo biti izkazani in preverljivi, da gre za povečane stroške občin zaradi povečanega nadzora državne meje oziroma so z njim neposredno povezani, sporočajo iz Ministrstva za notranje zadeve. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.02.2024 ob 15:21 gost

      Komu denar za čuvanje meje. Halo. Prav vse obmejne občine so najbolj prepuste. Na meji še migranti dobijo hrano in pijačo pa še slavolok njim postavijo župneki.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.02.2024 ob 22:12 ...... gost

      kak M.Sobota nemre bti propustna, če od Rakičana prideš, pa v Pušči ideš ven.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.