https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji največ delovno aktivnih in najnižja brezposelnost v preteklem desetletju

27.04.2024 ob 6:00  

V letu 2023 je Slovenija dosegla zavidljive rezultate na področju zaposlovanja, saj je zabeležila največje število delovno aktivnih v zadnjem desetletju. Po končnih podatkih je bilo lani delovno aktivnih okoli 989.000 oseb, kar je predstavljalo povečanje za 0,3 % v primerjavi z letom prej.


 

To je spodbudna novica za gospodarstvo države, saj je bil porast zaposlenosti zaznan tako med samozaposlenimi, katerih število se je povečalo za 3,4 %, kot tudi med zaposlenimi, kjer je ostalo na stabilni ravni 848.000 oseb. Kljub temu je opazen padec števila pomagajočih družinskih članov, ki je upadel za 3,5 % na približno 19.000 (Vir: SURS)

Brezposelni in delovno aktivni v Sloveniji, vir: SURS

Zmanjšanje brezposelnosti prispeva k izboljšanju gospodarskega stanja

Poleg tega je bil opazen zmanjšan trend brezposelnosti, saj je bilo lani brezposelnih približno 38.000 oseb, kar predstavlja 9,0 % manj kot v letu 2022. Stopnja brezposelnosti se je v primerjavi z letom 2022 znižala za 0,4 odstotne točke, kar je pripomoglo k splošnemu izboljšanju gospodarskega stanja. Znižanje stopnje brezposelnosti je bilo opazno tudi med različnimi izobraževalnimi skupinami prebivalstva.

Poleg tega so se znižale tudi stopnje dolgotrajne in zelo dolgotrajne brezposelnosti, kar dodatno kaže na stabilnost trga dela. Število podzaposlenih je ostalo primerljivo z letom prej, vendar je bilo opaziti več podzaposlenih med ženskami in v vzhodni Sloveniji.

Podzaposleni po kohezijskih regijah, Slovenija (vir: SURS)

Skupno gledano je Slovenija v letu 2023 dosegla zgodovinske mejnike na področju zaposlovanja, saj je zabeležila največje število delovno aktivnih in najnižjo brezposelnost v zadnjem desetletju, kar predstavlja spodbudno napoved za nadaljnji gospodarski razvoj države.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.04.2024 ob 7:40 Karel K. gost

      Ti podatki so trend iz prirejene statistike sedanji politični srenji. Nezaposlenosti ni ali je zelo nizka, ker so mladi strokovno usposobljeni in delavni, posebej mladi in tisti srednjih let odšli v tujino in so si tam zagotovili vsakdanji kruh, morda tudi za svoje svojce v Sloveniji in ti na ta način ne udarjajo po bobnu revščine. Da je to res, da se ljudje izseljujejo, pokazuje trend povečanja delovno aktivnih državljanov, ki je celo na temelju te prirejene statistike skoraj ničen. Tudi luknja v pokojninski in zdravstveni blagajni je vedno večja zaradi tega, saj se zdravstvene storitve dražijo, pokojnina se apotekarsko povečuje, prispevkov v obe blagajni pa ni več, saj ni več zaposlenih in tudi plače teh se ne zvišujejo vzporedno z inflacijo, z dvigom cen. Zato je to hvaljenje le namenjeno politični propagandi vladajoče politične srenje in zakrivanje problemov v državi.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2024 ob 18:26 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.04.2024 ob 8:22 kilonja gost

      V Sloveniji največ delovno aktivnih in najnižja brezposelnost v preteklem desetletju...super informacija, realno stanje je pa da imamo največjo draginjo v zgodovini Slovenije. Dobro gre samo dvoživkam, pa ne samo zdravnikom ampak že vsaki čistilki ki ob službi dela na črno še itd... Da ne omenjam horde tujcev ki izvajajo neštete pozidave po Sloveniji v bistvu sami za sebe in za kapitaliste ki bogatijo z evropskimi sredstvi in z navitimi cenami . Slovenija je uradno postala s to vlado raj za lopovščino .

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2024 ob 11:26 Lali gost

        Tele Janševo če vlada hodi od vrat do vrat in dviguje cene,,cene avtov in njihovi servisi so šle v nebo,,Hojs je nedavno v tarči izjavil če golf v Nemčiji stane 30 tisoč je prav da je ta cena pri nas ista, poleg tega pa se do sedaj noben davek ni dvignil,,za plačo pa poskrbi pri delodajalcu

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2024 ob 19:27 123 gost

        Omenjaš horde tujcev ne vidiš pa da so danes na državni praznik delali pri slovenskem delodajalcu Slovenci pa počitnice in pikniki

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.04.2024 ob 12:33 gost

      Tujci gospodarijo z Slovenijo in skrivajo umazan denar najvec v nepremicninah, denar katerega so dobili na neposten nacin med tem pa mladi Slovenci morajo drago placevati pri navitih cenah v lastni domovini nepremicnin.....Zanimivo zakaj tile tujci z denarjem rinejo prav v Slovenijo ?

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2024 ob 17:35 Bobo gost

        Zakaj je čistilka iz Bosne leta 2022 dobila tri neprofitna stanovanja, ki jih sedaj po visoki ceni oddaja? In zakaj Snežić dobiva podporo kljub temu, da ima en kup nepremičnin, novogradenj in to v Sloveniji? Da ne govorimo o avtoparku? Vse to so posledice nastavkov SDS a katera obvladuje ključne položaje v javni upravi, preko katere se napaja celotna slovenska mafija. Upam, da se bo naredila čistka tudi na tem področju.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.04.2024 ob 14:00 smrkci gost

      LAŽETE MATER VAM JEBEM KOT HUDIČ.Kapitalisti so pridne delavce,prisilili da umirajo na obroke tujce pa zaposlili,tako delajo z pridnimi delavci kapitalisti mater si jebite kapitalisti.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.04.2024 ob 19:28 Rick gost

      Po moje imamo tudi rekorden procent ljudi na minimalcu, a o tem se ne sme govoriti...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.04.2024 ob 14:56 kilonja gost

      123..tudi jaz delam za praznike,2.5.bom 13 ur v službi med tem ko bodo bosanci roštiljali kozle v Bosni ..pišeš kot če bi delali zastonj ko delajo ob praznikih in za vikende mislim da ne;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.04.2024 ob 15:51 lujz gost

      Sami lenuhi se oglašate !Delajte pošteno pa boste pošteno plačani ! Meni nič ne manjka 1

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.