https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Balkonsko cvetje: Nasveti strokovnjakov za negovanje in vzdrževanje

12.04.2024 ob 6:05  

Vsako pomlad naše balkone, terase in okenske police oživijo z barvitimi preprogami cvetočega balkonskega cvetja. Da bi to cvetje resnično zasijalo v polni meri svoje lepote, pa ni dovolj le navdušenje ob prvem sajenju.

Od nihanja temperatur do nepredvidljivih vremenskih sprememb in nadležnih škodljivcev – vsi ti dejavniki lahko vplivajo na cvetenje, zato preverite nekaj ključnih nasvetov za nego balkonskega cvetja! 

Zasadite cvetje, primerno legi vašega balkona

Pri izboru balkonskega cvetja moramo upoštevati več faktorjev. Prvi je nedvomno lega našega balkona.

Preden izberete balkonsko cvetje, se vprašajte:

  • Je balkon obrnjen proti severu ali jugu?

  • Koliko sonca prejema čez dan?

  • Je izpostavljen močnim vetrovom?

Na sončnih balkonih se odlično obnesejo pelargonije, petunije, bršljanke, dipladenije, sončnice, verbene, bidens, portulaki in lantane, ki ljubijo sonce in so zaradi svoje odpornosti na sušo izjemno hvaležne za vzgojo ter cvetijo obilno, če jim zagotovimo dovolj vode in gnojila za balkonske rože.

Za bolj senčne lege so primerne begonije, fuksije, vodenke, lisaste mrtve koprive in fuksije, ki so manj zahtevne za vzdrževanje in jim občasno sušenje ne škodi pretirano. V senčnih legah je tudi sicer zalivanje manj pogosto, saj prekomerna vlaga lahko vodi v gnitje korenin in propad rastlin.

Pri ustvarjanju kombinacij balkonskega cvetja je ključno, da uporabimo domišljijo, ob tem pa pazimo, da si izbrane rastline med seboj ustrezajo po lastnostih in potrebah. Za sončne lege so odlične kombinacije, kot so verbena in afriški smilj ter pelargonije in suhe rože, ki skupaj tvorijo harmonične zasaditve.

V senčnih legah pa bodo lepe kombinacije ustvarile vodenke in lisaste mrtve koprive ali pa fuksije in gomoljne begonije, ki se med seboj dopolnjujejo tako po estetskih kot po rastnih zahtevah. 

Priprava in sajenje

Poleg tega, da upoštevate lego vašega balkona in temu prilagodite izbor balkonskega cvetja, sta obvezna oprema, ki jo boste potrebovali za uspešno sajenje in nego balkonskega cvetja, tudi ustrezna zemlja in gnojilo za balkonske rože.

Zemlja za balkonske rože je osnova za uspešno rast. Izberite kakovostno, bogato in dobro odcedno zemljo za balkonske rože, ki bo zagotovila, da bodo rastline prejele vse potrebne hranilne snovi in da korenine ne bodo gnile.

S sajenjem pričnete tako, da na dno lončka nasujete plast drenaže (npr. ekspandirane gline), nato dodate plast zemlje za balkonske rože in vanjo posadite rastline.

Še nekaj ključnih nasvetov:

  • Izberite rastline z dobro razvitimi koreninami za sajenje v lončke ali korita, ki naj bodo široka vsaj 20 cm in omogočajo odtekanje deževnice.

  • Balkonske rože sadite v aprilu in maju, glede na lego, ki ustreza izbranim rastlinam.

  • Uporabite kakovostno gnojilo za balkonske rože in specializirano zemljo za boljšo rast in zdravje rastlin.

  • Gnojilo dodajte teden dni po sajenju, saj prispeva k razvoju mikrobne flore, izboljša strukturo tal, povečuje zračnost in zmožnost zadrževanja vode. 

Nega balonskega cvetja

Redno gnojenje z gnojilom za balkonske rože

Uporabite kakovostno tekoče gnojilo, ki ga med zalivanjem dodate vodi.

Gnojite enkrat na teden od junija do jeseni, ko rastline najbolj potrebujejo hranila.

Pravilno zalivanje

Zalivanje je ključnega pomena za optimalno nego balkonskega cvetja. V isto korito sadite balkonsko cvetje z enakimi potrebami po vodi. Zalivajte zjutraj ali zvečer, da se izognete izhlapevanju vode v največji vročini.

Pri tem moramo biti pozorni, da rastlin ne zalivamo prekomerno, saj bi to lahko povzročilo gnitje korenin.

Rastline z obiljem listov zahtevajo več vode, medtem ko ga tiste z mesnatimi in povoskanimi listi potrebujejo manj. 

Razmislite lahko tudi o namestitvi namakalnega seta za balkon. Ta sodoben sistem ne samo, da prihrani čas in zmanjša porabo vode, ampak je zasnovan tudi za enostavno prilagajanje vašim potrebam.

S sposobnostjo namakanja do 18 cvetličnih loncev, sistem namakalnega seta za balkon, ki ga najdete v trgovini Metrob, omogoča prilagodljivost glede oblike in postavitve, ne zahteva zakopavanja in je združljiv z drugimi namakalnimi sistemi.

Namakalni set za balkon omogoča popolno avtomatizacijo z dodatnim merilnikom vode in zagotavlja optimalno delovanje pri pravilno nameščenem reducirnem ventilu in polovici uporabljenih kapljačev. Za uporabo namakalnega sistema iz cistern ali zbiralnikov vode je potreben pritisk 1 bar, kar lahko dosežete z namestitvijo cisterne na ustrezno višino.

Pri uporabi cisterne višje od 10 metrov je potreben regulator pritiska, medtem ko pri nižji namestitvi cisterne sistem še vedno deluje, a z daljšim časom namakanja.

Ta sistem ponuja praktično rešitev za vse, ki želite svojemu balkonskemu cvetju zagotoviti optimalno zalivanje z minimalnim trudom!

Odstranjevanje odmrlih cvetov

K negi balkonskega cvetja spada tudi redno in dosledno odstranjevanje odmrlih cvetov (najbolje s škarjami), saj le-to spodbuja nastanek novih cvetov in zagotavlja bujno cvetenje.

Posebno pozornost je treba nameniti tudi morebitnim škodljivcem in boleznim.

Redno pregledovanje listov in pravočasno ukrepanje lahko prepreči večje težave in zagotovi, da bo vaše balkonsko cvetje ostalo zdravo in cvetelo v vsem svojem polnem potencialu.

Da bi zagotovili bujno in zdravo cvetenje, je ključna dosledna nega balkonskega cvetja skozi celo rastno dobo. Sledite vsem smernicam in vaš balkon se bo spremenil v pravo pašo za oči, ki bo pritegnila tudi občudovanje sosedov in mimoidočih! 

 * Oglasni prispevek

    Fotogalerija