https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ameriški Slovenci odkupili cerkev, ki so jo zgradili priseljenci iz Prekmurja

19.03.2024 ob 16:00  

Skupnost ameriških Slovencev v pensilvanskem Bethlehemu je sporočila, da so od škofije Allentown odkupili poslopje katoliške cerkve sv. Jožefa, ki se tako za zdaj še ne bo zaprla. Boj za ohranitev cerkve v nekdanjem jeklarskem središču ZDA traja že od leta 2008, ko je škofija cerkev zaprla skupaj s številnimi drugimi.

Na pobudo Stephena Antalicsa so se farani potem pritožili v Vatikan, ki je leta 2011 preklical odlok o zaprtju cerkve, škofija pa je nato sklenila, da bodo maše le na dan zavetnika cerkve sv. Jožefa in za pogrebe. Vsakoletnih maš okrog 19. marca so se udeleževali tudi slovenski diplomatski predstavniki v ZDA.

Škofiji je začelo primanjkovati denarja za sprotno vzdrževanje cerkve in slovenska skupnost v Bethlehemu se je odločila za odkup poslopja, ki so ga z delom in prostovoljnimi prispevki postavili slovenski priseljenci iz Prekmurja.

Cerkev je odkupilo novoustanovljeno Društvo sv. Jožefa iz Bethlehema (SSJB), ki se je registriralo kot neprofitna organizacija v Pensilvaniji in kot javna dobrodelna organizacija na ravni ZDA.

SSJB sporoča, da je njegova naloga obnova in ohranitev cerkve kot verskega objekta in spomenika zgodovini ter kulturni dediščini južnega Bethlehema. S škofijo so se dogovorili, da bosta na leto najmanj dve maši - ena na dan zavetnika v marcu in druga 28. oktobra na obletnico posvetitve cerkve leta 1914. SSJB lahko skozi leto cerkev uporablja za zasebne molitve in druge dejavnosti, ki niso maše.

V ZDA je več podobnih cerkva, ki so jih postavili slovenski in drugi priseljenci predvsem iz Evrope, za katere je bila cerkev pred 20. stoletjem ne le versko središče ampak tudi središče družabnega življenja. Etnične skupnosti so se z leti asimilirale in pomanjkanje vernikov ter duhovnikov je povzročilo zapiranje cerkvenih objektov.

Najbolj vztrajne katoliške skupnosti različnih etničnih skupin v ZDA, ki želijo ohraniti svojo dediščino, se zdaj odločajo za odkupe. V tej smeri razmišljajo tudi Slovenci v New Yorku, ki so pred kratkim ustanovili Slovensko društvo New York, saj tudi prihodnost slovenske cerkve sv. Cirila na Manhattnu ni zagotovljena.

Po neuradnih informacijah je odkup cerkve od škofije Allentown SSJB stal okrog 170.000 dolarjev, morebitni odkup poslopja od newyorške nadškofije pa bi bil veliko večji finančni zalogaj, piše STA.

Foto: posnetek zaslova (Google zemljevid)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.03.2024 ob 17:06 gost gost

      TO SO PRAVI SLOVENCI SE ZAVEDAJO KORENIN DOMA PA BALKAN JEZIK V ŠOLE SRAMOTA SRAMUJEJO SE IZ SLOVENCEV NE DAJMO SE PRAVI SLOVENCI

      29 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2024 ob 21:53 Vinko gost

        To, ko so naši v tujini ponosni na to od koder prihajajo je seveda pohvalno. To so pravi Slovenci, a ne? Ko pa bosanski delavec z družino pride v Slovenijo in praznuje muslimanske praznike, pa je groza. Kako si drzne? Tukaj je Slovenija! Marš govno domov in podobno, a ne? Dvoličnežni napumpani!

        8 10 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2024 ob 17:46 gost

      Naši pokvarjeni levičarji,pa golobuvjeki z leplivimi šapami,bi najrajši prinas se cerkve dol zaprli,pa đamije zazijdali

      17 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.03.2024 ob 18:31 test gost

      pazi foro, prekmurci idejo v svet pa tan gradijo cerkve. če pa muslimani hodijo v evropo pa ščejo mošejo zijdati je pa problem ?

      14 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2024 ob 18:49 kilonja gost

        Ti bom povedal kmetavz provokatorski nekaj...cerkev kot taka je verski objekt, Džamija, mošeja sta pa verski, kulturni in POLITIČNI center, kot taka z radikalnimi člani, kar muslimani so, ne bi smela nobena mošeja, džamija biti v zahodnem Svetu . Kaj ženske že smejo sodelovati pri verskem obredu muslimanov v džamiji, ali v mošeji ? Ha, kakšen paradoks, stavim da si tudi velik borec za pravice žensk, a hkrati te rajcajo tisti ki ženskam v demokrtatični družbe prepovedujejo obiskovanje verskih obredov .

        16 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.03.2024 ob 21:03 gost

        Kilonja, pojma nimaš in mlatiš prazno slamo! Tudi cerkev je kulturni in predvsem desničarski politični center!!!

        9 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.03.2024 ob 12:16 Nomad gost

        Nej je problem ka muslimani prinas mošejo zidajo. Problem je ka kristjani cerkve v muslimanski državi nesmijo zidati,če pa že jim jo pa razstrelijo ali pa zažgejo med mašo.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.03.2024 ob 21:45 Kobra gost

      Vsaka jim čast podpiram jih tudi oni tam kot delavci plačujejo davke pa naj imajo nekaj svojega kaj imajo radi.dobro vemo vsi zakaj gre v ZDA davkoplačevalski denar

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.03.2024 ob 7:49 Malopridnež gost

      Cerkev in in služabniki cerkve - mafija ne obdavčena pedofilska .... Vera je druga stvar

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.