https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdaj je pravi čas za menjavo zimskih pnevmatik?

15.03.2024 ob 16:30  

Kljub nekoliko višjim temperaturam in dejstvu, da je vedno manj snega, zima velikokrat še ne reče zadnje besede. Veliko voznikov se zato odloči počakati z menjavo zimskih pnevmatik, čeprav bi jih lahko zamenjali že po 15. marcu.

V skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa morajo biti motorna vozila med 15. novembrom in 15. marcem, opremljena z zimsko opremo, v primeru zimskih razmer pa tudi dlje.

Glede na izkušnje iz preteklih zim lahko rečemo, da z menjavo pnevmatik ni treba hiteti, saj zimske razmere niso izključene niti v drugi polovici marca. Vozne lastnosti zimskih pnevmatik pa so občutno boljše, ko se temperatura spusti pod nič stopinj Celzija. Zato velja pravilo, da se je bolje ravnati po vremenskih razmerah, kot po koledarju.

Pnevmatike moramo obvezno zamenjati tudi v primeru, ko so le te preveč obrabljene. Prvi znak obrabe je obrabljena tekalna plast, kar se odraža na globini profila. Da lahko pnevmatike dobro opravijo svoje delo, morajo imeti ustrezno globino profila, ki je zakonsko določena. Za letne pnevmatike je minimalni profil 1,6 mm, za zimske pa 3 mm.

Zimske pnevmatike so namenjene za vožnjo pri temperaturi do +7 stopinj Celzija, pri višjih temperaturah pa so letne zmogljivejše.

Veliko voznikov se odloči, da bo zimske pnevmatike, ki naslednjo zimo ne bodo več ustrezne, izrabilo do konca. Potrebno je vedeti, da to ni priporočljivo, saj zgradba gum ni prilagojena višjim temperaturam, zato postanejo mehkejše in se hitre obrabijo, slabše se oprijemajo cestišča in zdrsavajo.

Pred menjavo je potrebno tudi preveriti ustreznost pnevmatik. Ključnega pomena za varnost in življenjsko dobo pnevmatike je pravilen zračni tlak, ki ga je potrebno redno preverjati. Prenizek tlak v pnevmatikah otežuje zaviranje in povzroča hitrejšo obrabo pnevmatik.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.