https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Te storitve morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke

29.02.2024 ob 16:00  

Vlada je sprejela odlok, s katerim določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, je v izjavi dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Odlok naj bi začel veljati v petek.

Med storitvami, ki jih bodo zdravniki morali izvajati, je ministrica naštela tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

"Cilj vlade je zaščita ljudi in njihovih temeljnih človekovih pravic, kot jih določa ustava," je dejala ministrica. Z odlokom se po njenih besedah vlada odziva na vse kršitve in prijave, ki so jih prejeli na ministrstvo.

Kot je bilo razumeti ministrico, bodo po novem morali zdravniki opravljati tudi zdravniške preglede invalidov, ki jih ti potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj. Na ministrstvo se po njenih besedah obračajo tudi svojci oskrbovancev v domovih za starejše, ki zaradi zdravniške stavke niso prišli do informacij o zdravstvenem stanju svojih staršev, "kar seveda za njih predstavlja velike duševne stiske".

Prav tako bo v skladu z odlokom treba obravnavati paciente z napotnico zelo hitro. "Glede na dejstvo, da Fidesova stavka traja že sedem tednov in da je čas njenega zaključka težko napovedati, bi odlašanje s temi storitvami pacientom lahko povzročilo resno zdravstveno škodo," je pojasnila ministrica.

Poudarila je še, da se zaveda pomembnosti pravice do stavke, vendar pa mora ta biti sorazmerna in nikakor ne sme pretehtati nad drugimi ustavno zagotovljenimi pravicami, kot sta pravica do zdravstvenega varstva in pravica do socialne varnosti. 

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo.

Umiki soglasij za nadurno delo zdravnikov v bolnišnicah se bodo večinoma uveljavili v petek. Vodstva bolnišnic poročajo o različnem obsegu težav in izzivov ter posledično potreb po reorganizaciji. Ponekod bo delo potekalo skorajda nemoteno, drugje bodo organizirali izmensko delo, v mnogih bolnišnicah bodo odpadale nenujne storitve.

V soboški bolnišnici bo zaradi umikov soglasij za nadurno delo največ težav na ginekološko-porodniškem in kirurškem oddelku

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so skupaj zabeležili 31 umikov soglasij za nadurno delo. Hkrati pa je osem zdravnikov preklicalo umik soglasja. "Glede preklica soglasij za delo drugje odgovarjamo, da bomo pri tem v celoti upoštevali navodila ministrstva za zdravje," so navedli.

Zaradi umikov soglasij za nadurno delo bo največ težav na ginekološko-porodniškem in kirurškem oddelku, kjer bodo uvedli turnusno delo za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva, mogoče tudi v obliki pripravljenosti. Kot so še poudarili, oddelkov ne bodo zapirali ter bodo še naprej zagotavljali kakovostno in varno zdravstveno obravnavo vsem pacientom, poroča STA.

Fotografije so simbolične: arhiv Pomurec, naslovna Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.02.2024 ob 16:25 Za vsak primer gost

      se da diagnozo in bolezen pripisat https://www.24ur.com/novice/slovenija/delo-z-azbestom-manj-primerov-raka-vec-azbestoze.html

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.02.2024 ob 16:35 Proti diskriminaciji pacijentov gost

      https://www.zurnal24.si/slovenija/prevolnik-rupel-zdravniki-ne-bodo-vec-diskriminirali-

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.02.2024 ob 17:13 gost gost

      Plačajte pa de mir

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.02.2024 ob 19:08 gost

      Vsa ta folklora o stavki zdravnikov oziroma izsiljevanje denarja vlade. Je v ozadju sa eden in edini Januš grozni in njegova žena. Kera kot zdravnica z premalo plačo si privošči ples na gala prireditvi na Dunaju do 25.000 tisočakov za vstopnico.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.02.2024 ob 19:11 LZN gost

      Jutri se začne kolaps javnega zdr.sistema.Hvala vladi RS

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.02.2024 ob 19:15 gost

      Najprej kolesarit, ker vlada zdaj vlada z odloki, potem pa mediacija.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.02.2024 ob 19:20 gost

      07. Dec 2021 09:43 ; Pirc Musar: Vladanje z odloki je pravno huliganstvo

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.02.2024 ob 19:43 prekmurec gost

      Pogrebna podjetja opravljajo vse delo kljub stavki. Tam se morate prijaviti !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.02.2024 ob 20:02 gost

      Zdravniška stavka nam lepo kaže, ignorantski odnos naše politike. Ne nasedajmo politikom, ko imajo polna usta, da jih skrbi za paciente, če bi bilo to res, bi se ministrica pogajala, ne pa se zabavala na dopustu. Ne pozabimo, kaj je počel gradbeni baron Zidar pri gradnji Kliničnega centra in tukaj mu prav gotovo niso "držali štange" zdravniki. Meni je življenje rešil zdravnik, politiki pa so mi ga zagrenili, pa še bolj mi bodo z dvigovanjem davkov.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.02.2024 ob 20:14 123 gost

      Svinje na pomurcu briše resnične komentarje ali pa jih blokirate

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.03.2024 ob 7:14 gost

      Lendavski nadvojvoda - Tebi pa norost ne popusti in ne popusti, prav tako ne Pomurcu, ki veselo objavlja tvoje komentarje.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.03.2024 ob 22:52 gost

      https://www.domovina.je/rtv-jeva-tarca-je-bila-le-pogrom-nad-zdravniki-zdaj-veste-kaj-vas-caka-ce-se-uprete-oblasti?fbclid=IwAR2n4bUgrDfRC50EYKoa3om9CVJOCzwP2XpWWv12qSbYnrHkRrJy2s0VjmY

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      02.03.2024 ob 20:20 Kobra gost

      Kaj pa če ni vsemu za verjeti.primer Kovid je bil izpuščena bolezen katere cilj je bil spakirati čimveč hudo bolnih ker so strošek državam po svetu.draga zdravljenja katere pacienti niso niti slučajno mogli kriti z raznimi dodatnimi zavarovanji,kaj če tu tudi kdo umre zaradi stavke zdravnikov kaj če tu skrit kak dogovor plačajo ga pa hudo bolni no ne vem za Kovid lahko to trdim da tak bilo po vsem svetu

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.