https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Bo Luka Koper v Beltincih zgradila logistični center, ali bo tam rasla pšenica?

25.03.2024 ob 6:00  

Luka Koper v Beltincih načrtuje izgradnjo mednarodnega logističnega centra, vrednost naložbe naj bi bila več kot pol milijarde evrov. Luka Koper ima v Beltincih 65 hektarjev zemljišč, so pa vmes sive lise, kjer še ni lastnica. Prav tako so zemljišča, kjer naj bi stal logistični terminal, še vedno kmetijska zemljišča.

Kot smo že poročali, je Luka Koper odkupila in je solastnica 65 hektarjev zemljišč v Beltincih, kjer naj bi gradila mednarodni logistični center. So pa ponekod na tem območju še sive lise, kjer hčerinska družba Luke Koper Logis - Nova še ni lastnica. To pomeni, da bi morali odkupovati in sprožiti postopke komasacije, kar se lahko precej zavleče, čeprav so lokalni župani napovedali pomoč pri postopkih.

Po poročanju časnika Finance je ovira, da so ta zemljišča še vedno kmetijska zemljišča in da lahko postopki spreminjanja namembnosti trajajo več let. Velika neznanka je tudi, ali je ta prvovrstna kmetijska zemljišča sploh mogoče spremeniti v zazidljiva zemljišča. Zato je napoved župana Beltincev Viraga, da bo logistični center zaživel v naslednjih petih letih, zelo verjetno preveč optimistična. 

Pogoji za razvoj logističnega centra

Od pomembnih pogojev za razvoj logističnega centra sta na tej lokaciji izpolnjena dva pogoja. Zemljišče leži ob železniški progi Slovenija – Madžarska, tu teče eden izmed krakov panevropskega koridorja Barcelona – Kijev, hkrati zemljišče leži ob avtocesti Maribor – Pince. Niso pa Beltinci vrisani na evropski zemljevid najpomembnejših intermodalnih vozlišč. V naši regiji so to zgolj Ljubljana, Gradec, Zagreb in Trst. To pomeni, da Beltinci nimajo križišča TEN-T koridorjev, kot jih ima Gradec, hkrati pa v bližini ni velikih industrijskih bazenov, kar je ravno tako prednost Gradca. Pomanjkljivost je tudi, da v bližini ni velikega mesta, ki bi zagotavljalo vir kadrov.

Beltincev ni v strateškem načrtu naložb Luke

Luka Koper je zainteresirana za razvoj zalednega terminala, kjer bi lahko organizirali dejavnosti, za katere je zemljišče v Luki Koper predrago. Vendar pa je Luka Koper konec lanskega novembra objavila povzetek strateškega poslovnega načrta za obdobje od 2024 do 2028, a v njem ni omenjena gradnja logističnega centra v Beltincih. V načrtu imajo za 785 milijonov evrov naložb, predvsem v povečanje zmogljivosti kontejnerskega terminala, gradnjo novega priveza, skladišč, dodatnih parkirišč in garaže. Poleg tega mora Luka Koper do leta 2030 elektrificirati pristanišče, kar bo finančno zahteven zalogaj.

Kako je Luka Koper prišla do Beltincev

Luka Koper je lastnica zemljišč v Prekmurju od leta 2008, ko se je prvič začelo govoriti o Lukinem zalednem terminalu Panonija v Lipovcih. Idejni oče projekta je bil takratni šef Luke Koper Robert Časar, ki je bil zaradi Panonije večkrat pri kriminalistih. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri zadevi Beltinci so bili akterji najprej obsojeni, na ponovnem sojenju leta 2022 pa so bili vsi akterji oproščeni obtožb. Nakup kmetijskih zemljišč v Prekmurju si je strateško težko razložit, še zlasti zato, ker so bile takrat v igri tudi druge lokacije, ki so bližje logističnim tokovom tovora.

Po mnenju logistov se logistični centri gradijo na križišču TEN-T koridorjev, ki je v Ljubljani. Kot je za častnik Finance povedal Janez Merlak, šef Adria Kombija, »so Beltinci daleč zunaj industrijskega bazena, zelo odročno, daleč od logističnega dogajanja. Zdi se, kot da nekdo želi premakniti zgrešeno naložbo.«

Družba Logis - Nova v lasti Luke Koper zemljišča v Beltincih oddaja in tam zdaj raste žito, piše časnik Finance.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2024 ob 7:30 Luka Rijeka gost

      youtu.be/-I49fwkQHC8

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2024 ob 8:39 gost

      Boljš bi bilo,da bi rasla pšenica ,vsaj naši otroci ne bi bili lačni.

