https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V državnem zboru razstava o življenju narodne skupnosti iz Prekmurja

22.03.2024 ob 15:00  

V državnem zboru so minulo sredo slavnostno odprli razstavo o življenju madžarske narodne skupnosti iz Prekmurja. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v uvodnem nagovoru med drugim dejala, da je bogata kulturna dediščina madžarske narodne skupnosti neizbrisljiv kamenček kulturnega mozaika Slovenije.

Zbrane je nagovoril tudi pobudnik razstave, poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horváth, ki je v svojem nagovoru med drugim povedal, da Madžari v Prekmurju z ohranjanjem svoje identitete prispevajo h kulturni, jezikovni in verski raznolikosti slovenske družbe.

"Danes bi želela poudariti predvsem pomen sobivanja in sožitja dveh sosednjih narodov. Slovenija je ponosna, da z ustavo zagotavlja pravico do zastopstva madžarske narodne skupnosti v parlamentu. Večkrat poudarjam, da nas različnost bogati," je še povedala predsednica DZ.

Spomnila je tudi, da je največji madžarski lirik Sandor Petofi, del svojega življenja preživel v Sloveniji, ter da je mogoče najti veliko skupnih točk v njegovem ustvarjanju ter ustvarjanju največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

"Madžarska avtohtona narodna skupnost v Prekmurju ima bogato zgodbo vztrajnosti in pripadnosti svojim koreninam. Skozi svojo kulturo, arhitekturno dediščino, kulinariko, umetnostjo, maternim jezikom in običaji ohranjamo svojo identiteto ter s tem prispevamo k kulturni, jezikovni in verski raznolikosti naše družbe" pa je dejal poslanec.

Dodal je, da razstava omogoča majhen vpogled v kulturo, arhitekturno dediščino in kulinariko prekmurskih Madžarov, in je plod dela in predanosti mnogih posameznikov in organizacij, ki si prizadevajo ohraniti in deliti njihovo dediščino.

V okviru kulturnega programa so nastopili dijaki Dvojezične srednje šole Lendava in pevski zbori dvojezičnih osnovnih šol iz Prosenjakovcev, Dobrovnika in Lendave.

Razstava, ki so jo včeraj odprli v DZ, simbolno obeležuje 15. marec 1848, ko se prekmurski Madžari spominjajo revolucije na Madžarskem in kasnejše vojne za neodvisnost, poroča STA.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Matija Sušnik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2024 ob 18:21 gost

      Kaj pa predstavlja debil Grims mad Prekmurci. Ali je že tako debilen da niti neve odkod prihaja.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.03.2024 ob 19:47 gost

      Iz stranke SDS so vsi z demenco. Naj vejo pa ima Januš grozni. Kajti včeraj na shodu je imel govor ker rega bi človek malo bolj pameten uvrstil za bolnico polje v Ljubljani. Enostavno ni sposoben preboleti poraza na volitvah. Na shodou pa je bila horda bolnih ljudi v glavi z prepihom.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.03.2024 ob 21:24 gost gost

      DEMENTNI SI TIJ KA SI ŠE ZUNAJ NEJ V UMOBOLNICI LEVAK

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.