https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Inflacija na mesečni ravni 1,0-odstotna, na letni ravni 3,0-odstotna

03.05.2024 ob 6:05  

Življenjske potrebščine so se v primerjavi z lanskim aprilom povprečno podražile za 3,0 odstotke, v primerjavi z letošnjim marcem pa za 1,0 odstotek. Pri storitvah so se cene na letni ravni v povprečju zvišale za 4,5 odstotkov, pri blagu pa za 2,3 odstotke.


Letna inflacija navzdol

Rast cen se je v aprilu na letni ravni znižala na 3,0 odstotke. Nazadnje smo tako nizko letno stopnjo inflacije izmerili oktobra 2021. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 3,2 odstotka oz. 1,8 odstotkov, medtem ko so cene trajnega blaga upadle za 0,7 odstotkov.

K letni inflaciji so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale za 4,8 odstotkov višje cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo. Za 7,3 odstotkov dražje nastanitvene in gostinske storitve so dodale še 0,5 odstotne točke.

Mesečna inflacija 1,0-odstotna

Aprila so bile cene življenjskih potrebščin v primerjavi s prejšnjim mesecem v povprečju višje za 1,0 odstotek. K mesečni inflaciji so največ, 0,5 odstotne točke, prispevale podražitve v skupini rekreacija in kultura – v tej je Statistični urad RS najizrazitejši dvig cen zaznal pri počitniških paketih (za 13,8 odstotkov). Za 4,2 odstotka dražja oblačila in obutev so k mesečni inflaciji dodale 0,3 odstotne točke.

Harmonizirani indeksi cen življenjskih potrebščin

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v aprilu 3,0-odstotna (v prejšnjem aprilu 9,2-odstotna). Mesečna rast cen je znašala 0,7 odstotkov. Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 1,9 odstotkov, cene storitev pa za 5,1 odstotek. Blago dnevne porabe se je podražilo za 3,0 odstotke in poltrajno blago za 1,0 odstotek, medtem ko je bilo trajno blago cenejše za 1,6 odstotka, poroča statistčni urad Republike Slovenije. 

Vir: SURS

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.05.2024 ob 8:08 Karel K. gost

      Neverjetno kako nizka je inflacija v Golobovi glavi in njemu podrejenim statističnim uradom. V sosednji Avstriji je na letni ravni enkat višja. Pa v Nemčiji in drugih zahodnih demokratičnih in gospodarsko razvitih državah. Kdaj bo se že v tej državi končalo to tekmovanje Golobove ekipe v ponarejanju dejanskega stanja s čemer zavaja državljane in se bori za drugi mandat, pa še je na sredini prvega in v tem času ni naredil nič drugega kot probleme, še vedno naganja janševe kadre in tiste katere je on nastavil pa so mu nastavili ogledalo in v obraz povedali, da je navaden populist in politikant kateri nima nič skupnega z razumevanjem funkcioniranja gospodarstva in države.

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2024 ob 10:43 Džaoži gost

        Ubogi, ubogi vsevedni Kalimero Karlek. Kakšna krivica se mu godi, vse ve, na vse se razume, vsem soli pamet, pa ga nihče ne "šmirgla". Le kako mora revež trpeti ob vseh krivicah, ki se mu godijo...

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2024 ob 3:34 Dolg bo pokopal gost

        Slovence... https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/letna-stopnja-inflacije-marca-navzgor-na-10-5-odstotka-javni-dolg-lani-69-9-odstotka-bdp/https://cekin.si/finance/javni-dolg-vsak-slovenec-dolguje-prek-20000-evrov.html

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2024 ob 4:43 Potrebna nam nova ideologija gost

        https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/upoznajte-profesore-koji-su-devedesetih-zbog-marksizma-ostali-bez-posla-

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.05.2024 ob 8:18 Karel K. gost

      Da je dober lažnivec ta Golobček kaže tudi podatek katerega so objavili le nekateri slovenski mediji, vsi ne omenjajo tega, da je Slovenija zlezla za 4 mesta na 50. mesto in prišla v območje zadovoljivega iz nezadostnega. Kje pa je v Sloveniji svoboda medijev, ko so vsi pod kontrolo poliitčne elite. Vriniti se ne morejo neodvisni državljanim njih 60 odstotkov, njihova resnica se ne sliši, le resnica teh političnih lažnivcev kateri se že 33 let borijo le za oblast, za dva in več mandatov na oblasti, da si na ta način lahko pridobivajo bogastvo, finančno korist.

