https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Spomladansko kurjenje na prostem vas lahko drago stane

10.03.2024 ob 6:00  

S toplejšim in sočnim vremenom se začnejo tudi spomladanska čiščenja in urejanja okolice, ki pa so povezana tudi s kurjenjem na prostem in v naravi. Slednje pa vas lahko tudi drago stane.

S prihodom pomladi se ponovno osredotočamo na vprašanje kurjenja v naravnem okolju. Da bi preprečili požare in njihove posledice, je ključno upoštevati smernice in omejitve, določene v uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju.

Da pri kurjenju v naravnem okolju ne bi prihajalo do požarov je pomembno da:

  • varujete kurišče, ki naj bo obdano z negorljivim materialom,
  • očistite območje vseh gorljivih snovi v oddaljenosti vsaj meter od zunanjega roba kurišča,
  • nadzorujete kurišče ves čas kurjenja,
  • po končanem kurjenju ogenj pogasite, ostanke kurjenja pa, če je mogoče, prekrijete z negorljivimi snovmi,
  • spremljate vreme, saj se ob premočnem vetru ne sme kuriti oziroma je treba s kurjenjem prenehati,
  • ne uporabljate vnetljivih in eksplozivnih snovi, ki so pri kurjenju prepovedane. 

Požiganje oziroma kurjenje izven kurišč v naravnem okolju ni dovoljeno, prepovedano je zažigati kmetijska neobdelovalna zemljišča in nerodovitne površine. Pri kurjenju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline.

Uredba o odpadkih prepoveduje kurjenje organskih ostankov, kamor spadajo obrezane veje, posušene rastline in podobno. Iz določil obeh predpisov izhaja, da neobdelanih in zaraščenih površin ne smemo vzdrževati na način, da jih požgemo. 

Poleg zgoraj naštetega je treba upoštevati tudi predpise s področja gozdarstva, ki lahko dodatno omejijo in prepovejo kurjenje na gozdnih površinah. Dodatne omejitve uporabe ognja so možne tudi na zavarovanih območjih ali pa jih za svoja območja lahko predpišejo tudi same lokalne skupnosti. Svetujemo, da pred pričetkom kurjenja preverite veljavne predpise in omejitve na območju, kjer nameravate kuriti.

Kakšne so kazni v primeru kršitev

Za kurjenje odpadkov v naravnem okolju ali na prostem se po uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju globe gibljejo v višini med 100 in 600 evrov za posameznike, ter med 600 in šest tisoč evrov za pravne osebe. Izvajanje določil uredbe nadzoruje Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.03.2024 ob 7:20 Karel K. gost

      Ne smeš kluriti odžaganih vej z drevja, kaj pa potem lahko sploh kuriš, časpisni papir. Naj mi to nek znanstvenik s tega področja prosim pove. A ni ta država oziroma njeno vodstvo ponorepo, ko sploh ne da Kuriti v naravi.

      34 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.03.2024 ob 7:53 Karel K. gost

      Napišite tudi, kaj lahko kuriš, ne pa da napišete, da lahko kuriš in potem naštejete vse kar ne smeš kuriti, ne sporočite pa kaj smeš kuriti. Resno vas vprašam, zaradi praktične uporabe za ljudi, da vemo kaj lahko kurimo. Bomo kupovali oglje za gril in to kurili ali drva v trgovini Obi. Da tega ne napište je to ta, slovenske politične elite udbovska zahrbtba igra, da si potem inšpektor kateri pride na lico mesta lahko izmišlja in pove, da ravno tisto kar nekdo kuri ne smeš kuriti.

      25 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2024 ob 11:10 gosak gost

        S Karlom se v glavnem strinjam, čeprav se mi zdi, da ni ta vlada sprejela tega ukrepa v zv ezi s kurjenjem v naravi. Lepo pa bi bilo, če bi na državni ravni sprejeli ukrepe, s katerimi bi določili, kam lahko ljudje odpeljejo (oddajo) vejevje odrezanega sadnega in okrasnega drevja ter grmovja in trsnih rozg.

        9 17 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2024 ob 13:17 Karel K. gost

        Vsi normalno razmišljajoči na tem portalu, čas je, da tega ruskega špijona razkrinkamo. Če ga kdo pozna naj ga imenuje s priimkom in imenom. To je čistokrvni provokator z udbovsko preteklostjo in vzgojo. Nebi rekel, da je to neki srbin, je morda domačin v službi stare in nove udbovske oblastniške strukture. To je za nas vse nevaren človek kateri vohlja za vsemi, kateri se ne strinjamo s titoisitčno blaznostjo, katera je v tej državi na oblasti že32 let na 45 let podlage. Včasih pravimo, da so upravljalci portala krivi, jaz pa predvidevam, da mu ti ne smejo ugovarjati, saj jih bodo potem njegovi šefi začeli uničevati, nadlegovati, obirati pri delu. Ta človek opravlja naloge kot so to bili pred letom 1990 politični komisarji v vseh DO, kateri so se le sprehajali po firmi in provocirali zaposlene, da bi izvedeli, če so proti titoisitčnemu sistemu. Vidite, da ta nam obeša na hrbet kriminalna dejanja, žaljivke, bolezenske tegobe, družinske razmere, o katerih se nam sploh sanja ne.

