https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Hrano, ki je nočemo pojesti, najpogosteje zavržemo. Kaj vse zavržemo?

24.04.2024 ob 6:00  

Danes obeležujemo slovenski dan zavržene hrane, ki letos poteka četrtič. V Sloveniji je leta 2022 nastalo nekaj manj kot 151.000 ton odpadne hrane. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, je prebivalec Slovenije v povprečju zavrgel 72 kg hrane.  


V opazovanem letu je največ odpadne hrane nastalo v gospodinjstvih, 47 odstotkov. Sledili so gostinstvo in strežba hrane s 37 odstotki, trgovina z živili z 9 odstotki in proizvodnja hrane s 7 odstotki.

Večina odpadne hrane je bila predelana anaerobno v bioplinarnah  in aerobno v kompostarnah, v vsakih po 39 odstotkov. V obratih za mehansko-biološko obdelavo (MBO) mešanih komunalnih odpadkov se je pred odlaganjem biološko stabiliziralo 21 odstotkov odpadne hrane. Manj kot 1 odstotek celotne količine pa je bil obdelan na druge načine (npr. ponovno rafiniranje olja, sežig in drugi postopki biološke predelave).

Nizka samooskrba s sadjem

Leta 2022 je bila Slovenija 86-odstotno samooskrbna z mesom, 72-odstotno z žiti, 39-odstotno z zelenjavo, 36-odstotno s krompirjem in 29-odstotno s sadjem (letina sadja je močno odvisna od vremenskih razmer in se zato med leti precej spreminja). V primerjavi z letom 2002 se je samooskrba z žiti zvišala za 9 odstotnih točk, upadle pa so stopnje samooskrbe pri zelenjavi (za 3 odstotne točke), mesu (11 o. t.), sadju (30 o. t.) in krompirju (49 o. t.).

Vir: SURS

Za hrano okoli 15 odstotkov vseh izdatkov za življenjske potrebščine

Gospodinjstva v Sloveniji so leta 2022 za nakup hrane v povprečju porabila skoraj 3.700 evrov ali 15,2 odstotka vseh izdatkov za življenjske potrebščine. Največ sredstev so namenila za meso in mesne pripravke (831 evrov), sledili so izdatki za žita in žitne izdelke (641 evrov) ter za predpripravljeno hrano (500 evrov).

Hrana dražja za skoraj odstotek

Marca letos je bila hrana za 0,8 odstotkov dražja kot pred letom dni. Najbolj so se zvišale cene sadja, za 8,9 odstotkov, najbolj pocenila pa so se olja in maščobe, 9,7 odstotkov, poroča Stastični urad Republike Slovenije.

Vir: SURS

Nasvet Zveze potrošnikov Slovenije

Starega kruha ne zavrzite. Star kruh, ki je varen za uživanje, brez plesni, spremenjenega vonja, barve okusa in je manj svež, naj se uporabi za tople sendviče, krutone za juho ali bruskete. Suh pa za kruhove cmoke, drobtine ali pa kot hrano za ptičke. 

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2024 ob 7:06 gost

      Hrano mečejo stran tisti keri jo dražijo. To so pa kmetje dobavitelji in trgovci. Ti oligarhi tajkuni lobisti imajo več kot preveč zato so oni tsti ki se z hrano obmetavajo.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.04.2024 ob 19:40 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 8,000-67,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.04.2024 ob 7:13 gost

      V Sloveniji več kot 50 tisoč ljudi nima posebno za 1 obrok kamoli za 3 obroke. Ti ljudje sigurno ne mečejo hrane vstran. Veliko trgovcev vlači domov hrano po akciji kaj ostane pred koncem delavnega časa. Ta hrana pa večino ostane v košaj za odpad. Bogatuni pokupijo vse kar vidijo potem nimajo časa in volje za kuhati posledično pa vse roma v koš.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.04.2024 ob 10:40 svinjarija gost

      Gospodinjstva ne mečejo stran hrane, večino olupkov in kosti pač ne jemo. To kar je bioodpadkov iz gospodinjstev so nekoč pojedle svinje in kokoši. Hrano mečejo stran prekupčevalci, trgovine, restavracije in bogataši.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.04.2024 ob 11:51 gost

      Kaj pa narediš, ti revež, če ti ti določeno živilo v hladilniku začne pisniviti. Ali to tudi poješ?! Kaj pa narediš, če ti en sadež zgnije. Ali ga tudi poješ? Kaj narediš, če dobiš črve v kako živilo. Ali to tudi poješ?

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.04.2024 ob 12:33 gost

      Črvi se nplodijo v hrani pri tistih ljudeh keri vse pokupijo pa na bašejo v hladilnik. Nikoli pa tisto ne uporabijo zato se njim vse pokvari posledično pa vse zavržejo. Štefkaš črv.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.04.2024 ob 14:39 ...... gost

      ne kupuj hrane, če ti v hladilniku pisnivi, ni ti treba vse po akciji kupit, pusti tistim, ki imajo manj denarja, da si kupijo in takoj pojejo, štekaš bumbar ob 11:51 uri

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.