https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Počastili spomin na kiparja Györgya Zalo

18.04.2024 ob 11:00  

Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava je v sodelovanju z drugimi javnimi zavodi in inštitucijami pripravila sklop dogodkov, ki slavijo spomin na kiparja Györgya Zalo.

Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava v sodelovanju z drugimi javnimi zavodi in inštitucijami že vrsto let pripravlja sklop prireditev, ki so jih poimenovali V spomin na Györgya Zalo. Tudi letos so se ob počastitvi njegovega rojstva zvrstili številni dogodki in predstavitve.

Med že tradicionalne sodijo polaganje vencev pri doprsnem kipu Györgya Zale na trgu v Lendavi in spominska slovesnost. Minulo soboto se mu je poklonil tudi lendavski župan Janez Magyar in položil venec pri njegovem doprsnem kipu.

Potekala je tudi otvoritev likovne razstave umetniških stvaritev učencev dvojezičnih osnovnih šol z območja Lendave. Ob tej priložnosti so podelili tudi nagrade za najboljša dela. Ustvarjalcem in nagrajencem je čestital tudi župan Janez Magyar. 

"György Zala se je rodil 16. aprila 1858 v meščanski družini takratne Dolnje Lendave kot György Mayer. O letih, ki jih je družina preživela v Lendavi, je znanega le malo. Srednjo šolo je končal v Budimpešti, nato pa se vpisal na tehniško fakulteto, s katere pa se je kmalu prepisal na šolo za modeliranje in risanje. Želeč je postati slikar, toda Adolf Huszár ga je zvabil h kiparstvu. Postal je eden najbolj znanih, delovnih in zavzetih kiparjev na prehodu stoletja, ki je v kiparskih stvaritvah utelesil mnoge junaške, a hkrati tragične trenutke in osebnosti madžarske zgodovine.

V dolgoletni plodni in uspešni umetniški karieri sta mu pozirala tudi cesar Franc Jožef in njegova soproga Elizabeta. Bil je profesor na akademiji, prijateljeval je z umetniško, politično in družbeno elito takratne monarhije. Njegovo najbolj znano delo je milenijski spomenik na Trgu herojev v Budimpešti. Umrl je 31. julija 1937, pokopan je v Budimpešti." 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Občina Lendava (MMR)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2024 ob 11:04 gost

      Madžari se šopiri jo po lendavi 100 na uro. Vsak mesec imajo 35 krat kak praznik nekemu madžaru v spomin. Res Lendava 110 procentov madžarska.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2024 ob 11:23 LENDAVČAN gost

      samo še praznik HORTI MIKLOŠA manjka pa so komplet potem jim ORBAN da forinte.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2024 ob 13:18 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.04.2024 ob 15:21 micikaaaaa gost

      Mađare naj slavijo na Mađarskem.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.04.2024 ob 15:54 vbran gost

      V BRAN MADZAROM ker ko je kaj slovenskega nas slovencev NI iz ozadja smo glasni, ko pa je potrebno pokazat in izrazit narodno zaves pa smo PRPE

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.04.2024 ob 7:34 gost

      Madžarska skupnost slavi svoje umetnike, naša ministrica dvoživka za kulturo pa lazi po Čebinah in Kumrovcu in slavi krvavo komunistično revolucijo.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.04.2024 ob 8:58 gost gost

      Vogri naj slavijo srečo, ka so nej pod debelin diktatoron. To, ka delajo v Lendavi je že sramota, nej samo smešno. Šopirjenje za naše peneze - do kda še?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.04.2024 ob 11:17 Lendavčan1 gost

      Imajo se za manjšino, obnašajo se pa zelo drugače in to ni prav.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.04.2024 ob 21:03 Mah gost

      Nimam nič proti madžarom vsaka jim čast dosti več razkrivajo kot Slovenija v Porabje orban je predsednik kak mora biti no vseeno se bojim da bodo kje začeli slaviti madžarskega vojnega zločinca v Prekmurju Jožefa šardija ki je dal postrelili talce v črnskih mejah eden je mel srečo pa na koncu pobegnil,tak malo o zgodovini

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.