https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Aprilski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine

24.04.2024 ob 10:55  

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je 17. aprila gostil aprilski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega delovanja med rojaki na Madžarskem jih je popeljala področna podsekretarka za šolstvo v Porabju, profesorica slovenščine, dramaturginja, lektorica in urednica Valentina Novak. Zbrane sta navdušila mlada ponosna porabska Slovenca Stefania Dravecz in Mate Labritz.


Pogovor je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar. Tokratna gostja, ki je že v drugem razredu vedela, da bo učiteljica, še danes čuti, da ji je svet najbližje prav skozi književnost in jezik. »Slovenščina omogoča mnogo kreativnosti,« je poudarila. Prav ustvarjalnost, inovativnost, domiselnost so ji nedvomno prav prišle tudi, ko jo je življenje poneslo v Porabje.

Delo s Porabci je drugačno. Skromnost, visoko postavljene vrednote, pripadnost, soodvisnost, mehkoba so odlike, ki jih tako ceni med porabskimi ljudmi. »Izjemni so,« je opisala rojake, ki živijo onkraj madžarske meje. Meje, ki je močno zaznamovala karakter tamkajšnjega prebivalstva. Danes Porabje doživlja kot ideal. »To je skupnost, ki drugače diha. Toliko so me naučili mladi, pa tudi odrasli,« je poudarila in dodala, da je Porabje, kljub svoji majhnosti, zelo sposobno proaktivnega pogleda v prihodnost. S prekmurščino in sorodno porabščino se je ukvarjala tudi v monografiji Prekmurščina, kinč predragi.

Veličina tega jezika, ki je skozi čas postala narečna tvorba, je razvidna že iz dejstva, da je bila med prvimi dvanajstimi jeziki sveta, v katerega je bilo prevedeno sveto pismo. Gostja se je rada ukvarjala tudi z gledališčem. Je del njenega življenja, strast, ki ga je skozi obdobja negovala. Z veseljem to ljubezen prenaša tudi na svoje učence in mlade. To je prostor, kjer učenci neverjetno hitro napredujejo tudi pri jeziku. V prihodnje jih čaka mnogo projektov, s katerimi želijo podpreti in motivirati otroke, mlade pri učenju jezika. Eden izmed projektov, ki se ga vedno z veseljem loti je tudi v publikaciji Porabje skozi otroške oče.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostijo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imajo tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2024 ob 19:40 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 8,000-67,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.