https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Skrbite in pazite na svoj sluh

03.03.2024 ob 11:55  

Mednarodni dan skrbi za sluh vsako leto obeležujemo 3. marca. To je dan, ki naj bi bil posvečen resni skrbi za sluh in predvsem razmisleku, kako naš sluh čimbolj obvarovati pred škodljivimi vplivi vsakdanjega okolja.

Sluh je eno izmed neprecenljivih čutil, ki nam omogoča tudi polno sporazumevanje. Ko ga enkrat izgubimo, si ga največkrat ne moremo več povrniti. Zato moramo z njim ravnati skrbno. Žal smo vse prevečkrat izpostavljeni hrupu, ki nam lahko trajno poškoduje sluh. Pomembno je, da so ljudje ozaveščeni, kaj je izguba sluha, kako jo je mogoče preprečiti in kako ukrepati ob njenem nastanku.

Dejavniki, ki lahko vplivajo na težave s sluhom, vključujejo določene genetske značilnosti, biološke dejavnike (npr. zdravstveno stanje ali določene bolezni), vedenjske dejavnike (npr. izbire življenjskega sloga) in okoljske dejavnike.

Če izgube sluha ne obravnavamo, lahko to močno vpliva na naše življenje. Prav zato je pomembno, da se ljudje zavedajo in ustrezno ukrepajo, če zaznajo izgubo sluha, saj bodo tako imeli boljši nadzor nad svojim zdravjem, kakovost življenja pa se bo približala ravni pred izgubo sluha.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije na leto izda okoli 19 tisoč naročilnic za slušne aparate, vzrok za to pa ni le staranje prebivalstva, ampak izpostavljenost hrupu, saj je po opozorilih Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije naglušnost najpogostejša poklicna bolezen, česar se ne zavedamo dovolj. Naš sluh lahko prizadene tudi tinitus, ki se izraža s piskanjem, šumenjem ali brenčanjem ter je lahko stalno prisoten v naših ušesih, kar lahko močno zmanjša kakovost našega življenja. 

Načini za preprečevanje hrupa in ohranjanje dobrega sluha

Največ lahko storimo sami, da preprečimo izgubo sluha:

  • izvajanje inženirskega in administrativnega nadzora za zmanjšanje ravni hrupa in izpostavljenosti hrupu pri delu,
  • spremljanje hrupa – pomembno je paziti, da oseba ni izpostavljena zvoku, ki je močnejši od 85 db, in se izogibati bližini zvočnikov ali katerega koli drugega ojačevalnika zvokov,
  • uporabljajte zaščito za ušesa, kot so naušniki ali čepki za ušesa,
  • izobraževanje – pomembno je biti obveščen o učinkih hrupa na sluh in kako nadzirati hrup, poznati vpliv hrupa na izgubo sluha in načine, da izgubo sluha preprečimo,
  • hitra obravnava vnetja ušes in drugih simptomov bolezni ušes ali okvar sluha, zato je priporočljivo, da se v takšnih primerih takoj posvetujemo z zdravnikom.

Ob 3. marcu Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije znova opozarja: Skrbite in pazite na svoj sluh.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.