https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ohranjajmo celovitost življenja na Zemlji

03.03.2024 ob 6:00  

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je konec leta 2013 razglasila 3. marec za Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst. Na Rdečem seznamu ogroženih vrst Mednarodne zveze za varstvo narave je nevarno ogroženih skoraj 100.000 vrst prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst, skoraj 30.000 pa jih velja za ogrožene ali ranljive. 


Strokovnjaki ocenjujejo, da več kot milijonu rastlinskih in živalskih vrst grozi izumrtje. Rapidno naraščajoča izguba vrst, habitatov in ekosistemov ogroža življenje na Zemlji vključno z ljudmi. Obstoj človeštva je odvisen od dobro delujočih ekosistemov, ki imajo pomembno vlogo pri kroženju snovi, čiščenju zraka, vzdrževanju rodovitnosti prsti. S čezmernim poseganjem v naravne vire rušimo ekološko ravnovesje.

Slovenija je biotsko izredno bogata in je z več kot 37 % ozemlja vključenega v omrežje evropsko pomembnih habitatov in vrst (Natura 2000) vodilna v EU. Do zdaj je bilo na območju Slovenije dokumentiranih približno 15.000 živalskih vrst, 6.000 rastlinskih vrst in 5.000 vrst gliv. Med njimi je veliko endemičnih vrst, od tega med višjimi rastlinami 40 taksonov z 22 ozkimi endemiti s prevladujočo razširjenostjo v Sloveniji. Na našem ozemlju živi 850 endemičnih taksonov živali, vključno z jamskimi živalmi. 

V Sloveniji imamo za učinkovito izvajanje konvencije CITES in temu podrejenih predpisov EU ustanovljeno Medresorsko delovno skupino za preprečevanje nezakonite trgovine z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, ki vključuje nadzorne službe (policijo, inšpekcijo in carino) ter upravna organa (MOP in ARSO). Skupaj se dogovarjajo o potrebnih aktivnostih v Sloveniji in si izmenjujejo informacije o aktualnih novostih in aktivnostih na ravni EU ter na globalni ravni. V Nacionalnem programu varstva okolja (NPVO), katerega del je tudi Nacionalni program varstva narave (NPVN) so opredeljeni cilji in ukrepi za ohranjanje prosto živečih rastlinskih in živalskih vrst v Sloveniji kot tudi na mednarodni ravni, poroča Ministrstvo za okolje in prostor. 

Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst proslavimo ne samo z govori, pač pa še najbolj z raznolikimi fotografijami rastlin in živali, njihovo milino in raj, ki ga ustvarjajo.

Foto: pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.03.2024 ob 7:16 gost

      Po Prekmurju s tudi prosto živeči peseki kere niso lastniki sposobni nadzirati. Si pa ti peseki potem izživljajo nad ljudmi kri se tudi prosto sprehajajo. Kajti pes je danes več vreden kot človek. Pes če odtava od doma so vsi v akciji da ga najdejo. Če odide človek so pa doma vse sreni da je odšel.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2024 ob 7:39 gost

        Si še utrujen pa ne veš kaj pišeš malo se še legni , da zbistriš možgane . Al pa ti ne funkcionirajo kot bi morali !

        3 8 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.03.2024 ob 7:46 gost gost

      TI LEVAK NITI NEMAŠ MOZGA AMPAK PLEVE TOČNO ZA PSE SE VSI BRIGAJO ZA ČLOVEKA PA NIKOMUR MAR SELI SE ČI TI TU NE PAŠE

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.03.2024 ob 9:21 gost

      V času samostojne Slovenije smo imeli 80% časa na oblasti čiste leve vlade, ki se že od 1945 borijo za delavske pravice in delavce (da jim ne bi šlo predobro zgleda) in 20% časa desno sredinske koalicijske, se pravi take z bolj zvezanimi rokami, ko je lahko manjšinska leva koalicijska stranka vsak trenutek potegnila ročno zavoro.. V vsem tem času so bili vsi pomembni podsistemi države (sodstvo, policija, šolstvo, državna uprava....) skoraj v celoti 100% v rokah levičarjev z večinskimi mas mediji vred. Za stanje v današnji Sloveniji, se pravi za nezadržno počasno razpadanje in gnitje vsega možnega in nemožnega v tej državi, si lahko levičarji pripišejo kar lepih 95% vseh zaslug in odgovornosti, če ne več....... VSAJ 95%, če ne več......Se nimamo kaj meniti dalje. Pravljičarji pa seveda lahko nadaljujete in rigate še naprej o Janezu Janši.....Pa ga ne zagovarjam, nasprotno, samo kolikor vem nima čarovne palčke Harrya Potterja....

