https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes na pošto prvi paket izračunov dohodnine za lani

02.04.2024 ob 11:50  

Finančna uprava RS je danes zavezancem na dom po pošti poslala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2023. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila. Rok za vložitev ugovora se izteče 29. aprila 2024. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2024, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana do 29. maja 2024. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen konec maja.

Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi uradnih podatkov, s katerimi razpolaga Furs in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki ji jih morajo posredovati zavezanci za dohodnino. Ob prejemu mora zavezanec preveriti pravilnost podatkov, in če se z njim strinja, bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2023 so na pošto odpremili danes in jih lahko zavezanci pričakujejo v začetku aprila. V prvem svežnju so izračuni za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali dohodka iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti.

V prvem svežnju bo informativne izračune prejelo 930.749 zavezancev, od tega 130.990 z doplačili, 364.491 z vračili, 435.268 pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 34.875.397 evrov doplačil in 95.449.118 evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 266 evrov, povprečni znesek vračila pa 262 evrov.

Rok za ugovor se bo iztekel 29. aprila 2024, rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2024, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na transakcijski račun do 29. maja 2024.

Zavezanec mora v primeru nepravilnih podatkov podati ugovor sicer mu grozi globa od 250 do 400 evrov. Zaradi nekaj centov razlike pa ni treba vlagati ugovora, so opozorili na Fursu. Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo v ugovoru.

Tako kot pretekla leta, zavezanci prejmejo informacijo o morebitni izdaji njihovega informativnega izračuna dohodnine na spletni strani eDavki. Iskalnik bo odgovoril na vprašanje, če ji zavezanec sporoči davčno številko. Informativni izračun dohodnine bodo lahko zavezanci videli tudi na mobilni aplikaciji eDavki.

Naslednji sveženj informativnih izračunov dohodnine bo odpremljen 31. maja 2024. 

Glede plačila dohodnine na Fursu izpostavljajo, da lahko zavezanci plačajo dohodnino tudi preko eDavkov in s SEPA direktno obremenitvijo.

Glede letošnje odmere dohodnine so izpostavili še posebnost pri regresu in plačilu za poslovno uspešnost. V davčno osnovo se všteva le znesek regresa in/ali poslovne uspešnosti, v delu, ki presega 100 odstotkov povprečne plače zaposlenih, ki za leto 2023 znaša 2.220,95 evra.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2024 ob 0:41 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.