https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes ženske praznujejo svoj praznik

08.03.2024 ob 6:05  

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu praznujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

Dan žena na pobudo Clare Zetkin

Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin. Zetkinova se je začela za enakopravnost žensk bojevati leta 1889. Pobudo za dan, posvečen ženskam, je dala na 2. mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Mednarodni dan žena se na 8. marca praznuje od leta 1917. Praznik je nastal tudi v spomin na vse ženske, ki so umrle v požaru v newyorški tovarni Triangle leta 1911. 8. marec so pozneje izbrali zato, ker so v New Yorku na ta dan leta 1857 ženske, zaposlene v tekstilni industriji, prvič stavkale.

Kip Clare Zetkin v Leipzigu (foto: Pixabay)

Leta 1908 je več kot 15 tisoč žensk protestiralo v New Yorku, saj so želele višjo plačo in volilno pravico. 8. marca 1913 so ženske po Evropi imele mirovne shode. V Rusiji, Belorusiji, Makedoniji, Moldaviji in Ukrajini je ta dan državni praznik. 

Dan žena v Sloveniji

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije. 

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otrok, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2024 ob 7:25 smrkci gost

      Vse najboljše za dan žena,ampak sveta pa ne morejo voditi in opravljati kot je to dan danes.Vem pa da so moški preveč podvrženi ženskam imenovani copate,ženska more biti podvržena moškemu moški pa ženski,ženske svet ni vaš niti od moških,svet je od boga.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2024 ob 7:42 Karel K. gost

        Svet je od nas obojih! Kdo ali kaj pa je ta tvoj bog kateremu hočeš podariti ta svet, a ti živiš nakje v neznanem, nedoločenem kraju tega vesolja?

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2024 ob 13:04 123 gost

        Od kerega boga tisti keri dovoli znotraj cerkvenih krogov nadlegovanje nun in pedofilijo

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2024 ob 7:54 gost

      Vse najboljše vsem ženam za njihov dan. Na žalost, so ženske še dandanes zatirane izkoriščane na različne načine, versko, poliitčno, medijsko, oglaševalsko, nasilniško s strani moških in družbe kot celote. Že zguljena fraza je trditev, da je to praznik žena, dejansko pa je to le praznik cvetličarn, prodajalcev raznega scetja. Za nekatera verstva, ki nastopajo v imenu nekega imaginarnega boga alaha in Jezusa so ženske le stroj za rojevanje otrok in vsestranske podležnice moških. Tudi katoliška cerkev jih je do ne tako davnega zlostavljala in jih je imela za drugorazredni človeški rod. Moški jih silijo v politiko, da tako skrijejo svoje rabote za njihovimi dejanji, zlorabljajo se za komercialne, oglaševalske namene, ko se razgaljene pojavljajo ob propagiranju dragih avtomobilov in drugih proizvodov. Mnogokje za enako opravljeno delo zaslužijo manj kot moški. Torej enakopravnost med spoloma in enakopravnost žensk bo potrebno končno definirati, ne pa všečno po potrebi enega ali drugega spola kar tako čez palec z dnevom žena določiti.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2024 ob 10:01 gost

      Danes ja res en praznik keri je bil priborjen z veliko truda in veliko prikritega nasilja nad ženskami tistega časa. Kajti za tiste čase ko je bil ta praznik priborjen so ženske bile samo privesek za moške šoviniste. Bbile so samo za metlo za kuhinjo za rojevanje otrok za vzgojo otrok za posteljo možu itd. Zato je to praznik krega so so si ženske res priborile z veliko truda in vstrajostjo kljub velikemu pritisku z vseh strani. Zato poklon vsem tistim borkam ženskam revolucijonarkam za ta praznik 8 marec.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.03.2024 ob 11:43 smrkci gost

      Vem da vas resnica boli, kar sem napisal ampak je to resnica ampak se dan danes človek tega ne zaveda, ker je od antikrista omamljen in svet drvi s svetlobno hitrostjo v propad,dan danes pa ga vodijo še ženske, še pa z večjo hitrostjo,drvi v propad.Ženska je prva grešila ne moški in ženska bo vedno grešila in varala.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.03.2024 ob 13:21 Pujsa Nika gost

      Vse najboljše tudi moji mali pohotni cespljici, da zdrži vse pritiske mojih pohotnih oboževalcev.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.03.2024 ob 11:48 Lendavski nadvojvoda gost

      Evo,sobota je,pa je minil tudi ta"pičkovdan".

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.