https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Obeležujemo svetovni dan civilne zaščite

01.03.2024 ob 9:30  

1. marca praznujemo dan Civilne zaščite, ki smo ga v Sloveniji uveljavili takoj po osamosvojitvi leta 1992. To je priložnost, da izrazimo priznanje najzaslužnejšim in se hkrati zahvalimo vsem poklicnim in prostovoljnim reševalcem, pripadnikom Civilne zaščite, pa tudi ostalim strukturam (policistom in vojakom) za napore in prizadevanja pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči.


Letošnji Svetovni dan civilne zaščite poteka pod sloganom »Spoštujte junake in spodbujajte varnostne veščine«. Splošni cilj tega dneva je poudarjanje ključnega pomena civilne zaščite, samoobramba in hitra pripravljenost v primeru nesreč. V letošnjem letu pa se dodatno poudarja še spoštovanje junakov, ki varujejo naše skupnosti med nesrečami ter pomen obsežnega usposabljanja prve pomoči in pripravljenost na izredne razmere.

Dejstvo je, da naravne in druge nesreče pomenijo precejšnjo grožnjo varnosti. Kljub obsežni preventivi jih je vsako leto veliko. Narava je še vedno, ne glede na vse civilizacijske dosežke, zelo nepredvidljiva. Vedno znova nam pokaže, kako ranljivi smo. Res pa je tudi, da se v njihovo reševanje in ukrepanje vsako leto vključuje tudi vse več reševalcev in reševalk različnih znanj.

Pomembnost hitrega in učinkovitega ukrepanja smo posebej občutili v letu 2022, ko so ognjeni zublji pustošili po Krasu ter lansko leto (2023) ko so Slovenijo zajele obilne padavine in poplave.

Veliko lahko storite tudi sami

Svetovni dan civilne zaščite vzemite kot priložnost, da se poučite o ukrepih, ki jih lahko upoštevate v primeru, da je ogroženo vaše ali tuje življenje. Priporočljivo je, da znamo nuditi prvo pomoč ter poznamo temeljne postopke oživljanja, saj so to nujna znanja, ki jih potrebujemo, če želimo nekomu pomagati v kriznih in nujnih primerih. Svoje znanje pa delite tudi med druge in jih podučite o pomembnosti tovrstnega znanja, saj bodo lahko prav jutri nekomu rešili življenje.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.