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2024 ob 9:26 gost

        Napihnjena in lažniva je ta inflacija ! Levakom podobno , kaj pa še je od njih za pričakovati !

        6 14 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.05.2024 ob 9:29 gost gost

      LAŽEJO KAK VELKI ALI PA NISO GLIH Z MATEMATIKO REK PRAVI LAŽ IMA KRATKE NOGE

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.05.2024 ob 10:09 gost

      Ta inflacija ima dlgo brado še začasa Janševe vlade. Kjti takratna vlada nas je zadolžila z vsemi lopiovskimi posli do leta 2090. Delili so mijončke za kitajske igračke kao testi za kovid dek vgradni. Za vso kovid opremo kera je parkirana v kletnih prostorih po vseh bolnicaj v Sloveniji nedotaknjena. In gdo je za te vse svinjarije odgovarjal nihče. Edino denar so si razdelili v vladi janeza janše. Glupi Slovenci pa zdaj vračajo dvojno.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.05.2024 ob 10:34 gost

      10:09 najbolj glupi si pa tij tele polpismeno.

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.05.2024 ob 13:02 Karel K. gost

      Golob sploh razume, kaj pomeni beseda inflacija? Največja inflacija je v njegovi sposobnosti, da bi opravljal funkcijo predsednika vlade. Ko mu kritiki pomolijo to resnico pod nos, potem pravi, da je za to kriv Janša, kar je res. Če ga Janša nebi v tistem električnem državnem podjetju predčasno nadlegoval, bi za njega malokdo vedel, da sploh eksistira v državi. Seveda je pa res, da so v Sloveniji na oblasti, na najvišjih funkcijah ljudje kateri so produkt kadrovske inflacije, Golob, Musarjeva, Klakočar, Sajovic, Mesec, Vrečko, Han.

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.05.2024 ob 13:11 Karel K. gost

      Nad vsem tem, kar počne Golob s svojo vladno ekipo in celotna slovenska politična elita, se človek lahko samo zjoka in zaskrbljeno vzdihne, ter se vpraša, kaj je ta Slovenski narod na tem svetu zakrivil, da je žrtev teh inflatornih kadrovskih barab, krvosesov, rabljev iz lastnih vrst. Kdaj se bo ta narod spametoval in se bo uprl tovrstni negativni inflatorni kadrovski selekciji v Sloveniji in se bo boril za to, da bodo na površje priplavali umsko uravnovešeni ljudje iz njegove sredine, kateri bodo skrbeli za ves narod za vse državljane.

      3 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.05.2024 ob 17:19 pizdo materino gost

      ti Karel, PA ZAKAJ NE VLADAŠ 30 LET, DA BI REŠIL SLOVENIJO.??????Vse veš IN nič ne veš, si navaden šalabajzer titoistični, kateremu bedaki dajejo pluse. Si eno posrano govno, ki smrdiš sam sebi, pa na pomurcu daješ nekomu vtis, da si pametna seljačino. Navadno eno posrano govno si.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.05.2024 ob 22:09 Aha gost

      Inflacija se se dvignila še višje ko bo srakec golobček zopet dal miljonček za ukrajinsko izgubljeno vojno.no pa še nekaj o covidu cepivo bi se moralo shranjevati pri minus 80 kak so pravili a ko sem očeta peljal.cepit so imeli injekcije v škatli podobni tistim od čevljev avgusta pri 37 stopinj tak ka ja janša tak se delalo z tvojim uvoženim Lari fari cepivom.kdo laže komu? Politika je kurva pa bilo kdo na vladi

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.05.2024 ob 22:28 Holobar Robertino gost

        Vse vas s konjsko glavo Tino lepo pozdravljava. Vrnila sva se z križarjenja. Posebej pa pozdravljam šipca - domobranca jajoša.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.