        16 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2024 ob 20:48 Picek🐥 gost

        Karel budalo, a ne vidiš, da te zaradi tvojih bolnih komentarjev, kjer povsod vidiš čebinarje, titoiste in udbaše, vse več ljudi provocira in zajebava, ti pa naivno nasedaš? Razkrinkaj se najprej sam, če imaš jajca, nato pa pozivaj k razkrinkanju tistih, ki so ti stopili na žulj. Ti si elementarni hipokrit!

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.03.2024 ob 8:55 1x gost

      Bolana država !

      22 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2024 ob 14:22 gost

        Karel ob 13:17 ma ko mu je.em mater zabito in ničvredno temu pezdetu ali je srbski ali od samega hudič itd !

        9 7 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.03.2024 ob 9:10 gost

      Tako je Karel

      12 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.03.2024 ob 9:52 gost

      Kuri se v vsakem dvorišču. Smrdi po amonijku z vsake njive. To kaj se zdaj dogaja v naravi ni bilo nikoli. Še posebej v občini Turnišče in pri soboškem jezeru. Tam bi morali ljudem razdelit ne navadne maske ampak plinske.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2024 ob 11:34 Prlekus gost

        Tudi v Prlekiji se ponoči vozi gnojevka na njive, ponavadi iz bioplinarne. Seveda zato, ker inšpekcijske službe ponoči ne delajo!

        18 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.03.2024 ob 15:28 gost

      Inšpekcijske službe to ne moti niti čez dan. Kajti oni niso iz teh krajev in ne vohajo tega smradu.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.03.2024 ob 16:00 Lendavski nadvojvoda gost

      Károly,vred z Ivanom si bil komunist.Tito je bil mednarodno priznani politik ,spoštovan,kar Ivan nikoli ne bo (je pa dosmrtni šef usrane združbe,šef "sitnozuba stoke").Če sem Srb,nisem nič slabši kot kakšen gorički klántoš.Károly,ko te bo Matildica začela čohati,sporoči javno,pa pridem,da me spoznaš,enega spijeva "és asztán Kàroly,ISTEN VELED".

      10 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.03.2024 ob 16:51 Karel K. gost

      Poznam dva Karoliya, eden je ustanovitelj GMT trgovina z rezervnimi avtomobilskimi deli, Karoly Vladimir, kot je to bilo lahko razbrati iz liste najbogatejših Prekmurcev, pa naj bi bil še eden Karoly v Rakičanu. Odloči se za enega. Če je kateri bil komunist ali titoist ju moraš vprašati. S tem Ivanom misliš na Ivana Krambergerja, Ivana Cankarja, Ivana Rakitiča, Ivana Groharja. Ja Tito je bil in je mednarodno priznan zločinec. Če si srb v kar dvomim ali si domačin, si umska spaka človeštva. Seveda pri meni za Srbe slovence in druge narode ni razlike v spoštovanju do njih, tudi pri tebi ne ali si Srb ali Slovenec, domačin Prekmurec, saj si umski in intelektualni izobčenec človeškega rodu. Kot izgleda tebe že čoga Matilda. Kdo si, hočem zvedeti, da se te bom izogibal, saj te smatram tistega kateri je nevaren za človeka z pozitivnimi človeškimi vrednotami. Nikoli te ne želim srečati, jaz se le srečujem s civiliziranimi ljudmi

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.03.2024 ob 19:34 Lendavski nadvojvoda gost

        No ,Karel K,tem ,ki jih omenjaš nisi niti do gležnjev,in Tito je bil mednarodno priznan državnik.To,kar budalaziš,je dno človeka,ki ni uspel,si majhen po formi in stasu in osebnosti .In,ne skrivaj se ko tovoriš državne plenice iz lekarne,ni sramota,moško pa tudi ni .Veš ,zanimiv si.Jaz pa ne bom tak,jaz sem človek in moški kak se šika,predvsem nisem obnemogel,delam in bom še dolgo let prispeval,predvsem pa sem Slovenec,nisem izdaja slovenstva.Ne pljuvam po svojih

        8 7 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.