      16 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2024 ob 8:56 gost gost

      JASNO TO JE PREKMURJE SEM SE NE VLAGA EDINO SE HODITE SLIKAT IN DOBRO JEST BANDA KJE SO POSLANCI ENO REČ BI LAHKO VSAK POVEDAL SAMO KLUMATE TAM V PARLAMENTU BOLI VAS BRIGA ZA PREKMURJE

      19 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.03.2024 ob 9:38 gost

      Vsaki si naj predstavlja,kaj in kakšno življenje bodo imeli naši vnuki in pravnuki? Vsi bi nekaj vsiljevali drugim, ko bi se pa kaj takšnega gradilo pred njegovim pragom, bi pa bil vik in krik.Naj samo lepo raste pšenica in žito.

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.03.2024 ob 11:06 Karel K. gost

      Ta logistični center v Prekmurje ne prinaša nobenega napredka in razvoja, toje isto, kot če bi tu naselili begunce. Zato naj rajši raste pšenica, ki pa tudi ne prinaša Prekmurcem izboljšanje življenja in nekega razvoja v tehničnem in tehnološkem smislu. Če se bo kaj gradilo, se mora graditi firma kjer se bodo lahko zaposlili zares izobraženi domačini in bodo poganjali razvoj ter se bodo izdelovali izdelki z veliko dodano vrednostjo. Da to hočejo sem preseliti dokazuje, da nas imajo poleg sibirije za neposlušne iz notranjosti slovenije, kot je zadnji med njimi Javšek, tudi ta tehnološko in razvbojno sibirijo, saj bi sem selili tisto kar jim tam kvari turistični razgled in smrdi.

      19 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.03.2024 ob 15:49 gost

      Od pšenice ki raste na prekmurski ravnici slovenci nimajo kruha. Kajti kmeteki vso pšenico izvažajo iz slovenijo za velik denar. V Sloveniji pa imamo pšenico iz tujine smeti. Za to kakovostno pšenico pa prekmurski kmeteki dobijo 5 krat plačno. Vse vrstne subvencije za točo, za sušo, za zmrzal pa, še in še.

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.03.2024 ob 15:52 gost

      Res nam je vseeno kaj bo na tej ravnici iak nimamo kruha iz tega. In tudi smrdelo več nebo. Kajti zadnje časa smrdi bolj kot v greznici.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.03.2024 ob 16:50 Karel K. gost

      Kjer se vrši proivodnja izdelkov in pridelovanje hrane po svoje smrdi, brez smradu ni razvoja. Tudi privatne osebne greznice smrdijo. Kako bo še smrdelo, če se bo zgradil ta terminal, hujše od gnojnice in nič koristi od tega ne bo le smrad in hrup. Nihče ni proti gradnji, vendar se naj gradi tisto kjer bodo imeli koristi naši otroci in vnuki, da ne bodo ostajali vrtnarski delavci, da ne bodo avstrijcem strojili kož, delali v gradbeništvu ampak se bodo doma izobraženi kadri zaposlili doma in bodo proizvajali izdelke po katerih bo povpraševal svet, da bodo polnili pokojninsko, zdravstveno in državno blagajno. Upamo lahko le, da se bodo vsaj naši vnzuki znebili teh sedanjih krvosesov na politični sceni, kateri kradejo kot srake v svojo korist in vkorist svojih rodbinskih in prijateljskih privilegirancev.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.03.2024 ob 17:35 ZAKAJ SE LAŽE gost