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2024 ob 13:42 Karel K. gost

        Lepo bi bilo, če bi to bili levičarji o katerih govorite, da so zavozili samostojno Slovenijo, To so titoisti oziroma politični in genski potomci tistih zločincev od leta 1945 naprej, ki so napolnili kraške jame, Kočevske globeli in rudniške jame z nedolžnimi slovenci in tudi drugimi, da so se lahko polastili njihovega premoženja na temelju katerega so nekaj let zblaznelo lahko živeli in oblasti. Kar se pa tiče Janše, on nima nikakršne palice, je pa res, da je tudi on od rane mladosti gradil titoizem in ga že 32 let s svojim delom in obnašanjem le utrjuje na oblasti. Torej 32 let v samostojni Sloveniji so na oblasti titoisti, nihče drug ni bil na oblasti nobeden demokraitčno, pomladno, proevropsko usmerjen voditelj.

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2024 ob 19:20 Karel K. gost

        Fanatikom je težko, da bi priznali resnico. Slovenski narod bo moral spremeniti svoje poglede na svojo prihodnost še posebej pa preteklost in bo moral opustiti miselnost, da so naši vsi dobri le njihovi so slabi. Potrebno je tudi pripoznati napake in stranpoti svojih.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.03.2024 ob 9:32 gost

      Desne vlade so začele v Sloveniji pa tudi večino asa vldale Peterle 4 leta zabluzu Janša 3 in pol mandate se pravi 14 let pobegli Argentinec bajuk 2 leti vse zavozil zadnjega prodana vlada počivaušek smc desus pivec kerih več ni na radarju strank ker so se prodali januezu Janši. Skupaj znese 24 leta desnih vlad in koliko je stara Slovenija si pa ti Janšev pijanec sam zračunaj.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.03.2024 ob 9:51 gost gost

      SE VIDI LEVAK JANŠA VAM JE ŽULJ AMPAK ZDAJ KRADETE KAK SRAKE POŠTENJE JE ZA VAS ŠPANSKO SELO POLOVICA VAS IMA DIPLOME KUPLJENE ALI HERBANE NE VESTE O NIČEMER NIČ IGNORANCA DO DRUGIH ČE DRUGAČE MISLIJO NE BO DOLGO TAKO VSE SE ENKRAT KONČA

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.03.2024 ob 12:43 gost

      Najbolj v zgodovini človeštva kradejo desno usmerjeni debili in tisti keri se imajo za največje kristjane. So pa skriti za družinami prikriti,,,, pedri,,,, pedatori spolnih se vrstnih gusnih igric. So največji prikriti zahrbtni tajkuni oligai lopovi diktrurji. Sama desna golazen kot ščurki kerih se ni mogoče znebiti.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2024 ob 13:46 Karel K. gost

        Tudi proevropskih desničarjev ni v Sloveniji, to so samo namišljeni desničarji iz vrst titoistične nomenklature iz preteklosti kateri so si prilastili Krščanske vrednote, katere pa so enako zlobne in kriminalne kot so titoisitčne, saj so pod vladavino obojih največ ljudi pobili, če se niso strinjali z njimi, če so razmišljali s svojo glavo.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.03.2024 ob 13:34 gost gost

      Tak je 12.43. Samo ti primitivni desničarji tega nemrejo razmiti. IQpač, tak je. So pa še vedno lapasti, pa se upajo oglašati. Ko jim bo enkrat največji levičar januš grozni- čelavi, sklizno v svoje finančne nakradene oaze, te do se skrili v mišje luknje. Tak je vedno bilo z desničarji, brez hrbtenice in mozga.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.03.2024 ob 13:57 gost

      https://n1info.si/novice/mnenja/kolumna-dr-alojza-ihana-fides-vlada-in-kislo-grozdje/?fbclid=IwAR2HeqAZCxwsCN6dz4tj6fngePmcGWEj3Bx46AaWTjnD9Iu84WZt4TbWq0s

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.03.2024 ob 14:02 gost

      Slovenček najbolj zameri nekomu, ki ima par sto evrov večjo plačo....Tedaj se mu stemni pred očmi....To da so ga ukradli za 7 milijonov pri nakupu sodne podrtije, zastarelih računalnikov, ali da v sistemski korupciji izginevajo milijarde, to slovenčkov skromni procesor pod njegovimi lasmi ne more več sprocesirati...Milijoni, milijarde? Ja a ni to nekaj tam iz ameriških filmov?...Par sto evrov več, da pa zasluži nek vrhunski zdravnik, inženir, to pa že ne bo šlo, kaj se pa gre baraba pohlepna, a nimamo vsi enakih želodcev? A nismo vsi enako podpovprečni in nesposobni? Ja kaj si pa dovolijo nekateri....

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2024 ob 16:58 svoboda gost

        Ne se sekirati, počakaj pomali se bodo sami med sabo poklali ! Res je tudi, da so ti "črbinavi" na vlasti od 1945 leta.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.03.2024 ob 17:08 Lendavski nadvojvoda gost

      Károly K.,ne spreobrnjenec,rit ,samo rit.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2024 ob 18:43 Karel K. gost

        Ne upa se pogledati v ogledalu, ker noče, da bi spoznal resnico o sebi o svojem podstrešju in intelektu. Na žalost nam v Sloveniji takšni profili vladajo že 32 let na 45 let podlage.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.