https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Pomurec in Prekmurka med nominiranci za nagrado kresnik

23.04.2024 ob 11:55  

Znani so nominiranci za nagrado kresnik, ki jo časnik Delo podeljuje najboljšemu romanu leta. Med desetimi nominiranci se za nagrado letos potegujeta tudi Vlado Žabot iz Razkrižja in Laura Buzeti iz Bakovcev.

Strokovna žirija je pregledala več 185 romanov in v širši nabor finalistov uvrstila deset del, od tega sedem romanov avtoric in tri romane avtorjev, ki so izšli pri petih založbah, poroča časnik Delo. 

Laura Buzeti se za kresnika poteguje z romanom Posuj se s pepelom vaših očetov, Vlado Žaboto pa z romanom Gral.

Med izbrano deseterico sta poleg njunih romanov še Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski, O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja, Kenozoik Blaža Kutina, Toxic Eve Mahkovic, Pričakovanja Anje Mugerli, Težka voda Pie Prezelj, Tri barve za eno smrt Janje Rakuš in Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk.

Strokovna žirija, ki jo sestavljajo Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič, bo čez en mesec izbrala zadnjih pet finalistov, 34. nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta pa bodo podelili 23. junija.

Laura Buzeti: Posuj se s pepelom vaših očetov

Zgodba knjižnega prvenca študentke psihologije Laure Buzeti sledi doživljanju glavnih likov Otta Gottlieba ter Dorote in Floriana Janowskega ob tridnevnem obisku nemškega kanclerja Willyja Brandta leta 1970 v Varšavi. Ta je tedaj razdelil javnost, ko je pokleknil pred spomenikom uporu v varšavskem getu med drugo svetovno vojno.

Gesti prisostvujejo tudi omenjeni romaneskni liki, za katere Brandtov obisk pomeni soočanje s preteklostjo, spomini ter kolektivnimi in osebnimi travmami. V ospredju je tako na eni strani tragična zgodba družine Janowski, na drugi pa doživljanje kolektivne krivde in prevzemanje ¬odgovornosti.

Vlado Žabot: Gral

»Roman Gral se dogaja v času po prvi svetovni vojni. A vse to dogajanje s posvetilom, prologom in epilogom vred je pravzaprav metafora o moči literature in pristnega človeškega pesništva,« je o svojem zadnjem zgodovinskem romanu povedal »oče kresnika« Vlado Žabot.

»Kot že vsaj v Volčjih nočeh in Pastorali spremljamo dramo široke palete človeških nagonov ter obupno prizadevanje za njihovo preseganje, seveda v gosti, nemalokrat groteskni atmosferi, polni poganskih ter krščanskih motivov,« je o Gralu zapisal kritik Kristjan Rakar, obenem pa poudaril, da kljub preizkušeno učinkovitemu slogovnemu receptu roman najbolj izstopa po umetelno dovršeni idejni plati, poroča časnik Delo.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.