      ZAKAJ LAŽEŠ VIRAG ??? Ni mi jasno zakaj nasedate lažem na sobotainfo, samo da se nekaj piše, boljša laž kot pa ni nič pisati. Ne razumem pa Viraga in občino Beltinci kaj ima od tega, da ljudi nateguje in debelo laže od njih bi pa res pričakoval malo več razuma in resnosti. V Luki Koper od tega čisto nič ne vedo, niti tega ni v dolgoročnem planu (prihodnjih 10 let) Luke Koper, zato ne vem od kod take informacije Viragu in občini Beltinci. Zemljišče je res v lasti Luke Koper še iz časov propadlega in nič več od tega. Še zmeraj je to prvorazredno kmetijsko zemljišče in trenutna zakonodaja NE OMOGOČA da bi sploh lahko kdo sanjal, da bi na takem zemljišču gradil. OZADJE TEGA VSEGA PA JA TAKO: Po obtožnici naj bi se Časar in Pučko ter Jožef Hozjan in Robert Graj, ki sta krivdo priznala, pri načrtovanju investicije v zaledni logistični terminal Luke pri Beltincih dogovorili, da bo Inženiring Graj Luki Koper zaračunaval previsoke cene svojih storitev, v Luki pa da ne bodo preverjali opravljenih del. Graj naj bi izdajal napihnjene račune ali pa račune za storitve, ki so bile že plačane oz. niso bile izvedene. Pučko naj bi brez preverjanja odobril izplačilo. Očitana protipravno pridobljena premoženjska korist naj bi skupno dosegla več kot milijon evrov. VIR: STA 28. februar 2022

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.03.2024 ob 18:22 gost gost

      VSI STE LELEKI NAJ GRADIJO BAR NEKAJ OSTANE DOMA TELETA NE DELATI NASIP NEJ CESTE KA BI RADI POTEM PA JAMRANJE PREKMURJE ZAPOSTAVLJENO VSE ŽE MAJO PREK TROJAN KA PA MI MEKO TREBEŠ OD TEGA NEGA KRUHA KK

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2024 ob 20:47 GOST OB 18:22 gost

        PA KA SI LEJKO TAKŠE TELE. TI KI BI MORALI GRADITI - LUKA KOPER NIMAJO POJMA OD TEGA. SAJ PA BELTINSKI ŽUPAN NE BO GRADIL ON SAMO TERA NEKO PROPAGANDO, PA KAJ MISLI DA SMO VSI NORCI JEBENTI.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2024 ob 23:18 Karel K. gost

        18.22, za tebe bi bila tudi gradnja, če to površino enostavno prevlečejo z asfaltom od katerega Prekmurci ne bomo imeli nobene koristi. Nihče ni proti gradnji vendar ta mora koristiti prekmurskemu človeku in biti namenjena razvoju pokrajine, pa ne na najboljši zemlji ampak so v prekmurju tudi mesta, kjer se ne da kmetovati, pridelovati hrane in tam je potrebno graditi tovarne s perspektivo, ne pa logistični center za Luko Koper. Naj to zgradijo v Murglah. Če je to res, kar piše 17.35 potem pa je postal Pomurec portal nekredibilen, da zavaja in bralce poneumja z neresnicami. Saj pa niso pred pragom občinske volitve.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.03.2024 ob 19:30 Kamali gost

      Zemlja je vredna. Naši so se je dobesedno znebili. Se ne splača. Naj pasejo proste živali,travnike nazaj!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.03.2024 ob 20:56 gost gost

      LEVAK ZMOTANI GE JE DIM JE OGENJ PA NE OPOREKAJ KESNO STE SE ZMISLILI NA NJIVE KONČNO PA NEKDO SLUŽI Z TRAVO ZA ŠPORTNE OBJEKTE

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.03.2024 ob 21:26 Lendavčan1 gost

      Naj gradijo v luki Koper in konec.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.03.2024 ob 21:33 Kobra gost

      En gospod je napisal da vse smrdi,v krožniku mu ne smrdi??? No ja saj se vsi borijo za ukrajinsko pšenico kjer ne veljajo EU fitofarmacevtska zakoni ker oni niso v EU..samo ka je količina pa poceni.jeste zato cenejši kruh?? Nimam kmetije pa sem dojel zakaj se pomaga celo z miljončkom ki ga vlada da za strelivo.zakaj zahodni kapitalisti usrani nepomagajo vojaško Palestincem ali vsaj hrano dostavijo na silo od gladi umirajočim tam ni žit kot v Ukrajini ta stvar bi se pa tu zgradila na kakem hektarju ki itak ne pomeni veliko.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      26.03.2024 ob 4:27 Nepotrebn center gost

      Proti vojski https://youtu.be/I-by4mpi8no https://youtu.be/TdV6GHqMqO0 https://www.bild.de/video/clip/news-ausland/bild-lagezentrum-russen-vormarsch-im-osten-geht-weiter-87649424

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      26.03.2024 ob 13:14 Virag..... gost

      Župan nima težav z dajanjem obljub. Še več, na tem bazira njegov mandat. Za nerealizacijo bodo krivi drugi.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.