https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Predstavili dogodke in logotip ob letu prleških vrednot in ljutomerskega kasača

25.03.2024 ob 14:04  

Mineva 150 let, odkar je Ljutomer gostil prve kasaške dirke na Slovenskem. Ljutomerska občina je zato letošnje leto posvetila ljutomerskemu kasaču, je na današnji novinarski konferenci povedala županja Olga Karba.


Na novinarski konferenci, ki je bila danes, 25. marca, v županatu Mestne hiše v Ljutomeru, so o razglasitvi leta, nastajanju logotipa in prireditvah Kasaškega kluba Ljutomer spregovorili ljutomerska županja mag. Olga Karba, oblikovalka Saša Aleksandra Aracki iz Studia Lift ter predsednik Kasaškega kluba Ljutomer Branko Kristl. Kot je pojasnila županja Karba, se želi občina z razglasitvijo leta ljutomerskega kasača pokloniti pionirjem tega športa in vsem, ki so vztrajali, da se je tradicija ohranila ter da je še živa in vzor za prihodnost.

V spomin na prve dirke 12. septembra 1874 v Ljutomeru bodo v Ljutomeru, Križevcih in tudi v Murski Soboti pripravili več dogodkov. Poleg kasaških dirk bo leto ljutomerskega kasača prineslo tudi slovesno akademijo, simpozij o pomenu reje kasaškega konja, rejcev in tekmovalcev v slovenskem prostoru ter razstavo, ki jo postavljajo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem iz Murske Sobote.

Simpozij bo septembra v Občini Križevci, kjer je največ rejcev ljutomerskega kasača v Sloveniji. Na njem po Kristlovih napovedih pričakujejo strokovne prispevke tako s področja veterine kot iz trenerskih voda in psihologije konj. Med predavatelji bo tudi častni občan občine Ljutomer Miran Puconja.

Na obletnico prvih dirk bodo 12. septembra v Ljutomeru odprli razstavo o kasaštvu, ki jo pripravljajo s pomočjo soboškega Pokrajinskega muzeja. Dva meseca bo razstava na ogled v Ljutomeru, nato pa še osem mesecev v Murski Soboti. "Prav je, da si lahko tudi ljudje iz širšega kroga ogledajo to zgodovino, saj imamo ogromno slikovnega materiala, pa tudi Grossmanov film o dirkah na Cvenu in to želimo pokazati vsem," je pojasnil Kristl.

Kasaški klub Ljutomer je v Sloveniji najstarejši, s 300 člani najštevilčnejši, po rezultatih pa tudi najboljši slovenski klub. "Imamo tudi ogromno mladih članov, kar je največje naše bogastvo," je poudaril Kristl. Člani ljutomerskega Kasaškega kluba imajo skupaj več kot 150 konj. V Ljutomeru kasaštvo ni le tradicija in zgodovina, ampak še vedno tudi realnost. Tamkajšnji hipodrom gosti številne dirke, letos pa bo na njem tudi otvoritev kasaške sezone, poroča STA. 

Foto: Občina Ljutomer

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2024 ob 14:16 Kujor gost

      Škoda, da neje sebe dola na logo

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2024 ob 14:41 No no gost

      te nan kuji vujdejo

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.