https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Skozi zgodbe spregovorili o pomenu aktivnega staranja na podeželju

12.03.2024 ob 12:05  

Na Koreniki so se minuli petek zbrali ključni akterji skupnosti v Šalovcih in okolici ter v okviru dogodka »Bogastvo staranja na podeželju« skozi zgodbe spregovorili o pomenu vključujočega, aktivnega in kakovostnega staranja. Osrednja gostja dr. Majda Naji je predstavila zbornika Globalni obrazi starosti in Zgodbe beguncev, posamezne zgodbe pa so prebrali tudi njihovi avtorji, učenci OŠ Šalovci. 


O pomenu  medgeneracijskega sodelovanja za starejše so udeleženci spoznali skozi zgodbo udeleženke centra Štorklja, ki je program ubesedila kot darilo, ki ga je potrebno sprejeti in spoštovati. Center za medgeneracijsko sodelovanje Štorklja Šalovci, ki deluje pod okriljem Socialne kmetije Korenika, Osnovna šola Šalovci in Občina Šalovci so v skupnem sodelovanju z urednico zbornikov Globalni obrazi starosti in Obrazi beguncev, dr. Majdo Naji, pripravili posebni dogodek, kjer so se skozi branje zgodb pogovarjali o staranju na podeželju. 

Ob pričetku je zbrane nagovoril župan Občine Šalovci, Iztok Fartek, ki je poudaril, da se občina zaveda geografske situacije in zato posebno pozornost posveča najmlajšim in najstarejšim, »Želimo si, da naši starejši čim dlje živijo v svojih hišah in v svojem lokalnem okolju, da ne gredo v domove starejših, če to ni nujno potrebno. Zato za njih izvajamo številne aktivnosti in jih še dodatno nadgrajujemo. Zato smo pristopili tudi k izgradnji doma starejših v Šalovcih, ki se bo nahajal na Socialni kmetiji Korenika in tukaj vidimo obilo možnosti za povezovanje in nadgradnjo ponudbe za naše ljudi.«

V okviru Socialne kmetije Korenika deluje tudi večnegeracijski center Štorklja, ki ga na dnevni ravni obiskuje vedno več starejših iz lokalnega okolja in se udeležuje številnih družabnih, izobraževalnih, kulturnih in rekreativnih vsebin. Vsebine v okviru centra izvaja Mozaik, društvo za socialno vključenost.

Lili Miloševič, predsednica društva Mozaik je ob dogodku povedala: »Skozi zgodbe se dotikamo izjemno pomembne teme staranja prebivalstva na podeželju, kjer je starejših vse več, storitev zanje pa premalo. Skozi zgodbe smo slišali, da so za prijazno staranje pomembne družine ter skupnost, ki ustvarja vključujoče okolje. Prav tako smo slišali zgodbo o snovanju in ustvarjanju zgodbe o centru za večgeneracijsko sodelovanje Štorklja na Koreniki, kakor tudi udeleženke, ki v svoji zgodbi govori o tem, kaj ji vključitev pomeni, kako zelo pomembno je vključevanje v aktivnosti centra in tkanje prijaznih medčloveških vezi v jeseni življenja.«

Osrednja nit dogodka je bila predstavitev zbornikov Globalni obrazi starosti in Zgodbe beguncev, ki ju je predstavila urednica dr. Majda Naji. V obeh zbornikih je v ospredju poudarek na osebnih zgodbah, ki govorijo, kako živijo starejši ter kako se spopadajo z različnimi izzivi, kot so osamljenost, demenca in pomanjkanje pozornosti ljudi. S pretresljivimi osebnimi zgodbami beguncev so prisotnim približali tudi pomembnost razprave o begunstvu, ki spodbuja k izgradnji bolj empatične, razumevajoče in solidarne skupnosti tudi na skrajnem severovzhodu Slovenije.

Soustvarjanju zgodb in dogodku se je pridružila tudi Osnovna šola Šalovci. Avtorja Katarina Gašpar in Anže Časar sta prebrala zgodbi o ljubezni do starih staršev. Jožica Tratar, ravnateljica je ob tem izpostavila: »Staranje prebivalstva in begunstvo sta ključni tematiki današnjega globaliziranega sveta in družbe in zato smo se tudi v OŠ Šalovci odzvali na povabilo dr. Majde Naji, da se kot šola vključimo k soustvarjanju zbornika Globalni obrazi starosti.«

Svojo zgodbo o tem, koliko ji pomeni možnost sodelovanja v programih večgeneracijskega centra Štorklja je prebrala tudi udeleženka programa Rozalija Totič. Za kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Šalovci in Pevski zbor DU Šalovci “MAVRICA”, ki ga sestavljajo tudi pevke, ki obiskujejo večgeneracijski center Štorklja. Dogodek je obiskalo več kot 50 udeležencev.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Društvo Mozaik

    Fotogalerija