https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

FOTO: Od ustanovitve do danes: delovanje PGD Lemerje

10.07.2024 ob 6:00  

Prostovoljno gasilsko društvo Lemerje letos obeležuje 100 let delovanja društva. 


Kako se je začelo delovanje gasilskega društva?

Naši predniki in zavedni krajani so začutili potrebo, da se tudi v našem kraju ustanovi gasilsko društvo, v katerem so ti pobudniki in krajani združevali interese organiziranega varstva pred požari in drugimi nesrečami ter organiziranega gašenja požarov. Sami začetki gasilstva naše vasi sicer segajo v leto 1908, vendar so vaščani Lemerja pod taktirko oziroma vodstvom ustanovnih članov Franca Škrileca in Štefana Čelaka leta 1924. Ob ustanovitvi je društvo že imelo štirikolesno ročno brizgalko, ki so jo vaščani Lemerja leta 1912 odkupili od GD Puževci. Toda delovne zagnanosti in dobre volje pri ustanoviteljih ni manjkalo in kljub težavam so že v prvem letu delovanja uspeli nabrati nekaj finančnih sredstev in opremo dopolnili z nekaj sesalnimi cevmi, ročniki, pasovi, sekiricami.  

Kakšne spremembe in izzive je društvo doživelo v svoji zgodovini?

Najhuje je bilo v času 2. svetovne vojne, ko je delovanje društva bilo okrnjeno oziroma nedelujoče, kar je seveda razumljivo zaradi okoliščin. Vendar se je takoj po končani vojni zopet postavilo na noge in člani so nadaljevali s prostovoljnim delom. Društvo pa se je skozi celotno obdobje več ali manj soočalo s potrebo po opremi, s katero so se člani zaščitili pred ognjem in kakor tudi po opremi za gašenje ognja. Opremo so kupovali predvsem s finančnimi sredstvi, ki so jih pridobili od članov oziroma vaščanov ter seveda ob raznoraznih prireditvah. Delovanje društva je zelo vpeto v okolje in z dobrim sodelovanjem drugih društev ter seveda lokalne skupnosti, kakor tudi Gasilske zveze, gre v zahvalo, da je dočakalo tako velik jubilej in tudi lažje nabavlja potrebno opremo. 

Katere pomembne dogodke ali akcije iz zgodovine društva bi izpostavili kot najpomembnejše ali najtežje?

Najhuje je ko ko ognjeni zublji zajamejo nek objekt, predvsem če je to stanovanjski in družina ostane brez vsega. Na žalost smo v vasi bili soočeni s kar nekaj takimi požari, ki so bili posledica vremenskih neprilik (udar strele), v 80. letih pa je bilo kar nekaj požarov, ki so bili posledica požigov. Leta 2008 je bil zadnji večji požar na stanovanjski hiši, ki je bil posledica dimniškega požara. Ker pa gasilci PGD Lemerje ter tudi ostali vaščani Lemerja vemo "stopiti skupaj", smo ob različnih delovnih akcijah pomagali družini do novega doma v kratkem času. Prav tako ne gre zanemariti, da so v zadnjem času vse pogostejša neurja, ki prizadenejo večja območja, predvsem če se spomnimo leta 2023. Sicer smo v vasi tudi utrpeli vetrolome ter manjše poplave, katere smo sami odpravili, so se pa naši članu tudi udejstvovali pri varovanju nasipov reke Mure, kakor tudi pomagali pri odpravi posledic na Koroškem. 

Zelo pa smo hvaležni, da v nobenem primeru v našem društvu oziroma vasi, ni bilo smrtnih žrtev niti večjih poškodb, kot posledica nezgod ali ob intervenciji.

Kako se je razvijalo članstvo v gasilskem društvu skozi desetletja?

Članstvo društva se je čez celotno zgodovino povečevalo, saj so starejši člani vedeli privabiti mlajšo populacijo. Prav tako se je kar nekaj članov odločilo pristopiti, ker so čutilo potrebo po pomoči sokrajanom. Da pa je le to lahko omogočeno, je potrebno tudi neko znanje, ki pa se pridobi s časom, zaradi tega smo zelo ponosni, da imamo v društvu veliko število pionirjev in mladincev, ki s pridom sodelujejo na gasilskih kvizih, gasilskih orientacijah kakor tudi na sektorskih in občinskih gasilskih vajah. S ponosom lahko rečemo, da imamo v našem društvu sedaj vpisanih 117 članov - od pionirjev do veteranov, nekaj pa je tudi podpornih članov.

Kakšno je sodelovanje z lokalno skupnostjo in drugimi gasilskimi enotami v regiji?

Zelo dobro sodelujemo z lokalno skupnostjo kakor tudi z ostalimi društvi - gasilskimi in drugimi (športnimi, turističnimi, lovskimi...). Sodelovanje nam omogoča lažje sobivanje in tudi večjo uspešnost pri reševanju zagat, kakor tudi večje zadovoljstvo pri doseganju uspehov. Zavedamo se, da vse kar storimo in naredimo ostane nam in našim otrokom, bolj smo organizirani lažje nam je. Dober zgled je prav naša vas - če se peljete mimo našega Vaško-gasilskega doma oziroma športnega centra, lahko vrsto let spremljate nadgradnje in posodobitve. Vse to pa je večinoma plod dela lastnih rok, ob finančni pomoči članov, vaščanov, drugih društev ter lokalne skupnosti.

Kako vidite prihodnost gasilskega društva in kakšni so načrti za prihodnost?

Glede na trenutno situacijo in organizacijo 100. obletnice PGD Lemerje, potem prihajajočih sektorskih gasilskih vaj Sektorja Bodonci ter Občinskih gasilskih vaj občine Puconci, ki se bodo oboje odvijale v organizaciji PGD Lemerje, smo v društvu zelo optimistični in pozitivno naravnani. Upravni odbor je lahko ponosen na svoje člane in seveda člani so lahko ponosni na upravni odbor, saj vsak opravlja dogovorjeno delo in v slogi nam to dobro uspeva. S ponosom tudi gledamo naše mlade, ki z veseljem prihajajo in se družijo kot gasilci ter se učijo novih veščin, v pomoč pa smo jim ostali člani, ki pa smo dobili znanja od sedanjih starejših članov oziroma veteranov. Vsako leto se nam pridruži nekaj novih članov in to niso le otroci in to je pokazatelj, da delamo dobro. Ob takih članih in vodstvu, ima naše društvo dobro popotnico za doseg visokega jubileja, da ne rečem novih sto let.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

*Foto: arhiv društva 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.