https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako bo letos s protitočno obrambo na območju Pomurja?

15.03.2024 ob 6:00  

Vlada je na včerajšnji seji podprla izvajanje letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije v letih 2024 in 2025. Interes morajo izkazati tudi lokalne skupnosti.

Toča se v Sloveniji pojavlja vsako leto. Razvoj nevihtnih oblakov in morebiten pojav toče lahko spremljamo s pomočjo meteorološkega radarja. Nevihte na ozemlju, velikem okoli en kvadratni kilometer, se v Sloveniji pojavijo vsako leto nekaj desetkrat, tiste z večjim obsegom pa enkrat vsakih nekaj let. Toča nastane v dveh do treh odstotkih teh neviht.

Ob nevihtah škode na pridelkih ne povzroča samo toča, temveč najbolj pogosto tudi močen veter in intenzivne padavine. Tudi če bi bilo torej mogoče preprečiti nastanek toče, ni mogoče preprečiti močnega vetra in intenzivnih nalivov, ki v večini primerov naredijo največjo škodo.

Sredstva za sofinanciranje izvajanja letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije se namenijo s proračunske postavke obramba pred točo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, če se izkaže tudi interes lokalnih skupnosti.

Šteje se, da je interes lokalnih skupnosti izkazan, če je v izvajanje letalske obrambe pred točo vključena vsaj polovica občin z branjenega območja severovzhodne Slovenije. Branjeno območje zajema vseh 27 občin v statistični regiji Pomurje, vseh 41 občin v statistični regiji Podravje ter dodatno občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske statistične regije ter občino Podvelka iz Koroške statistične regije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prispeva do 35 odstotkov sredstev za izvedbo priložnostnega skupnega javnega naročila za izbiro izvajalca letalske obrambe pred točo s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije, preostali del sredstev zagotovijo občine, ki se vključijo v izvajanje letalske obrambe pred točo, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2024 ob 6:26 Lendavčan gost

      Nikakor ne bo kot tudi doslej ne. Ko bo sekalo, bo sekalo, ker malim kmetom, sadjarjem je treba vse poklestiti - uničiti. Žal je tako, torej vsekakor nas čakajo ledene krogle koliko pa jih bo pa je odvisno od zmrzali. Kar ostane po zmrzali bo uničila toča.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.03.2024 ob 9:35 smrkci gost

      Kje so pa bili lansko leto?Lahko vraga trosijo in posipajo in pri takem neurju kot je bilo lansko leto nič ne pomaga ampak,letos bo še trikrat hujše ljudje pripravite se,skrijte se v kletne prostore ko bo spet ropotalo,to je še kolikor tolikor varnejše.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.03.2024 ob 15:30 gost

        smrkci ........... super komaj čakam povodnji in točo najbole tam po ljubljani da bi vse vkűp vdarilo

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.03.2024 ob 15:28 raketa gost

      Tako bo kot že nekaj let .Nič .Za kaj takega ni denarja .Raje kupujejo prenosnike in pol porušene zgradbe na Litijski . Kar je veljalo in se obneslo proti toči so bile rakete v bivši Jugoslaviji .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.03.2024 ob 16:55 ........ gost

      smrkci, tij maš velke prubleme, ka vsen želiš, ka bi jin vse vkup vdarilo. Da de pa velka toča, te se postavi pred ižu, kaš vidu, či kaj vdari.Lejku maš tak trdu glavou, ka de se toča odbijala.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.03.2024 ob 19:57 prekmurec gost

      Kako bo letos s protitočno obrambo na območju Pomurja ? Nekaj je bo prispeval NATO, preostanek bodo dodali RUSI !?

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.