https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Kamencih potekal posvet o opolnomočenju Rominj

26.04.2024 ob 6:05  

V romskem naselju Kamenci v občini Črenšovci je ob zaključku projekta Naprej potekal posvet o opolnomočenju Rominj o vprašanjih enakosti spolov. Sodelujoči govorci in tudi slušatelji posveta so se strinjali, da je izobrazba mladih ključna za izhod iz kroga diskriminacije na podlagi spola.


Na posvetu so sodelovale programska direktorica Inštituta za proučevanje enakosti spolov Ana Pavlič, županja Občine Črenšovci Vera Markoja, romska svetnica Občine Lendava Nataša Horvat ter Andrea Celija in Maja Mamlić iz vladnega urada za narodnosti. Prisotna sta bila še romski svetnik Občine Črenšovci Ludvik Horvat in romski svetnik Mestne občine Murska Sobota Darko Rudaš.

Ob zaključku projekta je Ana Pavlič predstavila tudi analizo anonimne ankete o doživljanju diskriminacije, v kateri je sodelovalo 100 Romov. Ta je pokazala na po njenih besedah zelo zaskrbljujoče dejstvo, da so Romi doživeli diskriminacijo na področju zdravja, na trgu dela in zaposlovanja ter na področju socialnega varstva. 

Po besedah Markoje je v občini sodelovanje z romsko skupnostjo zgledno ter da vse težave rešujejo sproti, v naselju Kamenci pa z naložbami skrbijo za pomoč in razvoj. Lendavska svetnica Horvat je povedala, da se je z Romi treba veliko pogovarjati, le na tak način so se pripravljeni odpreti in sprejeti pomoč. Po besedah Celija in Mamića se je treba bolj približati vsakemu posamezniku in romski družini. Vsi pa so se strinjali da je tisto, kar bo mlade Rominje opolnomočilo, jim dalo samozavest in omogočilo izhod iz kroga neenakosti, izobrazba.

Ob zaključku projekta so zapisali posebna priporočila za odločevalce, ki jih bodo poslali vsem ustvarjalcem javnih politik na lokalni in nacionalni ravni. V projektu s polnim imenom Na prešečišču (ne)enakosti: opolnomočenje Rominj in romskih skupnosti za vprašanja enakosti spolov, so izvedli še druge aktivnosti. Pripravili so več izobraževalnih delavnic, vzpostavili regijski odbor, sestavljen iz več deležnikov, ki se je večkrat tudi sestal. Pripravili so tudi publikacijo z naslovom Naprej, v okviru študijskega obiska pa so obiskali romsko naselje Pušča v Murski Soboti, poroča STA. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2024 ob 13:01 Gost gost

      No še en projekt zaradi projekta. Opet zraven Rudaš, kot pri vsakem drugem projektu za Rome. A Romi od tega nimajo nič. Pri ostalih projektih za Rome pa je zraven Muc. Si veselo talajo!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.