https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurec prejemnik zlatega znaka Jožefa Stefana

03.04.2024 ob 12:00  

Na Institutu Jožef Stefan so v okviru 32. Dnevov Jožefa Stefana podelili tradicionalne nagrade zlati znak Jožefa Stefana za najodmevnejše doktorske naloge na področju naravoslovno-matematičnih, tehniških, medicinskih in biotehniških ved v zadnjih treh letih. Med prejemniki je tudi dr. Aleks Smolkovič iz Čentibe.

Aleks Smolkovič z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko in z Instituta Jožef Stefan si je nagrado prislužil za doktorsko delo Odkrivanje strukture okusa v modelih nove fizike z natančnimi opazljivkami.

Spraševal se je, zakaj imata nestabilna sorodnika elektrona, mion in tauon, skoraj enake lastnosti elektronu, vendar popolnoma drugače občutita Higgsov bozon. Fascinirali sta ga tudi odprti vprašanji, zakaj je vesolje sestavljeno le iz elektronov, protonov in nevtronov ne pa tudi iz njihovih antidelcev, in kakšne so lastnosti delcev temne snovi, ki sestavljajo četrtino mase vesolja? Predlagal je več metod, ki na inovativen način, tudi z uporabo naprednih metod strojnega učenja, naslavljajo omenjene odprte probleme in so trenutno v fokusu eksperimentalne fizike. Izsledki njegovih raziskav bi lahko v bližnji prihodnosti pomagali k boljšemu razumevanju vesolja, od portalov s temno snovjo do strukture nove fizike, so zapisali na institutu. 

Ob prejemu zlatega znaka za najodmevnejše doktorske naloge je dr. Aleksu Smolkoviču čestital tudi župan Občine Lendava Janez Magyar: »Vaše delo, predanost in inovativni pristopi so navdihujoči in ponosni smo, da imamo tako izjemnega občana, ki s svojim delom pomembno prispeva k razvoju znanosti in razumevanju sveta okoli nas. Vaša nagrajena doktorska disertacija je izjemno pomembna in odmevna ter odraža vaše strastno prizadevanje za raziskovanje kompleksnih vprašanj fizike. Vaše dosežke cenimo in se veselimo nadaljnjih inovacij ter prispevkov, ki jih boste zagotovo še naredili v prihodnosti. Želim vam veliko uspeha pri vašem nadaljnjem delu in verjamem, da boste še naprej navdihovali z vašimi dosežki,« so zapisali na spletni strani občine.

Institut želi z nagrado zlati znak Jožefa Stefana spodbuditi mlade ljudi k še večji zavzetosti na znanstvenoraziskovalnem področju, kar je tudi svojevrsten poziv odgovornim ljudem v gospodarstvu, da to znanje čim učinkoviteje uporabijo.

Zlati znak podeljujejo domačim in tujim avtorjem najodmevnejših doktorskih del s področja naravoslovno-matematičnih, tehniških, medicinskih in biotehniških ved v zadnjih treh letih.

Foto: Marjan Verč, IJS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.04.2024 ob 13:10 gost

      Res so pravi filozofi. Face imajo kot kipi iz srednjega veka.

      1 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.04.2024 ob 13:14 gost

      Zelo lepo res lepa prihodnost je prd njimi. Samo ko bodo dobili službo v Sloveniji bodo že primerno stari za penzijo. Kajti država se zavzema da bodo ljudje delali do 67 leta.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2024 ob 19:03 123 gost

        Delovna doba ostane 40 let,pojdi prej z trajnim minisom, eni delajo že sedaj pri 70 letih

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.04.2024 ob 21:36 Pax gost

      Čestitke👏🏻👏🏻👏🏻

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2024 ob 22:02 Prekmurec8888 gost

      Cestitke! Da bi se enkrat lidgej znali zdtzate glupih in nespodpbnih komentarov. Nej grajali mo na vsakon koraki. San san mag. In ka zdaj te me grajali. Delan vse edino to nej ka san, brez poznanstva se lejko rit zbrisen...

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.04.2024 ob 0:39 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.