https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV poudarek na cepljenju

04.03.2024 ob 14:45  

Danes zaznamujemo drugi mednarodni dan ozaveščanja o HPV. Okužbe s HPV so zelo pogoste, saj se vsaj enkrat v življenju okužimo skoraj vsi. Pred okužbo se lahko zaščitimo s cepljenjem. Okužbe na leto povzročijo raka pri več kot 150 ženskah in več kot 40 moških v Sloveniji. Z današnjim dnem pa se začenja tudi 41. teden boja proti raku.


Najučinkovitejši način preprečevanja okužb s humanimi papiloma virusi (HPV), ki vodijo v raka, je cepljenje šestošolk in šestošolcev, so poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Zmotno je prepričanje, da okužbe s HPV terjajo davek le pri ženskah. Poleg raka na materničnem vratu povzročajo tudi pet drugih rakov.

Raziskave v Sloveniji in po svetu kažejo, da je cepljenje proti HPV izjemno učinkovito in varno. Preprečuje namreč okoli 90 odstotkov vseh rakov na materničnem vratu. Na NIJZ poudarjajo, da breme okužb s HPV v Sloveniji ni majhno. Z virusi se tekom življenja okuži med 80 in 90 odstotkov spolno aktivnih ljudi, večina že kmalu po začetku spolne aktivnosti. Zato je pogostost okužb najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih med 15 in 25 let. Pri 90 odstotkih bo okužba sama izzvenela, pri 10 odstotkih pa napreduje v dolgotrajno okužbo, ki lahko vodi v nastanek raka.

Okužbe s HPV povzročijo največ raka na materničnem vratu, za katerim zbolevajo večinoma mlade ženske v rodni dobi. Poleg tega se na leto operativno zdravi več kot 1600 žensk zaradi predrakavih sprememb na materničnem vratu, ki jih prav tako povzročajo okužbe s HPV.

Cepljenje se izvaja v šestem razredu na sistematskem pregledu. Poleg tega je cepljenje v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja v tem šolskem letu na voljo tudi za fante v 1. in 3. letniku srednje šole. Ne glede na to pa se proti HPV lahko brezplačno cepijo tudi dekleta do dopolnjenega 26. leta starosti in fantje, ki so šesti razred obiskovali v šolskem letu 2021/22 ali pozneje.

Z današnjim dnem se začenja tudi teden boja proti raku, ki pod geslom Obdrži sonce na varni strani poteka do 10. marca. Čeprav je kožni melanom v veliki meri preprečljiv, je namreč v Sloveniji na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki, poroča STA. 

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.03.2024 ob 23:36 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.