https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ZABAVA

Kreativni dvojec se je predstavil na Inštitutu za slavistiko na Dunaju

23.04.2024 ob 14:10  

Kreativni dvojec, ki pod imenom Panonski MuzBes ustvarja na obali Panonskega morja, sestavljata pisateljica Norma Bale in glasbenik Iztok Rodež. Sta se v četrtek, 18. aprila, predstavila v okviru dogodka Tradicionalni slovenski večer na Inštitutu za slavistiko Univerze na Dunaju. V enournem programu sta prepletala prozo in glasbo.


Avtorica je predstavila kratke zgodbe iz zbirke Ptice dronovke (2021), ki se dotikajo slovenskih zamejskih prostorov skozi perspektivo učiteljic in nov roman Agregat (2023), ki v ironičnem tonu predstavlja politično zgodbo Miroslava Gumpeka, prepredeno z elementi kriminalke in umetne inteligence. Iztok Rodež je z džezovsko ambientalnimi in improviziranimi interpretacijami svojih skladb, ki jih ustvarja bodisi v okviru kvarteta džeZZva ali samostojno, predstavil svoje videnje zvočnih podob z obrobja Panonskega morja.

Pisateljica Norma Bale je na slovensko literarno prizorišče stopila na začetku tega tisočletja z objavami pripovedne proze v literarnih revijah in skupinskem romanu Sekstant (2002), ki so ga pripravili skupaj s Štefanom Kardošem in Robertom Titanom Felixom in je bil naslednje leto uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik. Literarno pot je nadaljevala z dvojezično slikanico Rdeči balon/Der rote Ballon v soavtorstvu z Metko Strgar (2005) in večimi drugimi deli kot so Halka, Ptice dronovke, Karamel in Agregat. Nekaj njenih kratkih zgodb je prevedenih v nemščino in angleščino. Je organizatorica prireditev, publicistka in kolumnistka. Leta 1995 je bila začetnica slovenskega pouka za otroke slovenskih izseljencev in avstrijske otroke v jugovzhodnem delu avstrijske Štajerske.

Iztok Rodež je glasbenik po duši. Na slovenski glasbeni sceni je v različnih zasedbah prisoten zadnjih 35 let. Odlikuje ga brezkompromisen pristop do glasbe, predvsem v avtorskem smislu. Je eden glavnih kreatorjev uspešne glasbene zgodbe džeZZva, s katero razvijajo avtorsko moderen in samosvoj umetniški pristop do glasbe. Na slovensko glasbeno sceno so opazno stopili leta 2014, s prvencem džeZZva, ki je bil uvrščen med 20 najboljših slovenskih plošč po izboru glasbenih urednikov RTV Slovenija. 

So prejemniki plakete 2020 za pomembne kulturne dosežke, ki jo podeljuje Mestna občina Murska Sobota. Iztok Rodež je avtor ali soavtor večine skladb kvarteta. V svojih kompozicijah spretno in prefinjeno prepleta panonski melos in zvoke drugih kultur. Zanj je značilen zelo subtilen pristop do glasbe, brez tehnično virtuoznih posegov. 

naslovna fotografija: arhiv Pomurec*, Iztok Rodež

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2024 ob 15:23 gost gost

      Pisec članka, preberi še enkrat uvodnk,, prej, kot ga daš v objavo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.