https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Društvo zbirateljev Pomurja »Lindva« predstavlja kulturno dediščino

31.03.2024 ob 15:15  

Od prejšnjega tedna je v avli hotela Thermal Resort v Lendavi na ogled tretja razstava v nizu, kjer društvo zbirateljev Pomurja "Lindva" predstavlja kulturno dediščino njihove krajine. 


Tokrat se predstavlja Eva Tivadar iz Kamovec, ki razen tega, da zbira kulturno dediščino Heteške krajine, je ena redkih certificiranih ljudskih umetnic slikanja oz. upodabljanja na velikonočne pisanice. Njene umetniško oblikovane pisanice so vključili v objem predmetov, ki predstavljajo "srebrnino" meščanskih družin iz 19. stoletja na področju širše okolice Lendave. Na ta način se bogastvo umetniškega ustvarjanja sooča z bogastvom/prestižem predmetov obrtniškega izražanja raznih mojstrov, ki so jih meščanske družine večinoma imele na ogled v svojih vitrinah. 

V okviru razstave bodo v režiji ljudske umetnice Eve Tivadar izvedene še tri delavnice za goste hotela kot tudi za domačine, kjer se bodo seznanili in preizkusili v slikanju na pisanice na starodaven način. Razstava bo na ogled do 15. aprila 2024, ko jo bo nasledila razstava umetniških in uporabnih predmetov ljudske keramike do prve polovice 20. stoletja iz zbirke Jožeta Muršiča.

Prva razstava je bila na temo modelarstva, kjer so meseca decembra in v prvi polovici januarja predstavili natančno izdelane modele vlakovnih kompozicij in lokomotiv.

Izdelujeta jih člana Leo Roudi - Siny in Tomislav Krajačič in predstavljajo uvid v zgodovino železniškega prometa od samega začetka do današnjih dni. Med razstavljenimi modeli so obiskovalci posebno pozornost namenili replikam Titovega modrega vlaka in osebnemu vlaku Adolfa Hitlerja.

Druga razstava je predstavljala tematiko likanja in likalnikov od 18. stoletja do prve polovice 20. stoletja (elektrifikacije) s področja Prekmurja. Predstavljeni likalniki iz zbirke Franca Korena so prikazovali prerez razvoja le teh tako glede oblik, materialov, namembnosti kot tudi uporabnosti v različnih dejavnostih. 

Foto: DZP "Lindva"

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.